Ce nereguli a constatat ANRE pe piața de energie. Sesizări la Consiliul Concurenței, curg sancțiunile, dar și procesele

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Ce nereguli a constatat ANRE pe piața de energie. Sesizări la Consiliul Concurenței, curg sancțiunile, dar și procesele

• Amenzile pentru Romgaz, CE Oltenia, Axpo Energy România și Opcom, contestate în instanță. Toate plângerile contravenţionale soluţionate în 2014 au fost favorabile ANRE, susțin reprezentanții instituției.

procese
Cum se comportă participanții la piața de energie, respectă sau nu prevederile legale cu privire la funcţionarea în condiţii de transparenţă, concurenţă şi nediscriminare a pieţei? Activitatea participanților la piața de energie electrică, a operatorului de transport și sistem – Transelectrica și a operatorului pieței de energie – OPCOM este monitorizată, în permanență, de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, după cum susțin reprezentanții instituției.

Un Audit de performanță privind piaţa de energie electrică în perioada 2010-2013, prelungită şi pentru anul 2014, este în curs de finalizare, ANRE colaborând cu inspectorii Curții de Conturi în acest sens.

Pe parcursul anului 2014, au fost constatate o serie de nereguli pe piața de energie electrică, potrivit Raportului anual al ANRE. Urmare a verificărilor efectuate, ANRE a transmis o sesizare către Consiliul Concurenţei privind elemente care sugerează existenţa unor înţelegeri prealabile între anumiţi furnizori de energie electrică şi producători din surse regenerabile, în vederea preluării integrale a cantităţii de energie electrică produsă pe PCCB, concomitent cu tranzacționarea certificatelor verzi, se menționează în documentul consultat de InvesTenergy. O altă sesizare înaintată Consiliului Concurenţei a avut drept subiect suspiciunea de comportament discriminatoriu în modul de ofertare pe PCCB practicat de un producător termo, care în unele oferte iniţiate pe această piaţă a introdus informaţii care induc semnale de preţ distorsionate, precum şi clauze contractuale de condiţionare a vânzării de realizarea unui export de energie electrică, pentru care au fost întocmite și note de sesizare.

Specialiștii ANRE au întocmit 42 de note de sesizare privind încălcarea prevederilor Regulamentului privind cadrul organizat de tranzacţionare a contractelor bilaterale de energie electrică în cazul participanților la PCCB care au depus sau au răspuns la oferte iniţiatoare de vânzare cu preţ minim, respectiv oferte de cumpărare cu preţ maxim, care, din punct de vedere al caracteristicilor (cantitate, preţ, intervale de livrare, profil de livrare) nu au fost ferm definite în momentul introducerii lor în piaţă. Variabilitatea caracteristicilor a condus la alterarea semnalelor de piaţă, informaţia de preţ, cantitate şi de profil nemaiputând fi considerate de referinţă; în plus, nu a fost respectat caracterul de transparenţă sau nediscriminare a ofertelor, precizează reprezentanții Autorității în raport.

ANRE a mai constatat că au fost transmise date incomplete în cadrul raportărilor zilnice întocmite de Operatorul de Transport și Sistem – Transelectrica în conformitate cu prevederile Metodologiei de monitorizare a pieţei angro, neînchiderea bilanţului cantitativ al pieţei de echilibrare în anumite luni de-a lungul perioadei de funcţionare, precum şi transmiterea de informaţii incomplete în cadrul rapoartelor de monitorizare săptămânale cu privire la rezultatele funcţionării platformei Damas în perioada septembrie 2012-noiembrie 2013.

De notat că, specialiștii ANRE au realizat o analiză privind cadrul legal şi de reglementare în vigoare aplicabil tranzacţiilor de export, cu evidențierea efectelor cuplării pieţelor pentru ziua următoare asupra alocării de capacităţi de interconexiune pe graniţa cu Ungaria.

Totodată, a fost realizată o analiză privind diferenţele de raportare dintre Opcom şi FUI (Furnizor de Ultimă Instanță) privind cantităţile vândute sau cumpărate de aceştia pe PZU la nivel lunar, pe anumite perioade de timp. Potrivit acesteia, s-a constatat că doi furnizori tranzacţionaseră necesarul/surplusul de energie electrică pe PZU şi în numele operatorilor de distribuţie care fac parte din grup în baza unor contracte sau proceduri de prestări servicii valabile în perioadele respective.

Operatorii din energie versus ANRE: 400 litigii în 2014

Reacțiile cu privire la sesizările, sancțiunile ANRE nu au întârziat să apară. Peste 400 de litigii au fost înregistrate în 2014 pe rolul instanţelor judecătoreşti, dintre care 139 au fost finalizate în mod definitiv în favoarea ANRE, se precizează în raportul menționat.

Operatorii economici din domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale – Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Radet, Electrica Furnizare, OMV Petrom, GDF, E.ON Energie, TRANSGAZ, producătorii de energie electrică din surse regenerabile – au contestat în Instanță ordinele şi deciziile ANRE.

ANRE a sancționat OPCOM şi participanți la Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale – Complexul Energetic Oltenia și Axpo Energy România – pentru tranzacţionarea/acceptarea la tranzacţionare a unor oferte de vânzare/cumpărare de energie electrică neconforme cu legislaţia în vigoare, reiese din documentul consultat de InvesTenergy. Surse din piață susțin că OPCOM a primit și achitat mai multe amenzi, din care una a reprezentat procent din cifra de afaceri. Potrivit acestora, CE Oltenia a primit 5 amenzi, alți operatori din piață – printre care și Axpo Energy România – fiind amendați cu sume de până la 40.000 lei. Toți cei sancționați de ANRE au contestat amenzile în instanță.

Și compania Romgaz a fost sancționată de ANRE pentru neîndeplinirea obligaţiei de separare legală a activităţii de înmagazinare a gazelor naturale.

Toate plângerile contravenţionale formulate împotriva proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor menţionate şi care au fost soluţionate în cursul anului 2014 au fost favorabile ANRE, susțin reprezentanții instituției.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *