Când prețul pieței crește, câștigul energiei pe cărbune este mult mai mic decât câștigul celorlalte energii cu costuri de producție mici, susțin reprezentanții Complexului Energetic Oltenia.
Într-un comunicat al companiei, se insistă pe faptul că, în luna ianuarie, cu condiții meteorologice extreme, “din punct de vedere comercial, CE Oltenia a vândut energie transparent și concurențial, pe toate piețele administrate de către OPCOM, răspunzând în acelasi timp la toate solicitările Transelectrica”. Astfel, CE Oltenia a fost unul dintre pilonii importanți care au susținut Sistemul Energetic National.
Acest comportament corect pe piață poate fi confirmat de ANRE și de OPCOM, mai spun oficialii societății. Ca argument, CE Oltenia a avut permanent afișate oferte corecte de vânzare pe termen lung, pe site-ul OPCOM, la secțiunea PCCB-NC și PCCB-LE și nu a avut oferte de cumpărare pe PZU, se menționează în comunicat.
Șefii companiei mai semnalează un aspect: “Dacă în prima lună a anului, prețurile pieței au valori crescute, pentru rezultatul financiar al CE Oltenia la nivelul întregului an, acest aspect are un impact nesemnificativ în comparație cu pierderea care se înregistreaza în trimestrul II al anului, ca urmare a scăderii consumului, cotei de piață a energiei pe bază de cărbune (până la 15%, față de 30% în perioada de vârf de iarnă), precum și a prețului energiei pe piață…Pentru iarna următoare sau pentru eventualele situații de secetă a anului, CE Oltenia trebuie să efectueze lucrări de întreținere care să asigure starea tehnică normală de funcționare a grupurilor energetice și a capacităților miniere, veniturile necesare programelor de mentenanță și investiții situându-se la un nivel minimal”.
În concluzie, producătorii de energie pe baza de cărbune, având cele mai mari costuri de producție, nu pot avea beneficii mari, în comparație cu ceilalți jucători din piață care au costuri de producție mult mai mici, nici în perioada în care prețurile cresc! CE Oltenia și-a exprimat public aprecierea asupra demersului autorităților competente de a analiza modul de funcționare a pieței de energie electrică luând în considerare atât prețul, cât și volumul tranzacțiilor realizate pe piețele angro pe termen scurt în corelare cu tranzacțiile realizate pe termen lung, se afirmî în comunicat.