CE Oltenia renunță la investiții în centrale noi de circa 2 miliarde euro. Se cere aprobarea AGEA

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii CE Oltenia renunță la investiții în centrale noi de circa 2 miliarde euro. Se cere aprobarea AGEA

• Conducerea companiei invocă legislația europeană care este ostilă producției de energie pe carbune, prin impunerea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră

CE-Oltenia-2

Complexul Energetic Oltenia are planificate investiții în sumă totală de 1.970.620.000 Euro, însă este în imposibilitate să asigure finanțarea. Acesta este motivul pentru care conducerea societății a decis să solicite acționarilor să analizeze oportunitatea investițiilor programate și să aprobe renunțarea la unele investiții majore. Este vorba despre: Blocul energetic de 500 MW SE Rovinari (în valoare de 939.270.000 Euro), Blocul energetic SE Ișalnița (794.000.000 Euro), Centrală de cogenerare cu turbină pe gaze și recuperare de căldură CET Brăila (57.350.000 Euro) și Centrala de cogenerare cu ciclu combinat cu turbină pe gaz SE Craiova II (180.000.000 Euro).

Strategia pe termen scurt și mediu a CE Oltenia este să asigure finanțare pentru modernizarea/reabilitarea și menținerea în funcțiune a capacităților existente coroborat cu investițiile pentru conformarea acestora la condițiile de mediu. Finanțarea acestor investiții în capacități noi este imposibil de realizat din fluxul de numerar estimat a fi produs de companie și nici din credite având în vedere gradul de îndatorare a societății, se precizează într-un document consultat de InvesTenergy.

Compania mai are la dispoziție două luni pentru a solicita finanțare nerambursabilă, potrivit HG 1096/2013, pentru investiția de la Rovinari și Centrala de la Brăila, aceeași situație fiind și pentru celelate investiții, acestea devenind ne-eligibile. Practic, nu mai este timp pentru realizarea investițiilor în condițiile legii, durata implementării fiind de min. 4 ani.

În nota de prezentare pentru acționari, se face referire și la legislația europeană care este ostilă producției de energie pe cărbune. Aceasta impune reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și în aceste condiții este evident că a investi în capacități noi pe cărbune sau în grupuri energetice pe gaz necompetitive în actuala piață de energie nu este oportun, susțin reprezentanții CE Oltenia.

Un alt aspect evidențiat vizează piața de energie în continuă schimbare caracterizată de un consum intern și un preț în scădere. Astfel, potrivit datelor prezentate de CEO, consumul de energie în 2014 a fost cu 6% mai mic decât cel înregistrat în 2012; prețul certificatelor de CO2 a crescut de la 4,65 Euro/EUA în ianuarie 2014 până la 7,14 Euro/EUA în decembrie 2014; au dipărut contractele reglementate, a scăzut prețul pe PZU ca urmare a creșterii cantităților tranzacționate pe această piață de producătorii de energie din surse regenerabile etc.

În concluzie, conducerea companiei nu consideră că mai este o prioritate pentru CEO realizarea Grupului de la Rovinari și propune acționarilor renunțarea la această investiție pentru că nu mai este eligibilă pentru obținerea finanțării nerambursabile din Planul Național de Investiții. Nici blocul energetic de la Ișalnița nu mai e prioritar, valoarea investiției este foarte mare – 794.000.000 Euro și implică costuri mari cu transportul cărbunelui până la centrală. Într-o situație similară sunt și investițiile privind Centrala de cogenerare cu turbină pe gaz și recuperare de căldură SE Brăila și Centrala de cogenarare cu ciclu combinat cu turbină pe gaz SE Craiova, nemaifiind de actualitate pentru CE Oltenia pe motiv că prețul gazelor duce la un cost mai ridicat al energiei produse în centralele pe gaz.

În ce privește Reabilitarea și modernizarea blocului energetic de 330 MW SE Turceni, se propune înlocuirea cu Reabilitarea și modernizarea blocului energetic nr 7 de 330 MW tot de la SE Turceni, pentru a putea beneficia de finanțare nerambursabilă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *