- Oficialii Ministerului Energiei: Închiderea minelor nu va însemna disponibilizarea de mâine a angajaților
Minele Lonea și Lupeni din Valea Jiului vor fi închise până în 2018. Doar minele Livezeni și Vulcan vor mai face parte din Complexul Energetic Hunedoara. Anunţul a fost făcut de ministrul Energiei, Victor Grigorescu, într-o conferință de presă. Oficialii Ministerului Energiei au prezentat planul de restructurare a CE Hunedoara, care urmează să fie transmis Comisiei Europene în vederea aprobării unor ajutoare de stat.
În cadrul companiei, vor mai fi păstrate un grup de producere a energiei la termocentrala Paroșeni și un grup la Mintia-Deva, totalizând 400 de MW.
„Am plecat de la ideea că problema Complexului Hunedoara nu este una socială, ci una de securitate a sistemului energetic, întrucât în acea zonă a țării sunt foarte puțini producători. Concluzia comisiei pe minerit este că avem nevoie de două grupuri energetice, unul la Paroșani și unul la Deva, care să aibă 400 de MW împreună și pe care ar trebui să le asociem cu două mine pe care le considerăm viabile din cele patru care funcționează în prezent”, a precizat ministrul Victor Grigorescu.
Rolul Comisiei pentru minerit a fost să identifice dacă şi ce mai poate fi salvat din Complexul Hunedoara, a subliniat Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.”Varianta ideală ar fi o nouă companie, care să includă un grup la Paroșeni, unul la Deva și cele două mine viabile, care să nu aibă datorii. Dar toate acestea trebuie negociate cu Comisia Europeană”, a afirmat Popescu, în cadrul aceleiași conferințe, citată de Agerpres.
Oficialii ministerului au clarificat şi problema disponibilizătilor. Închiderea minelor Lonea și Lupeni nu va însemna disponibilizarea de mâine a angajaților din aceste unități miniere, este un proces de durată, care se va realiza cu personalul existent, a declarat Corina Popescu.
La mina Lupeni lucrează 1.289 de oameni, iar la Lonea – circa 900 angajaţi. Potrivit ministrului Grigorescu, minerii vor primi fonduri din zona ajutoarelor de stat care se acordă pentru programul de închidere a minelor.
Secretarul de stat, Corina Popescu: CEO nu trebuie să stea cu mâna întinsă, să se restructureze!
În ce priveşte situaţia CE Oltenia, la 30 iunie va deveni operaţională noua organigramă. „La CE Oltenia există o nouă organigramă, care va intra în vigoare la 30 iunie și care prevede că 20% din posturile de conducere vor dispărea, adică aproximativ 100 de oameni. Această organigramă trebuie discutată cu partenerii sociali”, a declarat Victor Grigorescu, ministrul Energiei, subliniind că se așteaptă de la CE Oltenia un plan de redresare complex
„CE Oltenia are trei lucruri de făcut. În primul rând, este nevoie de un plan de eficientizare, agreat cu partenerii sociali. În al doilea rând, există de mai mulți ani discuții pentru proiecte mari de investiții care vor crea o piață pentru cărbunele din Oltenia. Aceste discuții trebuie clarificate și chiar merită să tragem o concluzie, pentru că vorbim de o piață nouă pentru 95% din producția actuală de cărbune din Oltenia”, a subliniat ministrul Energiei, citat de Agerpres.
„Știm că există la CE Oltenia un potențial care trebuie valorificat. CEO nu trebuie să stea cu mâna întinsă. Compania trebuie să se restructureze, atât din punctul de vedere al personalului, cât și al instalațiilor, să se modernizeze și apoi va putea să stea în piață fără ajutor”, a precizat şi Secretarul de Stat Corina Popescu.
Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari față de 2014.