Statul are nevoie de o platformă de tranzacționare care să garanteze că Romsilva va obține cel mai bun preț posibil pentru lemnul comercializat
Bursa Română de Mărfuri (BRM) propune Bursa Lemnului, ca soluție pentru reglementarea vânzărilor de către stat. Demersul BRM vine ca urmare a concluziilor investigației Consiliului Concurenței privind piața lemnului, prin care se solicită reglementarea condițiilor de vânzare a masei lemnoase de către stat, care are loc în prezent într-un cadru discreționar, de natură a genera suspiciuni.
BRM, actor abilitat prin Lege să administreze piețele de mărfuri din România, este pregătit să preia rolul de operator de piață pentru vânzările realizate de Romsilva, asigurând maximă transparență și respectarea deplină a regulilor pieței, se precizează într-un comunicat transmis de BRM.
„În peste 20 de ani de activitate neîntreruptă pe piața din România, BRM a asigurat mereu o transparență deplină a tranzacțiilor, procedura de negociere garantând, atât vânzătorului cât și cumpărătorului, că prețul final va fi întotdeauna cel corect, adică acela dictat exclusiv de regulile pieței. Bursa este abilitată prin Lege să administreze piețele de mărfuri din România și deține infrastructura tehnologică, rețeaua teritorială și expertiza necesară, astfel că noi ne considerăm pregătiți să preluăm, chiar începând de mâine, rolul de operator pe piața lemnului pentru Romsilva, în măsura în care cadrul de reglementare va stipula acest lucru,” a arătat domnul Valeriu Gheorghe, Director Executiv al BRM.
Prezentând argumentele care pledează în favoarea unei Burse a Lemnului, reprezentantul BRM a subliniat că statul are nevoie de o platformă de tranzacționare care să garanteze că Romsilva va obține cel mai bun preț posibil pentru lemnul comercializat. Se elimină astfel orice suspiciune și se garantează că masa lemnoasă, care constituie o rezervă strategică pentru România, este valorificată în condițiile cele mai bune pentru stat, și în ultimă instanță pentru contribuabilul român, a precizat Gheorghe.
„ Procedura competitivă de piață, de licitație și concurs de oferte, constituie cea mai bună formulă pentru comercializarea masei lemnoase” , susține Gheorghe Duță, Director Comercial al BRM.
Nevoia unei reglementări a valorificării masei lemnoase constituie principala concluzie a unui raport elaborat de Consiliul Concurenței. În document, Consiliul Concurenţei atrage atenţia că RNP – Romsilva trebuie să separe cele două activităţi – de administrator şi operator pe piaţă, ceea ce îi oferă avantaje de natură concurențială în raport cu ceilalți concurenți.
„Este necesară o legislaţie care să reglementeze nu doar achiziţionarea ci şi vânzarea unor bunuri de către stat”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele CC, criticând modul în care procedează RNP Romsilva, care ar trebui să organizeze licitații nu doar pentru cumpărare, ci și pentru vânzare masă lemnoasă. „Statul cumpără şi avem o legislaţie privind achiziţiile publice care spune că nu se poate cumpăra fără licitaţie, dar când statul vinde ceva, nu avem o legislaţie. Logic ar fi să fie acelaşi principiu, să fie licitaţie pentru ca statul să nu piardă bani, să nu vândă prea ieftin Am fost suprinşi de faptul că se poate vinde lemn fără licitaţie. Iar atunci când se fac licitaţii, vedem licitaţii cu un singur ofertant, cu un singur cumpărător. Ceea ce este straniu!”, a afirmat Chirițoiu.