CE Oltenia demontează afirmaţia recentă a reprezentanţilor ANRE că “Exporturile de energie electrică ale României au crescut după cuplarea pieţelor“, cu referire la Piaţa Zilei Următoare care funcţionează în regim cuplat cu pieţele din Cehia, Slovacia şi Ungaria. Potrivit CE Oltenia, comunicatul ANRE este intenţionat conceput pentru a induce în eroare opinia publică, Parlamentul României sau alte instituţii interesate de funcţionarea Sistemului Energetic Naţional.
Explicaţiile CE Oltenia: creşterea cantităţtii de energie exportată nu s-a realizat pe graniţa cu Ungaria, ci pe graniţele comune ale României cu celelalte ţări (Serbia, Bulgaria, Ucraina) şi nu prin Piaţa Zilei Următoare. Analizând tranzacţiile din PZU în perioada 01.01.2015 – 30.06.2015, Complexul Energetic Oltenia pune la dispoziţia celor interesaţi adevăratele cifre, trecute sub tăcere de catre ANRE:
– energie exportată în Ungaria în perioada 01.01. – 30.06.2015 = 25.044 MWh
– energie importată din Ungaria în perioada 01.01. – 30.06.2015 = 1.530.750 MWh.
Deci, din toata cantitatea de energie tranzacţionată pe PZU în perioada menţionată, prin folosirea ATC rezervat, rezultă că ponderea import/export este următoarea: import = 88,4%, export = 1,6%. Acest fapt se datorează în totalitate unor elemente de legislaţie secundară şi reglementări ANRE-DEN care blochează producătorii români, ajungându-se ca, în situaţii de gol de sarcină, la un consum naţional de 4700 – 4900 MWh, să se importe din Ungaria între 500 – 1000 MWh, deşi preţul în România nu este mai mare decât în Ungaria.
Creşterea pe sold cu 0,6 TWh, aşa cum susţine ANRE, se datorează însă tranzacţiilor de energie de pe celelate graniţe (Serbia , Bulgaria, Ucraina) şi de pe celelalte burse (PCCB-LE) care ar fi existat oricum. Cuplarea PZU pe această bursă care reprezintă aproape 40% din piaţă a fost dezastruoasă pentru producătorii români, semnalează cei de la CE Oltenia, cu convingerea că daca ANRE şi-ar fi făcut datoria de reglementator, cantitatea de energie exportată ar fi fost de zeci de ori mai mare.
Atacând din nou şi industria regenerabilelor, CE Oltenia atrage atenţia şi asupra contractelor de export ale companiilor din România. Se poate observa şi demonstra (deşi aceste contracte, spre deosebire de toate celelalte, sunt secrete pentru public), că majoritatea energiei care se exportă este energie regenerabilă pentru că exporturile cresc brusc atunci când energia regenerabilă intră în sistem şi scad instantaneu când această energie dispare, susţin reprezentanţii CE Oltenia.
Aceştia semnalează din nou că nu este vorba despre “companii ungureşti”, ci despre companii private cu sedii în România şi Ungaria care îşi revând energia, uneori prin intermediari, exportând-o ieftin cu câştig pentru firma exportatoare datorită subvenţiei şi, apoi, reimportand-o din Ungaria la preţ dublu şi oferind-o spre consum în România, uzând de PZU. Credem ca această energie nici nu este tranzacţionata în fapt, circulând doar actele de compensare, la fel cum s-a mai întâmplat în trecut cu alte contracte de export (Rudnap Group), spun memebrii Directoratului CE Oltenia.
Dată fiind situaţia prezentată, CE Oltenia cere tuturor organelor competente, inclusiv comisiilor de specialitate din Parlamentul României, să investigheze această situaţie creată în mod absolut deliberat de ANRE, situaţie care înseamnă de fapt pierderi de sute de milioane de euro pentru statul român, închideri de companii şi pierderi de mii de locuri de muncă.