Posibila majorare a cotei obligatorii de energie regenerabilă dă naștere la dispute în rândul producătorilor.
După ce ministrul Energiei a anunțat o nouă cotă pe piața regenerabilelor de la 1 ianuarie 2016,conducerea Complexului Energetic Oltenia a reacționat, printr-un comunicat, exprimându-și dezacordul. “Creșterea cotei obligatorii de energie regenerabilă la 12,15%, în anul 2016, este o masură neeconomică, cu un puternic impact asupra consumatorului captiv, în special pentru populație, dar și pentru producătorii clasici. Această măsură este în totalitate în favoarea noilor “băieți deștepți” care exportă, în cea mai mare parte, energia regenerabilă la prețuri derizorii, în Ungaria, ceea ce se poate observa cu ușurință prin consultarea curbelor de producție de pe site-ul Transelectrica”, se precizează în comunicatul CE Oltenia, semnat de Laurențiu Ciurel, Președinte Directorat.
În opinia reprezentanților CE Oltenia, sintagma “energie regenerabilă” nu este corectă, fiind de fapt vorba despre “energie regenerabilă subvenționată”. Există și energie regenerabilă nesubvenționată – energia hidro – care împreună cu energia pe bază de biomasă, energia fotovoltaică și cea eoliană au avut, în ultimii 3 ani, un aport de peste 40% din totalul energiei produse, adică mult peste ținta de 24% asumată de România pentru anul 2020, se explică în comunicatul companiei.
“Încurajând continuu și fără o analiză subvențiile la energia regenerabilă, piața producătorilor clasici se restrânge dramatic, aparând costuri suplimentare din cauza dezechilibrelor foarte mari pe care sistemul energetic le suporta. CE Oltenia a avut variații de sarcină de până la 1000 MW în zilele cu rafale de vant. Aceste costuri rămân aproape în totalitate în sarcina producătorilor termo și hidro, provocându-le acestora pierderi importante”, se mai subliniază în comunicat.
După precizările ministrului Victor Grigorescu, pe pagina sa de Facebook, Ministerul Energiei a transmis un comunicat în care se menționează că se va analiza atât poziția jucătorilor din piața de enegie regenerabilă, cât și poziția ANRE, urmând să se propună o soluție finală în cel mai scurt timp.
Ministerul Energiei a publicat pe data de 28 noiembrie, pe site-ul instituției, în dezbatere publică, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de promovare prin certificate verzi, pentru anul 2016.