Comisia Europeană, în Raportul de țară: România a realizat progrese, dar piața de gaze este foarte concentrată și concurența întâmpină dificultăți

Publicat pe Categorii Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Comisia Europeană, în Raportul de țară: România a realizat progrese, dar piața de gaze este foarte concentrată și concurența întâmpină dificultăți

Restanțe în ce privește implementarea regulilor de piaţă adoptate la nivel european legate de tradingul de gaze şi de interconectarea transfrontalieră

“Concurența de pe piața furnizării de gaze întâmpină dificultăți. Piaţa angro de gaze naturale din România este foarte concentrată, 75% fiind deținută de trei mari companii”, semnalează Comisia Europeană în Raportul de ţară publicat miercuri.

platf-echilibrare-300x169-300x169-300x169

Referindu-se la piața de gaze din România, Răzvan Nicolescu, Senior consultant în cadrul Deloitte România şi fost ministru al Energiei a declarat, recent, că “nu este una funcţională, pentru că nu există mecanisme, platforme de tranzacţionare şi lichiditate, iar autorităţile întârzie foarte mult modificarea cadrului fiscal”. “Mi-e ruşine uneori să spun că avem o piaţă de gaze”, a spus acesta.

„Noi încă nu avem o piaţă funcţională de gaze, nu avem platforme de tranzacţionare, avem o cantitate de gaze tranzacţionată în România cu vreo 20-25% mai mare decât cantitatea consumată. În pieţele mature, cantitatea tranzacţionată este de cinci-şase ori mai mare decât cantitatea consumată. Deci piaţa noastră are probleme de lichiditate, are probleme de mecanisme de funcţionare”, a afirmat  Răzvan Nicolescu, la o conferință de specialitate.

În Raportul pe țară al CE, se remarcă totuși că România a realizat progrese, prin adoptarea unor măzuri anul trecut, potrivit cărora producătorii şi furnizorii de gaze sunt obligați să tranzacționeze pe bursă. „Aceste reforme, odată cu eliminarea preţului fix plătit producătorilor de gaze (măsură care se va aplica de la 1 aprilie 2017 – n.r.), vor creşte lichiditatea în piaţă şi vor întări semnalele legate de preţ”, se menționează în raport.

Dar nu este suficient! Potrivit reprezentanților CE, România are restanțe în ce privește implementarea regulilor de piaţă adoptate la nivel european legate de tradingul de gaze şi de interconectarea transfrontalieră, pentru a asigura mai multă lichiditate pe piaţa angro. „România nu este integrată în totalitate în piaţa energetică a Uniunii Europene. Modernizarea liniilor electrice interne şi a reţelei învechite se face lent. Pentru a atinge ţinta de 10% pentru 2020, România trebuie să implementeze noi proiecte de interes comun şi să modernizeze şase linii electrice interne”, se precizează în raport.

Potrivit reprezentanților CE, România și-a îndeplinit deja obiectivul privind ponderea energiei regenerabile în totalul producției de energie valabilă pentru 2020. “Cu o pondere de 24,7% în 2015, România și-a îndeplinit deja obiectivul, de 24%, stabilit pentru 2020 pentru energia regenerabilă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *