Hidroelectrica, negocieri pe CCM. Ce a obținut sindicatul pentru angajați: Asigurări că directoratul va elimina inechitățile salariale. Fără disponibilizări în 2017

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Hidroelectrica, negocieri pe CCM. Ce a obținut sindicatul pentru angajați: Asigurări că directoratul va elimina inechitățile salariale. Fără disponibilizări în 2017
  • Șefii companiei vor analiza și posibilitatea constituirii unui provizion pentru participarea salariaţilor la profit

Au obținut sindicaliștii de la Hidroelectrica ce au cerut la finele anului la negocierile la Contractul Colectiv de Muncă (CCM), respectiv creșterea salariilor în medie cu 20%, blocarea disponibilizărilor? În absența bugetului, au primit promisiuni… însă protestele au încetat/au fost amânate după intervenția reprezentanților Ministerului Energiei. Negocierile pe CCM sunt în stand-by până la apariția Legii bugetului de stat pe 2017, respectiv aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli a companiei.

contract-munca-300x225

Chiar dacă Hidroelectrica înregistrează profit record, nu se pot opera creșteri salariale că nu permite legislația. OG 26/2013 îngrădește majorările salariale, care sunt condiționate de creșterea productivitatii, și nu de profit. Iar Legea bugetului de stat stabilește limitele de creștere…

Sindicaliștii au înțeles astfel că se pot obține majorări la salarii în 2017 dacă productivitatea crește, adică dacă se vor înregistra venituri mai mari raportate la același număr de salariați sau dacă vor continua disponibilizările.

Potrivit unei hotârâri a Consiliului de Supraveghere, Directoratul Hidroelectrica a fost mandatat să identifice soluţii pentru eliminarea inechităţilor salaríale existente la nivelul angajaţilor care lucrează pe aceleaşi posturi, în aceeaşi centrală sau în centrale similare și care sunt remunerate diferit.  Șefii companiei vor avea în vedere, la elaborarea proiectului de buget de venituri și cheltuieli aferent anului 2017, prevederea din OG nr. 26/2013, potrivit căreia: „Creşterea câştigului mediu brut lunar pe salariat se stabileşte procentual din indicele de creştere a productivităţii muncii calculate în unităţi valorice sau fizice, după caz. Limita procentuală maximă a creşterii câştigului mediu brut pe salariat se stabileşte prin legea anuală a bugetului de stat”. Totodată,  vor analiza și posibilitatea constituirii unui provizion pentru participarea salariaţilor la profit, asa cum este reglementat prin legislaţia aplicabilă, respectiv legea contabilității.

Împreună cu reprezentanţii sindicatului, membrii Directoratului vor identifica, toate măsurile care pot contribui la o reducere a unor costuri, fără a afecta siguranţa în funcţionare și care, de asemenea ar putea contribui la o creştere a productivităţii muncii, se precizează în hotărârea CS.

Negocierile administrație-sindicat se poartă în condițiile în care CS și Directoratul au manadate provizorii, care au fost recent prelungite pentru 4 luni sau până la finalizarea procedurii de selecție a membrilor CS în conformitate cu OUG 109/2011. Inițial, Directoratul a anunțat că prelungirea Contractului Colectiv de Muncă se va face în actualele condiții, fără modificări. După protestele în stradă și centrale, au intervenit reprezentanții Ministerului Energiei și mandatul Directoratului referitor la negocierile privind CCM a fost completat, cu sarcina de “a identifica soluţii pentru eliminarea inechităţilor salaríale existente la nivelul angajaţilor care lucreaza pe aceleaşi posturi, în aceeaşi centrala sau în centrale similare și care sunt remunerate diferit”.

Citește și: Proteste la Hidroelectrica, intervine Ministerul Energiei. Președinte Hidrosind: Profit record, însă venitul mediu al angajaţilor este mai scăzut în 2016 faţă de 2012

Mai mult, sindicaliștii au primit asigurări că se păstrează numărul de salariați în companie și se mențin drepturile din CCM, potrivit unui document consultat de InvesTenergy.

În ultimii 2 ani, angajații Hidroelectrica au obținut o indexare de 12% a salariilor. Numărul de salariați din companie a scăzut cu 19%, de la 3692 la 3300, pe durata a 2 ani.

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *