Blocaj investiţional la Electrica! Cu conturile pline, şefii se plâng de constrângerile ANRE şi insistă la acţionari să le aprobe planurile de investiţii

Publicat pe Categorii Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Blocaj investiţional la Electrica! Cu conturile pline, şefii se plâng de constrângerile ANRE şi insistă la acţionari să le aprobe planurile de investiţii

La solicitarea Ministerului Energiei, administratorii ies la bătaie cu un Plan strategic pe 4 ani

electrica1

Electrica este într-o situaţie de neînţeles: conturile sunt pline după listarea de succes din vara anului trecut, dar nu se fac investiţii! De un an de zile, conducerea Electrica bate la uşa autorităţilor cu un plan ambiţios de investiţii pe 4 ani, fără sorţi de izbândă. Nenumărate au fost încercările de a-i convinge pe acţionari, investitori, autorităţi să aprobe investiţiile propuse. Misiunea se dovedeşte foarte dificilă pentru şefii companiei, care se blochează în refuzurile Adunării Generale a Acționarilor – AGA, dar şi deciziile Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, care le-a tăiat avântul, odată cu neacceptarea unor investiţii.

Pentru a linişti spiritele, Consiliul de Administrație și Directorul General, Ioan Roșca, au transmis acționarilor Electrica o scrisoare prin care le explică situația și le propune, din nou, majorarea planului de investiții pe 2015. Totodată, îşi exprimă regretul că nu au reuşit să fructifice oportunitatea de a le explica într-un mod adecvat argumentele care au stat la baza întocmirii planului şi reiau, prin intermediul scrisorii, raţionamentul care le fundamentează abordarea, cu angajamentul depăşirii ţintelor de performanţă stabilite de ANRE.

La solicitarea Ministerului Energiei, administratorii Electrica au pregătit şi un plan strategic pentru perioada 2015 – 2018, pe care îl vor supune aprobării acţionarilor în şedinţa din luna iulie.

În urmă cu un an, bazându-se pe disponibilitatea exprimată de ANRE de a opera modificări în metodologia de stabilire a tarifelor de distribuţie (după cum susţin administratorii comapniei – n.r.), şefii Electrica şi-au exprimat intenţia de a investi în perioada 2014-2018 suma de 4.709 mil. RON în reţeaua de distribuţie. Din această sumă, 1.079 mil. RON reprezentau investiţii reglementate în 2015. ANRE însă, spre nemulţumirea administratorilor companiei, a aprobat… o reducere semnificativă a Ratei Interne de Rentabilitate (RIR), respectiv a aprobat un plan de investiţii al Grupului Electrica pentru perioada 2014 – 2018 de numai 3.164 mil. RON. Spre nemuţumirea declarată a conducerii grupului, reglementatorul a cerut concentrarea activităţilor investiţionale în ultimii 3 ani ai perioadei de reglementare. Astfel că, decizia ANRE a condus la reducerea semnificativă a investiţiilor aprobate pentru 2015, este concluzia prezentată de conducerea Electrica acţionarilor.

De precizat că, dată fiind natura reglementată a activităţii Electrica, ANRE trebuie să aprobe investiţiile propuse în segmentul de distribuţie, acestea fiind recunoscute în costuri. Urmare a deciziei Autorităţii, Electrica a modificat programul de investiţii reglementate din Prospectul de de Ofertă pentru 2015, operând o reducere de la 1.079 mil. RON la 595 mil. RON.

Cu toate acestea, acţionarii au respins planul de investiţii al companiei de distribuţie a energiei la ultima şedinţă, şefii urmând să-şi încerce norocul, din nou, luna viitoare. Ei vor să obţină un vot favorabil promovând un Plan stategic pe următorii 4 ani.

Electrica a dat în judecată ANRE pentru reducerea RRR pentru distribuitorii de energie

ANRE a acceptat doar o parte din propunerile conducerii Electrica care vizează investiţii prudente, care se vor realiza în mod progresiv. Surse autorizate ne-au precizat că printre investiţiile care nu au primit aprobare se numără cele în infrastructură, telecomunicaţii – respectiv SCADA, înfiinţarea unui ghişeu unic.

Nemulţumiţi de tratamentul ANRE, care a decis să le limiteze investiţiile, reprezentanţii Electrica îşi caută dreptatea în Justiţie. Urmare a deciziei ANRE de a reduce rata reglementată a rentabilităţii pentru distribuitorii de energie de la 8,52% la 7,7%, grupul Electrica a decis să dea în judecată reglementatorul. Astfel, în luna ianuarie 2015, au fost deschise 10 acțiuni împotriva ANRE la Curtea de Apel, de anulare a unor ordine care afectează profitabilitatea grupului.

ANRE îndeamnă Electrica să facă investiţiile, că „este un pic în urma operatorilor privați”

Vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, a transmis următorul mesaj pentru investitorii Electrica: “Din 2005, cu excepția Electrica – companie de stat, distribuțiile de energie au fost concesionate, operatorii privați având obligația realizării investițiilor. Electrica a rămas un pic în urmă la investiții. A adunat o sumă impresionantă după listare, care ar trebui să se vadă în investiții în rețelele de distribuție”.

Ce-şi propune conducerea să facă la Electrica. Direcţii Strategice Corporative

CA a stabilit pentru Electrica următoarele direcţii strategice:
– menţinerea şi extinderea activităţilor de distribuţie şi furnizare, căutând alte oportunităţi de investiţii în România;
– exploatarea oportunităţilor de extindere a segmentelor de distribuţie şi furnizare în regiune;
– dezvoltarea serviciilor cu valoare adăugată pentru clienţi;
– renunţarea la activităţile de activitate neprofitabile: companiile de servicii energetice Banat, Dobrogea şi Moldova – lichidate, SE Muntenia şi Oltenia – în insolvenţă, Electrica Serv – în restructurare.

Riscuri pentru Grupul Electrica (potrivit Planului Strategic al CA):

Reprezentanţii Electrica au realizat o analiză a principalelor riscuri la toate nivelurile activităţii companiei, care vor fi luate în considerare în stabilirea direcţiilor viitoare şi a Planului de Măsuri. Acestea sunt:
– creşterea concurenţei pe segmentul de furnizare;
– schimbări în tarife pentru piaţa reglementată;
– posibila pierdere a statutului de furnizor de ultimă instanţă sau de furnizor de serviciu universal pentru unele zone de distribuţie;
– evoluţia preţurilor energiei electrice, în absenţa unei strategii de acoperire a riscului (hedging);
– cererea de energie electrică, dependentă de factori necontrolabili de Electrica, şi anume: condiţii economice, politice şi climatice;
– reţeaua de distribuţie, supusă deteriorării în timp din cauza uzurii echipamentelor;
– sistemele IT, depăşite şi neintegrate, situaţie ce conduce la ineficienţă;
– riscuri asociate cererilor de restituire în ceea ce priveşte anumite proprietăţi imobiliare;
– reputaţia Grupului, perspectivele sau rezultatele operaţiunilor pot fi semnificativ afectate de creanţe, litigii sau scandaluri de corupţie din trecut;
– poziţia grupului pe pieţele de distribuţie şi furnizare de energie poate fi expusă unor reclamaţii privind un posibil abuz de poziţie dominantă;
– sistemul de impoziatre, supus modificărilor şi interpretărilor contradictorii etc.

Obiectivele strategice ale Electrica

Administratorii Electrica au stabilit şapte obiective strategice pentru grup, şi anume:
– îmbunătăţirea performanţei financiare
– atingerea excelenţei în managementul financiar al proceselor
– îmbunătăţirea performanţei operaţionale a grupului
– creşterea calităţii serviciilor
– îmbunătăţirea productivităţii anagajaţilor
– punerea în aplicare a planului de investiţii pe segmental de distribuţie pentru filiale
– progres în implementarea guvernării corporative.

Şefii Electrica şi-au pus toate speranţele în acest plan strategic, dorindu-şi să fie pe placul autorităţilor, pentru a putea fi pus în aplicare. Nu de alta, dar a trecut un an de la listare şi investitorii aşteaptă rezultate. Este cazul ca părţile implicate – autorităţi, acţionari, conducerea Electrica – să ajungă la un consens pentru a se da start-ul investiţiilor la Electrica!

Foto: sursa Electrica


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *