- Acționarii, solicitați să aprobe noile planuri de restructurare și disponibilizare a companiei
Noile planuri de restructurare, reorganizare și eficientizare pe perioada 2016 – 2020 și de disponibilizare în anii 2017- 2018 pentru Complexul Energetic Oltenia au fost finalizate, acționarii companiei fiind solicitați să le aprobe în ședința AGEA din 13 martie.
Potrivit noului Plan de disponibilizare, 1.740 de salariaţi vor fi afectaţi de măsurile de concediere colectivă din perioada 2017-2018. Într-o primă etapă, începând cu data de 1 mai 2017, vor pleca 1.000 de angajați, urmând ca din mai 2018 să fie disponibilizate alte 740 persoane.
Potrivit planului initial, aprobat de către acționari în decembrie 2016, s-a prevăzut disponibilizarea a 802 salariați în anul 2016 și 2.000 angajați în anul 2017. „Nu ne atingem de personalul direct productiv și celelalte funcții care asigură stabilitatea Complexului Energetic Oltenia”, a afirmat recent Doru Vișan, secretarul de stat din Ministerul Energiei, la o întâlnire cu sindicatele și conducerea companiei de la Tîrgu-Jiu.
La data de 31.12.20016 în cadrul CE Oltenia îşi desfăşurau activitatea un număr de 14.332 salariaţi.
Șefii companiei suțin că, la dimensionarea planului de disponibilizare, s-a ținut cont de următoarele aspecte:
- s-a demonstrat, în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2017, că Sistemul Energetic Naţional (SEN) este dependent de disponibilitatea blocurilor energetice ale CE Oltenia pe fondul lipsei de apă şi vânt;
- imposibilitatea asigurării combustibilului necesar pentru cele 11 blocuri energetice disponibile deoarece nu au fost emise hotărârile de guvern pentru exproprierea pe cauză de utilitate publică a proprietăţilor din coridoarele Jilţ şi Roşia, prin urmare sunt necesare lucrări tehnologice care impun o forţă de muncă însemnată;
- fiabilitatea și operarea blocurilor energetice datorită proceselor de disponibilizare anterioare a scăzut sau a devenit deficitară prin plecarea de personal cu expertiză în domeniu;
Datorită acestor motive, prin acest plan se propune disponibilizarea a 1.000 de salariați față de 2.000 cât erau în planul anterior aprobat pentru anul 2017, se precizează în noul plan de disponibilizare.
Noile măsuri de restructurare și reorganizare la CE Oltenia, în analiza acționarilor
Măsurile de eficientizare adoptate de CE Oltenia în perioada 2013-2016 nu sunt suficiente pe termen mediu şi lung, apreciază șefii companiei, insistând pentru continuarea implementării programului de restructurare şi reorganizare care presupune redimensionarea şi corelarea numărului de personal în funcţie de necesarul optim care să asigure funcţionarea în siguranţă a capacităţilor care vor fi menţinute în funcţiune.
Pentru CE Oltenia continuarea procesului de restructurare, reorganizare şi eficientizare este absolut necesar pentru ca societatea să devină una viabilă, profitabilă şi atractivă pentru investitori, afirmă Directoratul societății.
Potrivit noului Plan, începând cu luna mai 2017, se vor demara procedurile pentru închiderea perimetrului minier aferent Sector Seciuri. Cariera si-a terminat rezervele de substanţă utilă din perimetrul de licenţă, iar acest lucru impune închiderea activităţii de exploatare si valorificarea echipamentelor si instalatiilor aferente acestei cariere, susțin reprezentanții CE Oltenia. De asemenea, se va demara: închiderea perimetrului minier aferent Sector Peşteana Sud din cadrul Carierei Pesteana, a Sectorului de subteran Tehomir, unde rezerva de carbune este epuizată.
În noul plan de restructurare ;i reorganizare se propune valorificarea termocentralei Chiscani, prin vânzare prin licitaţie publică cu strigare. Având în vedere că puterea insatalată în SEN este de peste 24.000 MW, consumul, la vârf, nu depăşeşte 10.000 MW, precum şi costurile de producţie foarte ridicate cu această centrală, cele două grupuri energetice nu au nicio şansă de funcţionare pentru viitorii ani în condiţii de eficienţă economică, explică Directoratul CE Oltenia. Pentru această termocentrală există interes din partea firmei olandeze BUVOCA BV.
Pentru eficientizarea activităţii este necesară reproiectarea structurii organizatorice a societăţii, având în vedere organizarea eficientă a activităţilor de producţie de energie şi cărbune în vederea reducerii costurilor operaţionale, optimizarea fluxului de alimentare cu cărbune a sucursalelor energetice, coordonarea la nivel central al activităţilor suport, eficientizarea funcţională a structurii organizatorice prin dimensionarea optimă a numărului de poziţii de conducere în vederea desfăşurării în cele mai bune condiţii a actului managerial, se menționează în noul plan propus de Directoratul companiei.
În lipsa unui beneficiar privind valorificarea lignitului – RAAN Dr. Tr. Severin, uniculbeneficiar, a intrat în faliment – încetarea activităţii şi demararea procedurii de inchidere a perimetrului minier aferent Carierei Husnicioara este prevăzută începând cu data de 31.12.2018. Urmare a epuizării rezervei de cărbune, la finele anului 2019 este programată închiderea perimetrelor miniere Gârla şi Rovinari Est, aferente Carierei Rovinari.
Investiții de 2,75 miliarde lei în următorii 4 ani la CE Oltenia
Pentru perioada 2017-2020, Directoratul CE Oltenia propune un program de investiţii de aproximativ 2,75 miliarde de lei (611,8 milioane Euro), din care 0,74 miliarde de lei reprezintă rambursări rate credite. Programul de investitii va fi finanţat aproape integral din surse proprii.
Principalele lucrări de investiţii care se vor derula în perioada 2017-2020:
- reabilitarea şi modernizarea blocului energetic nr.5 de 330 MW, lignit – SE Rovinari;
- instalatii de desulfurare a gazelor de ardere la blocurile 3,4,5 si 6 – SE Rovinari;
- reabilitare şi modernizare a blocului energetic nr.3 de 330 MW, lignit – SE Rovinari;
- reabilitare şi modernizare grupuri energetice nr.3 şi 6 de 330 MW – SE Turceni;
- reabilitare şi modernizare bloc energetic nr. 7 lignit SE Işalniţa;
- menținerea siguranţei în funcţionare cu respectarea condiţiilor de mediu a capacităţilor de producţie din cadrul sucursalelor energetice;
- capacități noi de producție a energiei termice pe gaze naturale în cadrul S.E. Craiova II etapa CT păcura în vederea asigurarii agentului termic ca urmare a închiderii IMA 2;3 si 4 etc.
Posibile bariere cu privire la implementarea Planului de restructurare, reorganizare şi eficientizare:
- costuri ridicate cu plăţile compensatorii;
- opoziţie puternică din partea organizaţiilor sindicale, în ceea ce priveşte numărul mare de disponibilizaţi şi închiderea unor capacităţi de producţie;
- consecinţe sociale şi economice negative atât pe orizontală, cât şi pe verticală;
- o posibilă opoziţie a băncilor finanţatoare cu privire la închiderea capacităţilor de producţie deoarece in contractele de finantare sunt introduse clauze specifice care interzic luarea unor decizii fara acordul acestora, riscul fiind ca, fara aprobarea lor, sa solicite rambursarea anticipata a creditelorș
- evoluția în creștere a prețului certificatelor de CO2.