La CE Oltenia, restructurare și reorganizare cu încetinitorul. Compania nu și-a făcut planul la disponibilizări în 2016: din 2.000 au plecat doar 802 angajați

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential La CE Oltenia, restructurare și reorganizare cu încetinitorul. Compania nu și-a făcut planul la disponibilizări în 2016: din 2.000 au plecat doar 802 angajați
  • Ministerul Energiei anunță că și-a asumat, în condiţiile legii, un singur plan de disponibilizare pentru anul 2016, respectiv al Companiei Naționale a Uraniului

Complexul Energetic Oltenia nu și-a îndeplinit planul de disponibilizări pe 2016, măsurile de restructurare și reorganizare, stabilite a fi realizate în acest an, fiind puse în aplicare cu încetinitorul. Începând cu 1 august 2016, 2.000 angajați ar fi trebuit să fie disponibilizați, urmând ca de la 1 aprilie 2017 să plece alți 2.000 salariați din companie.

salariati-ce-oltenia

Sursă foto: CEOltenianews.ro

Până la această data însă, doar 802 persoane au fost disponbilizate din cadrul CE Oltenia, în loc de 2.000! Motiv pentru care reprezentanții Ministerului Energiei au fost nevoiți să pregătească un proiect de act normativ și să propună modificarea articolului unic al H.G. nr. 588/2016 în sensul aprobării sumei de 2975 mii lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru anul 2016,  în loc de 12.364 mii lei, ce se va aloca pentru plata venitului lunar de completare.

În situația data, Directoratul și Consiliul de Supraveghere au avizat un Plan  de disponibilizare  revizuit al societăţii Complexul Energetic Oltenia încă din luna octombrie, iar Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor și-a dat acordul în ședința din data de 18 decembrie.

Potrivit explicațiilor oferite de Ministerul Energiei, revizuirea planului de disponibilizare 2016-2017 a CE Oltenia a fost determinată de:

– prevederile contractului colectiv de muncă aplicabil, actualizat şi modificat prin acte adiţionale;

– influenţa  unor factori interni sau externi asupra ipotezelor care au stat la baza fundamentării adoptării măsurilor de restructurare, reorganizare, respectiv: nu a fost emisă o Hotărâre de Guvern pentru declanşarea exproprierii pentru cauză de utilitate publică pentru carierele Roşia şi Jilţ Sud, conducând la întârzieri în achiziţia terenurilor pentru deblocarea fronturilor de lucru; solicitările privind livrarea de cărbune pentru perioada de iarnă către anumiţi beneficiari externi (Colterm  Timişoara, Termocentrala Halânga); stocurile de cărbune scăzute (sub nivelul necesar pentru asigurarea programului de iarnă); lipsa fondurilor pentru lucrările de conservare şi închidere a perimetrelor miniere la care a încetat activitatea de producţie; reluarea procesului de evaluare a activelor SE Chiscani.

Astfel, în urma reorganizării societăţii, începând cu data de 19.09.2016, la CE Oltenia au fost desfiinţate un număr de 969 de posturi, și au încetat raporturile de muncă pentru un număr de 802 salariaţi, după cum urmează:

  • 443 de salariaţi care îndeplinesc condiţiile de pensionare pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstelor standard de pensionare, pensiei anticipate până la data de 31.07.2018;
  • 17 salariaţi cu contract individual de muncă pe durată determinată;
  • 12 salariaţi, detaşaţi de la alte societăţi în cadrul Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A., a căror detaşare încetează;
  • 330 alte categorii de salariaţi conform art. 70 din Contractul Colectiv de Muncă.

Influența/costul disponibilizării salariaților, corespunzătoare venitului de completare asupra bugetului asigurărilor pentru șomaj a scăzut astfel în anul 2016 de la 12.364 mii lei la 2975 mii lei, sens în care apare necesitatea modificării corespunzătoare a H.G. nr. 588/2016 privind aprobarea unei sume din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2016 ce se va aloca pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Societatea Complexul Energetic Oltenia, se precizează în Nota de fundamentare a actului normativ propus de minister.

În cadrul grupurilor de lucru defăsurate la Ministerul Energiei, Secretarul de Stat Corina Popescu a cerut conducerii CE Oltenia un raport complet privind criteriile de disponibilizare și să facă o analiză continuă, în ceea ce privește criteriile pe baza cărora au fost întocmite listele de disponibilizări.

Rezultatele nesatisfăcătoare de la CE Oltenia au determinat  pe reprezentanții Ministerului Energiei să îşi asume, în condiţiile legii, un singur plan de disponibilizare pentru anul 2016, respectiv al Companiei Naționale a Uraniului, potrivit unui document consultat de InvesTenergy.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *