- Ministrul recomandă filmul „Nuclear” de Oliver Stone, un film care explică pe înțelesul tuturor ce înseamnă beneficiile tehnologiei nucleare și de ce s-a speriat omenirea când ar fi putut să îmbrățișeze această tehnologie
„ România trebuie să-și facă auzită vocea. Am explicat și la Bruxelles: nu poți să elimini cărbunele, să nu mergi nici pe nuclear, să nu accepți nici gazul, dar să ai o energie sigură. Trebuie să explicăm că aceasta ideologie a înverzirii nu poate să nu țină cont de securitate și de preț. Energia trebuie să fie sigură, ieftină și verde, aceasta este ordinea priorităților. Verde dacă se poate și cât se poate”, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la evenimentul dedicat celebrării centenarului Consiliului Mondial al Energiei și al CNR-CME, organizat la UNST Politehnica București.
El a felicitat Consiliul Mondial al Energiei și CNR-CMR pentru istoria de 100 de ani și s-a înclinat în fața specialiștilor prezenți la eveniment.
În opinia lui Burduja, ideologia înverzirii care a cuprins Europa trebuie să țină cont în primul rând de securitatea energetică și de preț.
„În privința energiei regenerabile, este o rată atât de accelerată, încât pe mulți îi sperie, inclusiv pe specialiștii de la Dispeceratul Energetic Național. Am fost acolo și specialiștii sunt îngrijorați de creștere accelerată a numărului de prosumatori și a ponderii de energii regenerabile și a producției intermitente”, a spus ministrul.
Referindu-se la investițiile pe parte de nuclear, Burduja a comunicat că România merge mai departe cu un proiectul reactoarelor de mici dinemnsiuni: “ Avem această ambiție de a fi primii din lume care au reactoare modulare de mici dimensiuni”.
Adresându-se celor speriați de subiectul SMR, ministrul le-a recomandat să vizioneze filmul „Nuclear” de Oliver Stone, un film care explică pe înțelesul tuturor ce înseamnă beneficiile tehnologiei nucleare și de ce s-a speriat omenirea când ar fi putut să îmbrățișeze această tehnologie.
Evenimentul dedicat celebrării centenarului Consiliului Mondial al Energiei și al CNR-CME a fost catalogat de Academicianul Florin Tănăsescu ca fiind „o sărbătoare a energeticii”.
În cadrul evenimentului, Ella Ratcu, Consilier CNR-CME, a făcut o scurtă trecere în revistă ale celor mai importante etape din evoluția Consiliului Mondial al Energiei și a CNR-CME și a adus un plus de originalitate prim împărtășirea propriilor experiențe și amintiri ca membru fondator al organizației.