Încă 19 companii energo-intensive au primit Acordurile pentru exceptare de la plata de certificate verzi, anunță Ministerul Economiei. În luna iunie, alte 14 societăți, mari consumatoare de energie, au fost scutite de la plata unor certificate verzi, în conformitate cu HG 495/2014, cu modificările și completările ulterioare.
Potrivit datelor Ministerului Economiei, circa 300 de companii sunt eligibile pentru acest ajutor de stat, trebuie văzut însă câte dintre acestea depun cereri și se califică. Cele 18 beneficiare activează în domeniile: producerea de îngrășăminte chimice, reciclarea deșeurilor, industria siderurgică, industria cimentului, a hârtiei și cartonului etc., precizează reprezentanții ministerului, fără a le menționa.
Autoritățile susțin că impactul pe care îl va avea exceptarea de la plata certificatelor verzi pentru marii consumatori se va vedea în 2016, când facturile la energia electrică ar putea crește cu 5-10% . Nu sunt de aceeași părere și producătorii de energie din surse regenerabile și furnizorii care întâmpina mari probleme în activitate din cauză că unele companii nu mai plătesc certificate verzi.
Urmare a creșterii numărului societăților exceptate, reprezentanții Ministerului Energiei și ANRE au reluat calculele astfel încât creșterea în facturile la consumatorii casnici şi IMM-uri să nu depășească 5, max. 10 %, susțin surse autorizate.
Asociaţia Marilor Consumatori Industriali de Energie – ABIEC a precizat că exceptarea este, de fapt, o reducere a unei taxe, măsură fără niciun efect asupra bugetului de stat, în condiţiile în care schema finanţează companii private care investesc în energie regenerabilă. În opinia membrilor ABIEC, nu ar trebui să fie transferate către consumatorii individuali costurile cu exceptarea!
Scutirile de la plata certificatelor au o valabilitate de 10 ani și vor fi monitorizate anual. O primă verificare a menținerii criteriilor de eligibilitate a companiilor beneficiare a facilității de către Ministerul Energiei se va face în 2016. Secretarul de stat Maricel Popa și-a exprimat speranța că operatorii economici, susținuti prin acest demers, vor păstra locurile de munca, vor investi în modernizarea și retehnologizarea capacităților de producție, vor promova forța de muncă tânără și își vor aduce contribuția la creșterea eficienței energetice, reducerea decalajelor tehnologice față de firmele din UE concurente și diminuarea efectelor nocive asupra mediului inconjurător. În fapt, toate acestea sunt obligații de partea operatorilor, în caz contrar li se poate anula facilitatea.
Bugetul alocat programului pe perioada de 10 ani este estimat la 750 milioane de euro. Companiile sunt exceptate de la plata certificatelor verzi cu un procent cuprins între 40 și 85%, în funcție de electro-intensivitate.