Situația de la Electrica a atras atenția premierului interimar Sorin Cîmpeanu, care a cerut ministrului Energiei, Andrei Gerea, să iasă public cu un comunicat prin care să clarifice „problema” de la această companie.
„Domnul ministru Gerea, avem o problemă la Electrica, vă rog să clarificaţi această problemă printr-un comunicat”, i-a spus premierul interimar ministrului Energiei, Andrei Gerea, la începutul şedinţei săptămânale a Executivului. Acesta a răspuns: „Da, domnule prim-ministru, vom da un comunicat de presă. E vorba de o măsură luată în mod public şi transparent în urmă cu 45 de zile şi pentru a fi pusă în aplicare avem nevoie şi de votul altora”, a explicat Gerea.
Acţionarii Electrica au aprobat, la propunerea Ministerului Energiei, trecerea la un Consiliu de Administraţie format din 7 membri, față de 5 în prezent, fapt ce presupune schimbarea actualei echipe.
Explicații de la Ministerul Energiei:Nu putem tolera încercările de a sprijini crearea unei noi generații de băieți deștepți care vizează un nou tip de căpușare a companiilor de stat sau a banilor acționarilor
Urmare a solicitării exprese venite din partea premierului interimar, Sorin Cîmpeanu, Ministerul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri s-a grăbit să vină cu explicații pe tema Electrica. Redăm poziția ministerului cu privire la acuzațiile care au fost diseminate în spațiul public în legătură cu solicitarea de a crește numărul administratorilor Electrica de la 5 la 7:
„Ne manifestăm regretul că unele ONG-uri au picat în plasa unor indivizi care sub spectrul pierderii unor privilegii și beneficii nesusținute de prestația lor și pe care unii le-ar putea cataloga drept nesimțite, a unor indivizi care, sub masca depolitizării, au răspândit informații neadevărate despre situația de la Electrica.
Nu putem tolera încercările de a sprijini crearea unei noi generații de băieți deștepți care vizează un nou tip de căpușare a companiilor de stat sau a banilor acționarilor. Propunerea Ministerului de creștere a numărului de membri a fost validată de peste 70% dintre cei prezenți în AGA, statul român nedeținând majoritatea în companie!! Propunerea venită din partea Ministerului de creștere a numărului de membri AGA de la 5 la 7, a avut în vedere aducerea unui plus de valoare din punct de vedere managerial și al pregătirii tehnice, lipsa acestora ducând la sincope evidente în activitatea societății.
Probabil că am supărat foarte tare pentru că nu am acceptat o majorare a indemnizațiilor cu 50%, de la 2000 la 3000 euro/lună sau introducerea unor noi comisioane pentru participările la ședințele de CA sau la comitetele consultative de câte 1000 euro/ ședință!
Care sunt „performanțele” companiei pentru care se solicitau aceste majorări? Din investițiile angajate, până la 30.08.2015, societățile din grupul Electrica au realizat investiții de 279.285 mii lei, adică cca 32 % din investițiile angajate pentru întreg anul 2015 ( cca 20% din planul asumat prin IPO) și propuneri de genul reducerii cheltuielilor cu mentenanța cu 94%! Lăsăm la latitudinea celor interesați să traga concluziile.
În aceste condiții, ne putem întreba ce interese au oare cei care sunt deranjați de poziția ministerului față de imperativitatea îndeplinirii obligațiilor asumate prin Prospectul de IPO, efectuarea cheltuielilor de mentenanță pentru siguranța rețelelor din segmentul de distribuție, în așa fel încât situații de genul celor de la Carei, când mii de oameni au rămas în beznă în mijlocul iernii, să nu se mai repete sau față de necesitatea introducerii unor criterii de performanță pentru activitatea CA și a agreării unui plan de management cu ținte și termene precise de îndeplinire ?
Afirmând încă o dată că principiile care ne-au călăuzit în activitatea noastră au fost urmărirea interesului statului român, transparența deciziilor, respectul față de toți investorii, securitatea rețelei energetice și calitatea serviciilor oferite cetățenilor, stăm la dispoziția celor interesați cu documente care să stabilească, fără dubiu, adevărul celor susținute de noi”.
Fostul ministru Nicolescu pe Facebook: Conducerea Ministerului continuă bătaia de joc începută la Electrica, dezinformând opinia publică!
Prezentăm totodată și reacția fostului ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu,pe tema Electrica, prezentată pe Facebook:
„Din păcate, conducerea Ministerului Energiei a ales să continue bataia de joc începută la Electrica, dezinformând opinia publică în loc să își asume greșeala făcută. Consider acest lucru ca fiind grav.
Câteva exemple de dezinformare :
1. Este cunoscut de toți cei din domeniu că reducerea mentenanței cu 94% nu privește cheltuielile de intreținere făcute de Electrica, ci doar economiile realizate prin restructurarea companiilor de sevicii enegetice neviabile care au intrat în insolvență, așa cum s-a promis la listare;
2. Este, de asemenea, cunoscut că nu 70% dintre acționarii prezenți au votat propunerea ministerului, ci doar 2 dintre cei aproximativ 50 prezenți, unul dintre cei doi fiind ministerul iar cel de-al doilea fiind unul care a acceptat o înțelegere meschina. Cei doi au întrunit însă, împreună, necesarul de voturi pentru ca propunerea să treacă.
3. În ceea ce privește investițiile, dacă ministerul ar fi fost preocupat, cu adevărat, de soarta acestora, nu ar fi tergiversat aprobarea lor până la mijlocul anului 2015.
4. În ceea ce privește bonusurile, s-a pus problema de transformare a componentei variabile într-o componentă fixă, fiind cerută o creștere semnificativă a salariilor managementului, creștere care a și fost aprobată de către minister. Remunerațiile de la Electrica sunt sub media remunerației companiilor de profil din piață, iar bordul Electrica este remunerat la un nivel inferior celui din borduri în care sunt șefi actuali din minister. În consecință, aducerea în discuție a acestora este doar o încercare de a abate atenția de la tentativele de politizare începute încă din luna ianuarie 2015 și la care nu se dau explicații în comunicat”.
Trei ONG-uri îl acuză pe Gerea că a intervenit arbitrar în activitatea Electrica
Fredom House, Centrul Român de Politici Europene şi Expert Forum au evidențiat, într-un comunicat, că ministrul Energiei Andrei Gerea încearcă să intervină arbitrar în activitatea Electrica, prin schimbarea membrilor CA, care au promovat politici responsabile, pentru a deturna bani pentru scopuri politice, relatează Mediafax.
„Noul ministru Andrei Gerea a încercat să-i aducă „la ordine” pe membrii CA. A încercat să intervină arbitrar în activitatea companiei, să anuleze planurile de investiţii şi decăpuşare. În fine, a încercat să deturneze banii colectaţi prin ieşirea la bursă pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a încercat să intervină peste membrii CA. Întrucât a eşuat, azi (marţi, n.r.) a pus în practică un plan indirect: a propus creşterea numărului de membri din CA de la 5 la 7, care automat duce la schimbarea membrilor actuali, care au promovat politicile etice. Practic, ministrul demisionar Gerea încearcă să-şi numească oameni în CA al Electrica şi să pună astfel, post-mortem, mâna pe bani. Un guvern mort care încă mai face mizerii”, susțin ONG-urile vizate.
ONG-urile semnatare solicită viitorului Guvern să oprească acest proces, să renunţe la schimbarea componenţei CA şi să revină la numărul de cinci membri pentru CA iar, dacă nu este posibil, să numească membrii suplimentari prin selecţie deschisă, căutând profesionişti integri.