Bogdan Chiriţoiu, Preşedinte Consiliul Concurenţei: Lucrăm la un studiu privind tranzacționarea cu energie și gaze pe burse şi la finalizarea investigaţiei pe piaţa energiei

Publicat pe Categorii Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Bogdan Chiriţoiu, Preşedinte Consiliul Concurenţei: Lucrăm la un studiu privind tranzacționarea cu energie și gaze pe burse şi la finalizarea investigaţiei pe piaţa energiei

• Ne asigurăm că există concurenţă în rândul producătorilor de energie şi de gestionarea situaţiei CE Hunedoara și CE Oltenia
• Analizăm posibilitatea reintroducerii contractelor bilaterale într-un termen mediu, dar mi-e teamă de noi schimbări la Legea energiei

BC
Preşedinele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a prezentat pentru InvesTenergy agenda de lucru a inspectorilor de concurenţei până la finele anului 2015. În prezent, se lucrează la finalizarea investigaţiei sectoriale pe piaţa energiei electrice din România şi la un studiu privind tranzacționarea cu energie și gaze pe burse. “În sectorul energiei, miza importantă rămâne ajutorul de stat. Încercăm să rezolvăm problemele de la Complexul Energetic Hunedoara şi pe cele care apar deja la Complexul Energetic Oltenia”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei pentru InvesTenergy. Cu toate că se analizează posibilitatea reintroducerii contractelor bilaterale într-un termen mediu, Chiriţoiu susţine că îi este teamă de noi schimbări la legea energiei.

INTERVIU cu Dl. Bogdan CHIRIŢOIU, Preşedinte Consiliul Concurenţei

Dle Președinte, care sunt prioritățile în agenda Consiliului Concurenței până la finele anului 2015?

– Preocuparea noastră principală este să ne asigurăm că există concurenţă în rândul producătorilor de energie, respectiv gestionarea situației Complexului Energetic Hunedoara și a Complexului Energetic Oltenia. În toamna acestui an, va trebui să avem un plan de restructurare al Complexul Energetic Hunedoara. În ceea ce priveşte CE Oltenia, companie monitorizată de organismele financiare internaționale, şi în acest caz constatăm pierderi record înregistrate în 2014…
În sectorul energiei, miza importantă rămâne ajutorul de stat. Așa cum am mai declarat, în cadrul asistenţei acordată României de instituţiile internaţionale încercăm să rezolvăm problemele de la Complexul Energetic Hunedoara şi pe cele care apar deja la Complexul Energetic Oltenia. Restructurările la cei doi producători sunt semnificative, iar reducerile de capacitate sunt de natură să afecteze modul în care funcţionează întreaga piaţă de electricitate.

Când urmează să finalizați investigația sectorială pe piaţa energiei electrice din România, Consiliul Concurenței prezentând în februarie 2015 un raport preliminar?

– În prezent, se lucrează la raportul final, pe care sper să îl prezentăm în câteva luni. Am primit puncte de vedere/opinii din partea operatorilor de pe piața energiei, a specialiștilor, respectiv asociațiilor de profil. În raportul preliminar, Consiliul Concurenței a prezentat mai multe disfunctionalități care afectează piețele de energie, respectiv competitivitatea acestora. Venim în completarea acestora, ținând cont de propunerile/sesizările primite din piață.

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, actorii de pe piaţa energiei solicită reintroducerea contractelor bilaterale negociate direct pe piața angro de energie electrică. Care este opinia dvs. actuală pe acest subiect?

– Pot spune că se analizează posibilitatea reintroducerii contractelor bilaterale într-un termen mediu, astfel încât participanții de pe piață să poată opta să tranzacționeze pe ce platforme bursiere doresc. În acest moment, mi-e teamă de noi schimbări la legea energiei. Recomandat este să facem să funcționeze mecanismele actuale, să le perfecționăm și, mai ales, să completăm cu alte instrumente finaciare pe bursa, menite să sprijine actorii din piață, în condițiile liberalizării.

Ați urmărit evoluția tranzacțiilor de energie și de gaze pe burse? Se impun să fie luate măsuri o mai bună funcționare a platformelor bursiere?

– Consiliul Concurenței urmărește în permanență evoluția tranzacțiilor de energie și gaze pe OPCOM și BRM. La ora actuală, inspectorii Consiliului lucrează la un studiu privind tranzacționarea cu energie și gaze pe burse. Urmărim să vedem cum decurg lucrurile pe platformele de tranzacționare de la OPCOM – unde se constată un volum mare al tranzacțiilor, dezavantajul fiind, însă, o rigiditate a tranzacțiilor – și, totodată, de ce se realizează tranzacții cu gaze doar la BRM.

Un subiect de actualitate este spargerea monopolului distribuției de energie electrică din România, o firmă privată fiind interesată să intre pe această zonă. Ce părere aveți, dle Președinte?

– Sunt încântat să văd competiție în distribuția de energie, însă consider că ar fi un vis să poți să deschizi zona de monopol natural. Consiliul Concurenței are mai puține lucruri de spus pe zona de distribuție de energie electrică. ANRE se ocupă de reglementare acolo unde este monopol natural. Tema poate fi analizată prin prisma câștigului de eficiență, dacă o a doua rețea de distribuție va aduce un salt tehnologic sau nu. Cred ca ar avea sens şi a trebui să analizăm dimensiunea optimă a unei concesiuni pentru distribuţia de energie electrică. Înțeleg că se vor organiza dezbateri publice pe această temă.

Vă mulțumesc!

Foto: Agerpres


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *