Celebrarea centenarului CNR-CME cu accent prioritar pe energia pentru pace și oameni

Publicat pe Categorii Evenimente, Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Celebrarea centenarului CNR-CME cu accent prioritar pe energia pentru pace și oameni

Pe 15 noiembrie 2023 a avut loc Conferința „Perspectiva românească privind tranziția sectorului energiei –  Eveniment dedicat celebrării centenarului CME și CNR-CME”, organizată de către Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), în parteneriat cu Transelectrica și UNST Politehnica București.

Conferința a celebrat Centenarul CME și al CNR-CME, ca membru fondator al Consiliului din anul 1924, și a evidențiat momente importante din istoria celor 100 de ani ai celor două organizații, cu accent prioritar pe energia pentru pace și pentru oameni. De asemenea, s-a avansat, în mod vizionar, modul în care ar trebui pregătiți următorii 100 de ani de progres și impact transformațional pentru o nouă eră a energiei pentru oameni și planetă.

Consiliul Mondial al Energiei reprezintă comunitatea energetică globală, creată în urmă cu 100 de ani de către industriașul britanic, lordul Daniel Dunlop, cu leadership vizionar. Consiliul avansează, informează, inspiră, influențează și promovează soluții energetice de anvergură și impact, pe bază de colaborare, dialog global și intersectorial, cu obiective care implică toate părțile interesate ale societății. În decursul celor 100 de ani de existență ai săi, Consiliul a realizat o multitudine de evenimente, proiecte și studii pentru identificarea și dezvoltarea celor mai potivite modalități, instrumente și soluții de depășire a provocărilor și crizelor cu care s-a confruntat sectorul energetic la nivel regional și global. O preocupare constantă rămâne pregătirea viitorului, în încercarea de rezolvare a trilemei energiei, definită conceptual chiar de Consiliul Mondial al Energiei.

Foto: O parte dintre membrii conducerii executive CNR-CME, a membrilor fondatori ai Asociației și a tinerei generații- FEL România

Comitetul Național Român, membru fondator și unul dintre cele mai active comitete ale Consiliului, reprezintă principala și cea mai importantă Asociație Neguvernamentală în domeniul energiei din România. Dezvoltă un dialog de leadership în întregul ecosistem energetic național, avansează soluții, promovează utilizarea energiei pentru un viitor sustenabil prin evenimente, publicații, studii, proiecte și documente de poziție proprii, fiind permanent ancorat schimbărilor economice, energetice, politice și societale naționale, regionale și globale.

Celebrarea Centenarului CME și, implicit a CNR-CME – ca membru fondator al Organizației- , coincide cu noi provocări într-un mediu instabil din punct de vedere geostrategic, cu impact important asupra piețelor de energie, a tranziției către neutralitate climatică și umanizarea profundă a energiei, ca serviciu social.

În cadrul Conferinței s-au evidențiat rolul și istoria CME și ale CNR-CME, înțelegerea condițiilor actuale din sectorul energetic și a tendințelor de dezvoltare, poziția sectorului energetic românesc în fața schimbărilor majore impuse de tranziția energetică.

Evenimentul a cuprins două sesiuni: prima sesiune a fost dedicată celebrării a 100 de ani de existență a Consiliului Mondial al Energiei și a CNR-CME, iar cea de a doua sesiune a fost dedicată identificării unor direcții prioritare pentru energetică, în viziunea CME, pentru următorii „100 de ani” de progres și impact transformațional în direcția tranziției energetice.

În sesiunea de deschidere a Conferinței, președintele CNR-CME, dl Ioan Dan Gheorghiu a arătat importanța CNR-CME pentru comunitata energetică din România și a vorbit despre viitorul CNR-CME, ca organizație profesională, generatoare de soluții utile pentru întregul sector al energiei și pentru autoritățile din domeniu. CNR-CME se află pe locul 25 din cele peste 100 de state membre ale Consiliului Mondial al Energiei, iar România este extrem de apreciată la nivelul conducerii executive a Consiliului pentru activitatea sa constantă și implicarea sa activă”, a subliniat dl Gheorghiu.

Prezent la Conferință ca invitat special, ministrul energiei, dl Sebastian Burduja, după o scurtă și pertinentă prezentare a stadiului principalelor proiecte ale sectorului energetic românesc, a spus: „ Eu am explicat și la Bruxelles, în fața a patru comisari europeni, că nu poți să elimini cărbunele, să nu mergi nici pe nuclear, să nu accepți nici gazul, dar să ai o energie sigură. România trebuie să-și facă auzită vocea și poate, și prin dumneavostră, membrii CNR-CME, această voce va fi auzită mult mai bine. Trebuie să explicăm că ideologia înverzirii nu poate să nu țină cont de securitatea energetică la un preț cât mai acesibil. In ordinea priorităților, energia trebuie să fie sigură, ieftină și verde. Aceasta este ordinea priorităților: verde dacă se poate și cât se poate”. După ce a felicitat Consiliul Mondial al Energiei și CNR-CME pentru istoria celor 100 de ani de activitate neîntreruptă, oficialul Ministerului Energiei a afirmat: „Mă ridic în picioare în fața dumneavoastră și ar trebui să vă fac o plecăciune. Dumneavoastră și tuturor specialiștilor care ați pus temelia și ați dezvoltat un sistem energetic național cu care ne mândrim astăzi”.

După ce vorbitorii au analizat succint și stadiul tranziției globale, cu toate particularitățile sale, principalele aspecte reliefate au fost acelea că ar fi necesară înlăturarea tuturor obstacolelelor care stau în fața realizării unei tranziții energetice sigure și juste și că riscurile care ar decurge din aceasta ar trebui micșorate și chiar anulate. Este neceară preluarea ideilor studiilor globale elaborate de către Consiliul Mondial al Energiei în condițiile României și aplicate corespunzător acestui context. Așadar, aceste studii reprezintă instrumente extrem de utile pentru identificarea provocărilor și sugerarea soluțiilor, inclusiv la problemele sectorului energetic românesc, iar acestea ar trebui folosite în egală măsură de către specialiștii în domeniu și de către decidenții economici și politici.  

Întregul eveniment dedicat Centenarului CME și CNR-CME a fost apreciat drept o „adevărată sărbătore energetică” de către toți participanții: reprezentanți ai conducerii executive a CNR-CME  de-a lungul timpului, membrii fondatori ai Asociației, membri ai Academiei Române și ai instituțiilor de învățământ superior din România, membrii colectivi și individuali ai Asociației, parteneri, reprezentanți mass-media, experți și specialiști din domeniile energiei și domenii conexe.

Asociația Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) cuprinde cea mai mare rețea națională de specialiști din domeniul energiei şi este principala organizaţie din domeniul energiei din România, membru fondator al Consiliului Mondial al Energiei, din anul 1924. CNR-CME este o organizatie profesională, apolitică, neguvernamentală, fără scop lucrativ sau patrimonial, CNR-CME concentrează interesele diferitelor instituții și organizații din România interesate în problemele energiei și ale relației acesteia cu economia și cu mediul înconjurator, ale specialiștilor și ale societății civile.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *