Ce se întâmplă la Hidroelectrica? Consiliul de Supraveghere a rămas în 5 membri, FP asigură cvorumul astfel încât activitatea să nu se blocheze. Directoratul, sub presiunea schimbărilor politice  

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Ce se întâmplă la Hidroelectrica? Consiliul de Supraveghere a rămas în 5 membri, FP asigură cvorumul astfel încât activitatea să nu se blocheze. Directoratul, sub presiunea schimbărilor politice  

Hidroelectrica este o companie bogată, care are acum în conturi 3 miliarde lei. Directoratul a pregătit un business plan, ce vizează extinderea regională și pe orizontală a companiei, de care Ministerul Energiei a luat act în septembrie 2016, dar nu a fost aprobat. Aflăm că actualul CS a cerut o reactualizare a acestui plan de afaceri, care să fie aprobat și pus în aplicare… Aceasta este șansa de care are nevoie Hidroelectrica. Să sperăm că decidenții nu vor sacrifica o companie atât de valoroasă de dragul intereselor politice!

Din luna aprilie, Ministerul Energiei a instalat administratori și supraveghetori provizorii la cele mai importante companii energetice din subordine. Provizoratul, programat să dureze 4 luni, dă timp celor din minister – dacă se mai dorește asta!! – să pregătească procesul de recrutare conform OUG 109. Este o perioadă  pe care specialiștii din domeniu o cataloghează ca fiind critică pentru companii: vor lipsi deciziile, se poate ajunge la blocaj investițional! În schimb, reprezentanții Ministerului Energiei dau credit șefilor provizorii (doar sunt oamenii lor!) și cer stoparea demersului de decredibilizare a persoanelor nominalizate, care „trebuie lăsate să îşi dovedească în indicatori de rezultat expertiza…”

Patru luni …mult prea puțin pentru a face lucruri mărețe pentru companiile la care au fost numiți, însă timp suficient ca lipsa de decizii să afecteze activitatea acestora. A trecut mai bine de o lună și lupta se duce, în continuare, pe schimbări, noi numiri în Consiliile de Supraveghere și Consiliile de Administrație, fie ele și provizorii. Firește, interesul maxim rămâne pentru  Directorate…

La Hidroelectrica de pildă, se întâmplă lucruri interesante … Surse apropiate companiei ne-au confirmat că s-a instalat haosul în aceste zile după ce actualul Consiliu de Supraveghere interimar (stabilit la partid – n.red.), a rămas rapid fără cvorum după demisia, oarecum  suspectă, a unor membrii proaspăt numiți. În acest moment, Fondul Proprietatea este cel care poate asigura cvorumul în CS astfel încât activitatea companiei să nu se blocheze. Astfel, la șefia Consiliului de Supraveghere provizoriu al Hidroelectrica s-a produs o schimbare la doar două săptămâni de la numire: Liviu Nistoran a fost înlocuit de Andreea Lambru în funcția de Președinte! Potrivit surselor noastre, Nistoran și-a prezentat demisia din funcție având probleme ce țin de cazierul fiscal. Mai nou, și-a dat demisia și Gheorghe-Gabriel Gheorghe, care a fost proaspăt numit Președintele Consiliului de Administrație al Romgaz. Sursele noastre spun că șanse mari pentru un  mandat în CS provizoriu are Karoly Borbely,  Manager Departament Strategie Hidroelectrica.

Potrivit site-ului Hidroelectrica, în prezent, Consiliul de Supraveghere este format din 5 membri, și anume: Ioana Andreea Lambru –  presedinte, Laurențiu Dan Tudor, Horia Marian Gambuteanu, Andreea Negru și Oana Valentina Truță. În această formulă, de la instalare CS a reușit să aprobe BVC și situațiile finaciare și amânat creșterea de salarii pentru angajații companiei condiționând această decizie de aprobarea noului sistem de salarizare.

Citește și: Continuă restructurarea la Hidroelectrica! Sindicatul se opune și se judecă cu conducerea. Cât timp procesele sunt în derulare, angajații pierd creșterile salariale propuse de administrație

Directoratul Hidroelectrica format din Ovidiu Agliceru – președinte, Iulian Tudor și Petronel Chiriac – membri, își desfășoară activitatea, sub presiunea schimbărilor din funcție, chiar dacă președintele CS a dat asigurări că pe perioada provizoratului va lucra cu această echipă de conducere. Se vorbește insistent că actualii membrii ai Directoratului vor fi destituți până la sfârșitul lunii iunie și vor fi înlocuiți cu oameni numiți pe criterii politice. Bătaia pentru șefia Hidroelectrica este acerbă, profitul este foarte mare și interesul este pe măsură. Astfel, postul lui Agliceru este vizat de Remus Vulpescu, care la vizita de seară împreună cu ministrul Toma Petcu a dat deja indicații privind activitatea companiei. Iar în locul lui Petronel Chiriac se vehiculează numele lui Adrian Volintiru, fost preşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (fosta AVAS) și fost secretar de stat în Ministerul Economiei.

Dacă se va prelungi sau nu mandatul Directoratului până la numirea celor care trebuie, rămâne de văzut…Ce merită semnalat, dincolo de interese și numiri funcție de acestea, este riscul la care este supusă Hidroelectrica dacă nu se continuă activitatea pe aceeași linie,  să se păstreze statutul de cea mai profitabilă companie a statului român. Realizare ce se datorează directoratului care se dorește a fi schimbat, care a continuat după ieșirea din insolvență a companiei să deruleze un proces de restructurare și să stabilească noi recorduri în materie de profituri. Potrivit  situațiilor financiare aferente exercițiului financiar 2016, Hidroelectrica a înregistrat în  2016 un profit record de peste 1,5 miliarde lei, cu peste 37% față de anul 2015, depășind pentru prima dată cele mai profitabile tradiționale companii din sectorul energetic, respectiv Romgaz și OMV Petrom. Statul român se poate declara satisfăcut de prestația șefilor de la Hidroelectrica că va încasa dividende generoase. Pe site-ul companiei se regăsește hotărârea acționarilor care au aprobat o distribuire de 90% din profitul rămas de repartizat aferent anului 2016. Nu s-a acordat nici un dividend special, așa cum solicitase acționarul minoritar. Acţionarii Hidroelectrica au decis acordarea de dividende în valoare totală de 1,035 miliarde lei, reprezentând 90% din profitul net distribuibil înregistrat anul trecut, care s-a ridicat la 1,22 miliarde lei, potrivit unui raport publicat pe site-ul companiei.

Acuzele care se aduc șefilor Hidroelectrica de către reprezentanții Ministerului Energiei țin de investiții, respectiv nivelul scăzut al acestora. Potrivit declarațiilor conducerii companiei, nu s-au făcut mai multe investiții pentru că au lipsit HG-urile de expropriere pentru terenurile din chiuvetele viitoarelor lacuri de acumulare și HG-urile de modificare a indicatorilor economici de optimizare. Totodată, a lipsit decizia cu privire la investițiile cu funcțiuni complexe la care valorile hidroenergetice sunt reduse… Deci, a lipsit aportul Ministerului Energiei!

Hidroelectrica este o companie bogată, care are acum în conturi 3 miliarde lei. Directoratul a pregătit un business plan, ce vizează extinderea regională și pe orizontală a companiei, de care Ministerul Energiei a luat act în septembrie 2016, dar nu a fost aprobat. Aflăm că actualul CS a cerut o reactualizare a acestui plan de afaceri, care să fie aprobat și pus în aplicare… Aceasta este șansa de care are nevoie Hidroelectrica. Să sperăm că decidenții nu vor sacrifica o companie atât de valoroasă de dragul intereselor politice!


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *