Bursa Română de Mărfuri cere autorităților transpunerea corectă a prevederilor directivei europene privind achizițiile publice

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Bursier
Prima Pagina Actual Flux energetic Bursa Română de Mărfuri cere autorităților transpunerea corectă a prevederilor directivei europene privind achizițiile publice

Proiectul de lege a achizițiilor publice, aflat în dezbatere publică, este contestat de oamenii de afaceri – prin Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) şi Patronatul Serviciilor Private din România (PSPR) – care reclamă neclarităţi, solicitând simplificarea criteriilor de evaluare a celei mai bune oferte tehnico- economice. La rândul lor, Asociația Națională a Specialiștilor în Achiziții și Societatea Academică din România atrag atenția asupra faptului ca acest proiect de hotărâre conține o serie de aspecte problematice ce pot afecta eforturile autorităților de a eficientiza sistemul achizițiilor publice în România în sensul discreditării reformei încă dinaintea implementării acesteia.

Insistând asupra transpunerii corecte a prevederilor directivei europene privind achizițiile publice în proiectul de lege, Bursa Română de Mărfuri (BRM) vine cu propuneri concrete de îmbunătățire a legislației achizițiilor publice.

Deși directiva europeană vorbește de produse cotate și achiziționate pe o piață de mărfuri, draftul legislației naționale tratează doar produsele reprezentând materii prime cotate la bursele de mărfuri, remarcă specialiștii BRM. Aceasta, în condițiile în care în partea explicativă a directivei europene sunt date cu titlu exemplificativ și nu limitativ/exclusiv atât produsele agricole, cât și materiile prime, precum și energia electrică!

Totodată, Directiva 24/2014 aduce un plus de lămuriri în ceea ce privește utilizarea procedurii de negociere fără publicare prealabilă pentru achiziția de produse cotate și achiziționate pe o piață de mărfuri, respectiv că această excepție este posibilă atunci când structura multilaterală de tranzacționare reglementată și supravegheată garantează în mod natural prețurile pieței, semnalează BRM.

În acest context, specialiștii BRM solicită alinierea prevederilor naționale cu cele europene la capitolul dedicat procedurii de negociere fără publicare prealabilă. În proiectul de lege scrie că autoritatea contractantă are dreptul să aplice această metodă pentru produse reprezentând materii prime cotate la bursele de mărfuri şi achiziţionate prin intermediul acestora. BRM propune reformularea acestui text, făcându-se precizarea că negocierea fără publicarea prealabilă se aplică şi pentru produsele cotate şi achiziţionate pe o piaţă de mărfuri.

Reprezentanții BRM mai cer includerea unei menţiuni în legislaţia achiziţiilor publice care va permite autorităţilor contractante să tranzacţioneze contracte futures cu livrare fizică în scopul protejării la variaţii nefavorabile ale preţului pieţei. Odată cu proliferarea burselor de energie și de gaze naturale în Europa, au apărut instrumente financiare derivate care prevăd livrarea fizică la scadență. Aceste operaţiuni (hedging) fac parte din politicile standard de minimizare a riscurilor, obligatorii pentru companiile la care mărfurile reprezintă o pondere ridicată în costuri (companii aeriene, companii de transport rutier şi feroviar, companii ale industriei metalurgice şi siderurgice, etc), susțin specialiștii BRM.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *