Ion Lungu, președinte AFEER: Au început să apară oferte de energie electrică pentru populaţie, ce cuprind tot felul de artificii, care par că scad factura, dar care sunt, de fapt, incorecte.
În ultima perioadă, furnizorii de energie au devenit foarte interesați să atragă în portofoliile lor noi clienți, respectiv pe consumatorii casnici. Românii și-au tot dorit schimbarea furnizorului de energie, dovadă fiind numeroasele adresate furnizorilor privați, însă fără rezultate. După mai bine de opt ani de când au acest drept legal, șansele consumatorilor casnici de a beneficia de facilitatea schimbării furnizorului de energie sunt mari, dat fiind interesul concret al unor furnizori privați. În plus, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a venit cu măsuri noi în favoarea consumatorilor, care își pot schimba, gratuit, furnizorul de energie în 21 de zile, chiar dacă au facturi neachitate.
Pe piață au început să apară oferte din partea furnizorilor, atractive pentru români prin prețul oferit și condițiile de plată. Specialiștii în domeniu semnalează însă existența unor companii care vin cu “oferte fantomă” pe piață. Prezent la o emisiune TV, Dl. Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), a atras atenția consumatorilor să se ferească de “ofertele fantomă”. Unele companii trimit oferte de tipul „percepem un preţ mai mic, pentru că nu facturăm certificatele verzi şi taxa radio-TV”. Dar acest lucru este imposibil, deoarece contravine reglementărilor legale în vigoare, a avertizat Dl. Lungu.
Reprezentantul AFEER apreciază că marea provocare pe piaţa de energie electrică va fi, în viitorul apropiat, consumul casnic. Tocmai de aceea, au început să apară oferte de energie electrică pentru populaţie, ce cuprind tot felul de artificii, care par că scad factura, dar care sunt, de fapt, incorecte.“În ultima perioadă, au început să apară oferte incorecte pentru consumatorii casnici, care nu cuprind taxa radio-tv sau certificatele verzi. Aceste componente apar în orice factură a furnizorilor «clasici» de energie electrică”, a spus Lungu.
Preşedintele AFEER a ţinut să atragă atenţia că astfel de oferte induc în eroare potenţialii clienţi pentru că, potrivit legii, toată lumea trebuie să plătească taxa radio-tv şi certificatele verzi. “Este adevărat, doar cele patru mari firme din ţară de distribuţie/furnizare a energiei electrice pentru populaţie sunt nominalizate, într-o hotărâre de Guvern, să încaseze taxa radio-tv. Legislaţia obligă, însă, pe toată lumea, cu mici excepţii, să o plătească. Aşa că, toţi consumatorii casnici sunt obligaţi să achite taxa radio-tv, iar, dacă nu beneficiază de serviciile acestor patru companii, vor trebui să găsescă alte forme de a o plăti”, a precizat Lungu, la o conferință pe teme de energie.
La rândul său, fostul ministru al Energiei, Dl. Răzvan Nicolescu, a semnalat în cadrul unei emisiuni TV faptul că România, spre deosebire de alte țări UE, nu deține un sistem computerizat de comparare a ofertelor şi verificare a profesionalismului furnizorilor de energie electrică. În alte state există un soft care îl ajută pe consumator să compare diversele oferte de pe piaţă şi să o aleagă pe cea mai bună, a precizat Dl. Nicolescu, invitat la emisiunea Capital TV, adăugând că o asemenea iniţiativă „există în preocupările Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), iar acordurile cu FMI şi Banca Mondială prevăd ca sistemul să fie implementat”.
Potrivit unui studiu de specialitate, în statele dezvoltate din Uniunea Europeană, consumatorii care şi-au schimbat furnizorul au economisit, în medie, 100 euro pe lună, a evidențiat fostul ministru al Energiei. El a propus lansarea unei dezbateri privind scăderea TVA la energie.