Băncile câștigă dublu de pe urma Electrica: banii din listare zac în conturi, filialele companiei iau credite să facă investiții!

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Băncile câștigă dublu de pe urma Electrica: banii din listare zac în conturi, filialele companiei iau credite să facă investiții!

De ce nu curg investițiile la Electrica, că bani sunt din belșug?! O întrebare simplă, ce trenează de mai bine de un an, rămasă fără răspuns și măsuri în consecință! Reprezentanții Ministerului Energiei se declară dezamăgiți de evoluția societății Electrica după listare și sunt într-o perioadă de analiză a situației… “Uitaţi-vă la Electrica, se stă de un an de zile, se doarme pe banii ăia, nu s-a făcut nimic!”, a atras recent atenția ministrul Andrei Gerea.

depozit-bancar

“Electrica este o companie de la care așteptăm foarte mult, care stă pe cash, care se poate implica în proiecte majore pentru România, care poate să-și extindă aria de activitate și totusi nu se întâmplă acest lucru”, a declarat- la rândul său – Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei, într-un interviu acordat InvesTenergy. Întrebat cum vede viitorul acestei companii, oficialul ministerului nu a dorit să se pronunțe în acest moment, anunțând că, de pe poziția de acționar, a solicitat detalii cu privire la realizarea planului de investiții, măcar cel avut în vedere cu ANRE, pentru că cel din prospectul de IPO este mult mai ambițios, în vederea realizării unei analize.

La începutul lunii octombrie, Ministerul Energiei, acționar în numele statului, a solicitat conducerii Electrica să transmită informații cu privire la: stadiul de realizare a investițiilor din Planul de investiții aferent anului 2015, sursele de finanțare utilizate, termene și măsuri întreprinse în acest sens pentru fiecare filială de distribuție a energiei și pentru societatea Electrica, estimări cu privire la investițiile viitoare.

Electrica zice că va realiza planul de investiții cu….măsuri energice!

Conducerea companiei a venit cu un răspuns la cererile șefilor de la minister, prin care încearcă să-i convingă pe aceștia de realizarea planurilor de investiții asumate și aprobate de ANRE până la finele anului curent. Ținând seama de data de aprobare în AGEA a unui program de investiții extrem de ambițios (09 iulie 2015 – n.r.), au fost luate măsuri energice pentru a crea condițiile de realizare a acestuia până la finele anului, se precizează în răspunsul Electrica transmis Ministerului Energiei. De menționat că, după ce a fost respins de acționari în luna aprilie, planul de investiții a fost aprobat de AGEA în ședința din iulie 2015. Investiţiile totale pe anul 2015 aprobate de AGA se ridică la 194 milioane de euro, compania având însă programate investiţii de peste 715 milioane de euro.

La jumătatea anului 2015, realizările filialelor, respectiv societății Electrica variau ca procente, între 21% și 33% din planul aprobat de acționari, cel mai mic procent fiind înregistrat de Electrica SA. Cu toate acestea, șefii societății se declară optimiști, asigurând că vor realiza investițiile la care s-au angajat. Sunt însă voci în interiorul grupului care susțin contrariul: nici vorbă de îndeplinire plan de investiții! De remarcat că ce s-a investit până acum sunt finanțări din surse proprii ale companiei și fonduri nerambursabile. Nu s-a cheltuit niciun leu din banii din listare, care sunt puși la păstrare în bănci, susțin surse autorizate.

În aceste condiții, directorii filialelor Electrica au fost sfătuiți și au făcut deja demersuri pentru a lua credite de la banci în vederea realizării investițiilor, potrivit acelorași surse.

Conform prospectului de ofertă de vânzare de acţiuni, compania a atras 1,9 miliarde de lei, propunerea inițială fiind de a investi 1,39 miliarde de lei în 2015, în total peste 6 miliarde de lei în perioada 2014-2018.

ANRE a aprobat companiei un plan de investiţii la jumătate faţă de programul din ofertă, acesta urmând să fie finanţat în proporţie de 90% din sursele proprii ale Electrica, restul fiind credite şi fonduri europene. Între timp, 2 miliarde de lei zac în conturi bancare după listarea pe bursă.

Încetineala celor de la Electrica în realizarea investițiilor este în analiza reprezentanților Ministerului Energiei.”Atât timp cât ai bani de investiții și nu investești, încercăm să înțelegem de ce. În acest tip de activitate, poți să ai performanțe financiare spectaculoase un an sau doi – spre bucuria pe termen scurt a investitorilor, însă ulterior vom vedea și reversul medaliei”, a avertizat secretarul de stat Bogdan Badea.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *