După ce Consiliul Concurenței a anunțat amenzi record – circa 37 milioane euro – aplicate Hidroelectrica și unui număr de 10 parteneri contractuali ai acesteia, în principal comercianți de energie, pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale pe piața producerii și comercializării de energie electrică, au început să apară reacții din partea companiilor sancționate. Hidroelectrica, prin administratorul judiciar Remus Borza, Elsid şi Electrocarbon au recunoscut, săvârşirea faptelor anticoncurenţiale şi, ca urmare, au beneficiat de reducerea amenzilor, după cum susțin reprezentanții Consiliului Concurenței.
Cea mai mare sancțiune a fost aplicată traderului Energy Financing Team (Switzerland) AG (EFT), reprezentând circa 16 milioane euro, pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică din România. Cum traderul nu mai activează pe piața românească, Consiliul Concurenței a calculat amenda raportându-se la cifra de afaceri a grupului elvețian. Reacția traderului de energie EFT a venit în cursul zilei de azi, printr-un comunicat de presă, prin care anunță că va „utiliza toate căile de atac de care dispune atât în România, cât și în Europa pentru a se apăra împotriva acestei decizii incorecte și a unei proceduri subiective din partea Consiliului Concurenței”.
Reprezentanții EFT constată că cele mai mari amenzi au fost aplicate societăților străine, inclusiv EFT, în ciuda faptului că societatea nu a avut niciodată o cotă de piață mai mare de 4%. “Am încheiat contracte bilaterale pe termen lung pe baze comerciale, asigurându-ne de faptul că acțiunile noastre sunt conforme, la nivel global, cu toate legile și condițiile de piață aplicabile. Nu putem fi ținuți răspunzători pentru eventualele greșeli, eșecuri și omisiuni ale co-contractanților noștri sau pentru managementul deficitar al acestora”, se precizează într-un comunicat al companiei.
Referitor la contractele încheiate cu Hidroelectrica, acestea au fost deja analizate și autorizate de Comisia Europeană din perspectiva normelor privind ajutoarele de stat, constatarea fiind că, fie au fost încheiate în condițiile pieței sau, în cazul în care tarifele au fost sub nivelul pieței, statul român nu a putut fi considerat responsabil pentru tarifele acordate, potrivit reprezentanților EFT. În opinia lor, Consiliul Concurenței a ajuns la o concluzie diferită, deși a analizat aceleași fapte și ar fi trebuit să aplice aceleași principii și standarde ca și Comisia Europeană.
În comunicat se face cunoscut faptul că societatea EFT nu mai este activă pe piața românească din anul 2012, când au fost denunțate unilateral de Hidroelectrica contractele pe termen lung, fapt ce ar fi cauzat o pierdere de aproximativ 80 milioane EUR. Deoarece Hidroelectrica a refuzat orice înțelegere amiabilă, EFT a fost nevoită să inițieze proceduri arbitrale în Elveția, în luna septembrie 2014. Până în prezent, Tribunalul Arbitral a respins toate obiecțiile ridicate de Hidroelectrica și a adoptat o decizie prin care s-a declarat competent să soluționeze cauza, după care urmează a se proceda la soluționarea pe fond, afirmă EFT.
Electromagnetica și Alro s-au grăbit să anunțe că vor contesta în Instanță decizia Consiliului Concurenței. Surse din piață susțin că și celelate firme sancționate vor proceda la fel.
Reprezentanții Electromagnetica s-au arătat surprinși și spun că va contesta în Instanță decizia Consiliului Concurenței de sancționare a companiei cu 9.021.308 lei pentru o presupusă încălcare a legislației concurenței pe piața producerii și comercializării de energiei electrică. Prin volumul de energie comercializat și condițiile contractuale, Electromagnetica nu a distorsionat și nu putea să distorsioneze piața concurențială, nu a luat parte la nici o înțelegere pe orizontală sau pe verticală și a acționat ca un investitor privat pe această piață, au afirmat cei de la Electromagnetica.
Așa cum era de așteptat, și Alro a anunțat că va acționa legal pentru a demonstra relația comercială corectă cu Hidroelectrica. Compania a primit o amendă de 21.238.718,99 RON reprezentând un procent de 1,05% din cifra de afaceri realizată în anul 2014. Compania va analiza toate măsurile legale necesare şi va acţiona pentru a demonstra, încă o dată, că, în relaţia cu producătorul de energie electrică, a respectat, pe deplin, reglementările în vigoare. În calitatea sa de consumator final de energie electrică, Alro nu a revândut energia electrică, ci a folosit-o exclusiv în procesul de producţie a aluminiului din cadrul Grupului. Mai mult, nu există precedente în jurisprudenţa europeană cu privire la sancţionarea unui consumator final de energie electrică pentru înţelegeri pe verticală în vederea închiderii pieţei prin contracte încheiate pe termen lung, se precizează într-un comunicat transmis de Alro.