Case cu căldură și lumină pentru familiile nevoiaşe. Ministrul Burduja: Facem un apel public. Adoptați o casă și aprindeți lumina! Ministerul Energiei și Asociația Energia Inteligentă își unesc forțele pentru combaterea sărăciei energetice

Publicat pe Categorii CSR, Electrica si termica, Energie, Esential, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Case cu căldură și lumină pentru familiile nevoiaşe. Ministrul Burduja: Facem un apel public. Adoptați o casă și aprindeți lumina! Ministerul Energiei și Asociația Energia Inteligentă își unesc forțele pentru combaterea sărăciei energetice

România va avea un registru electronic și o hartă a tuturor gospodăriilor care nu au acces la energie electrică

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, „Parteneriatul pentru Combaterea Sărăciei Energetice”, încheiat între Ministerul Energiei și Asociația Energia Inteligentă.

În cadrul acestui parteneriat, se va realiza inventarierea locuințelor din România care nu au energie electrică, în vederea identificării unor soluții de eradicare a sărăciei energetice extreme din țara noastră și atingerii țintei de 0 gospodării fără electricitate.

De asemenea, Ministerul Energiei şi AEI demarează proiectul Case cu căldură pentru familiile nevoiaşe, care vizează această iarnă şi perioada sărbătorilor şi ar urma să acopere cel puţin 1.000 de gospodării cu „tot ceea ce înseamnă necesarul de încălzire pentru iarna aceasta”, după cum a afirmat ministrul Burduja.

În prezent, peste două treimi dintre gospodăriile din România care nu au acces la altă sursă de încălzire decât lemnele de foc.

” Facem un apel public către toți românii care vor putea să doneze, vor putea să contribuie, vor putea să se implice. De asemenea, vom apela la companiile din sectorul energetic să susţină acest demers. Lansăm provocarea către societatea civilă să adopte câte o casă. Și să aprindă lumină într-o casă care nu are acces la această resursă de bază”, a spus ministrul.

„Electrificarea României a început în 1955. Au existat atunci 2 mari proiecte. «Marea electrificare» încheiată în 1970. Și «Mică electrificare» pe care n-au încheiat-o nici comuniștii. Apoi, au fost alte 7 proiecte. Niciunul nu a fost dus la capăt astfel încât să nu mai existe gospodării fără energie. Am încercat să vedem de ce. Motivele sunt multe. Dar unul este lipsa detaliilor concrete despre aceste gospodării”, a precizat președintele AEI, Dumitru Chisăliță.

Prin urmare, al doilea proiect pe termen mediu şi lung, de perspectivă, ce va fi derulat în cadrul parteneriatului dintre Ministerul Energiei și AIE se referă la acele gospodării care nu au energie electrică. „Sunt case în care copiii românilor studiază încă în România anului 2023 la lumina lumânării. Ori, această situaţie nu mai poate continua. Împreună cu Asociaţia Energia Inteligentă vom face un registru naţional electronic al tuturor gospodăriilor care nu au acces la energie electrică. Vom face o hartă la nivelul României cu toate aceste gospodării şi vom lansa provocarea către societatea civilă, către toţi românii, către mediul privat, să adopte o casă şi să aprindă lumina pentru aceşti români care nu au acces la cea mai de bază resursă, resursa energetică, energia electrică”, a precizat Burduja.

Conform ultimului studiu realizat de Ministerul Energiei pe baza unor date colectate de la Consiliile judeţene, de la primării, peste 52.000 de gospodării din ţară nu aveau curent electric în 2018. Mai există un studiu în care se prezintă că  100.000 de gospodării sunt neelectrificate în România.

Ministrul Burduja apreciază că în 6 luni se va finaliza registrul electronic naţional și harta gospodăriilor fără energie electrică.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *