CHEAP Tarnița Lăpuștești, proiect demarat de Ministerul Energiei în vara anului trecut, nu apare în scenariile din Planul de Dezvoltare a RET pentru următorii 10 ani. Motivul invocat: lipsa de informații cu privire la evoluția proiectului!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Exclusiv, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential CHEAP Tarnița Lăpuștești, proiect demarat de Ministerul Energiei în vara anului trecut, nu apare în scenariile din Planul de Dezvoltare a RET pentru următorii 10 ani. Motivul invocat: lipsa de informații cu privire la evoluția proiectului!
  • Transelectrica susține însă că este necesar să se reia această investiție și recomandă accesarea de fonduri europene
  • Planul de Dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport – RET perioada 2024-2033 este într-o formă draft, în dezbatere publică până la sfârșitul lunii aprilie. Astfel că sunt șanse ca proiectul Tarnița Lăpuștești să fie inclus în forma finală a documentului!

Centrala hidroelectrică cu acumulare şi pompaj – CHEAP Tarnița Lăpuștești nu a fost considerată în cadrul scenariilor care stau la baza Planului de Dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport – RET perioada 2024-2033, din cauza lipsei de informații cu privire la evoluția proiectului, precizează Transelectrica în documentul aflat în dezbatere publică.

“Este necesară reluarea proiectului de realizare a CHEAP Tarnița Lăpuștești sau realizarea unei analize la nivel național de stabilire a localției/ locațiilor optime pentru alte CHEAP având în vedere posibilitățile de construire, integrarea în SEN, respectarea restricțiilor de mediu, etc”, se mai specifică în  Planul de Dezvoltare a RET pentru urm[torii 10 ani.

Legat de lipsa informațiilor cu privire la evoluția proiectului, Ministerul Energiei a demarat proiectul din vara anului trecut, în baza unui proces de consultare a pieței până la data de 8 august. De atunci, au fost o serie de informări și comunicate transmise de Ministerul Energiei și SAPE. În utima informare primită de la minister, se anunță că – urmare a complexității licitației și a informațiilor primite din piață – SAPE a dispus prelungirea perioadei de depunere a ofertelor pentru studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiții CHEAP Tarnița – Lăpuștești până la data de 30.04.2024.

Din draft-ul Planului de Dezvoltare a RET pentru următorii 10 ani, reiese că specialiștii Transelectrica pledează în favoarea proiectului Tarnița Lăpuștești. În document se susține că acumularea prin pompare este singura tehnologie matură și eficientă de stocare a energiei la scară mare la nivelul anilor 2020-2030. În contextul țintelor de integrare a centralelor cu surse regenerabile angajate prin PNIESC la nivelul anului 2030 și pentru depășirea acestora în viitor este oportună analizarea posibilităților de realziare de CHEAP la nivel național, recomandă Transelectrica.

Potrivit datelor prezentate în documetul companiei, construcția CHEAP Tarnița-Lăpuștești cu o putere instalată de 1.000 MW presupune o investiție de tip green-field de circa 1.000.000.000 EURO (un milliard).

CHEAP Tarnița-Lăpuștești este un obiectiv care poate asuma atât rolul de compensare al producatorilor care funcționează în bandă, cât și rolul de echilibrare în Sistemul Energetic Național, cel de al doilea fiind un rol strategic în securitatea energetică și siguranța națională.

În documentul Transelectrica se explică: În stadiul inițial al studiilor de fezabilitate, obiectivul a fost considerat doar pentru compensarea producătorilor care funcționează în bandă, bazându-și veniturile strict pe diferența de preț a energiei dintre vârf și gol (în anii 2010-2020 diferența de preț era de circa 25 EURO/MWh). În acest mod, până la nivelul anilor 2015, indicatorii de fezabilitate erau la limită astfel că investiția a fost succesiv amânată. Astăzi, condițiile de piață de energie s-au schimbat, participarea la piața de echilibrare poate aduce venituri suplimentare consistente unei CHEAP. Mai mult de atât, preconizata cuplare a piețelor de echilibrare concomitent cu creșterea parcului de producție din surse regenerabile (impredictibile) la nivel european, va conduce la un interes și mai crescut pentru energiile de echilibrare.

Având în vedere costurile ridicate de realizare a unei astfel de centrale este oportună accesarea de fonduri europene, recomandă specialiștii Transelectrica.

Proiectul hidrocentralei Tarnița – Lăpuștești: Licitația pentru studiul de fezabilitate a fost prelungită până la finele lunii aprilie

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a afirmat: „Tarnița-Lăpuștești este un proiect strategic pentru sistemul energetic românesc. Există puține companii românești care își pot asuma proiectarea pentru o investiție de o asemenea complexitate. Vom continua să promovăm la nivel national și international această oportunitate. În paralel, purtăm discuții cu Grupul Băncii Mondiale – IFC și alți potențiali investitori. Ministerul Energiei își dorește un proces cât mai competitiv pentru a oferi șanse tuturor actorilor interesați din piață să aibă timp pentru a propune cea mai bună ofertă.”

Contactat de InvesTenergy, Bogdan Nicolae Stănescu, Președintele Directoratului SAPE, a precizat: “Fără nicio îndoială, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnița Lăpuștești este un obiectiv de importanță vitală, strategică pentru Sistemul Energetic Național (SEN), pentru siguranța în alimentare și pentru securitatea energetică a țării. În acest context, considerăm că o variantă pentru demararea procesului o reprezintă declararea proiectului de către autorități ca fiind de importanță strategică națională, așa cum, de altfel, și este. Implicarea Băncii Mondiale, prin divizia de investiții, IFC, ar fi benefică pentru proiect, pentru că ar transmite eventualilor parteneri un semnal pozitiv privind soliditatea proiectului. Pentru SAPE, implicarea într-un proiect de asemenea anvergură și importanță precum hidrocentrala Tarnița Lăpuștești reprezintă o oportunitate pe care nu trebuie și nu vrem să o ratăm! Suntem determinați să realizăm acest proiect strategic pentru România!”.

SAPE a reluat, pe 15.01.2024, procedura de achiziție a Serviciilor de elaborare a ”Studiului de Fezabilitate și Documentației tehnico-economică aferente obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești”, după ce prima licitație a fost anulată automat de Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), deoarece, la data limită, niciunul dintre ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *