- Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, nu crede că vor fi retrageri de companii străine din România
Cu toate semnalelele și criticile venite în ultimele zile din mediul de afaceri, Guvernul a aprobat, aseară, Ordonanța de Urgență privind măsurile fiscal-bugetare și în domeniul investițiilor publice pentru anul 2019. Au fost operate o serie de modificări față de varianta inițială. Noile taxe introduse vor avea însă impact major în întreaga economie.
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, nu crede totuși că investitorii străini vor părăsi România din cauza noilor taxe fiscale. România reprezintă un punct de atracţie investiţional în Europa şi, sincer, nu cred că vor fi retrageri de companii străine din România a declarat, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.
Astfel, Guvernul a decis plafonarea prețului la gaze și energie electrică pentru urmatorii 3 ani pentru consumatori, în perioada 01.04.2019 – 28.02.2022. „Guvernul a decis plafonarea pentru următorii trei ani a prețului prețului de vânzare al gazelor naturale din producția internă de la producători la furnizori, urmând să se aplice plafoane diferite în funcție de tipul de consumator final al acestor gaze, casnic sau industrial”, a declarat, la finalul ședinței de guvern, Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă.
În cazul gazelor destinate populației, plafonul va fi de 68 lei/MWh, așa cum era prevăzut și în varianta inițială a proiectului de OUG. Pentru consumatorii industriali, plafonul de preț va fi un mix între prețul pentru casnici, de 68 lei/MWh, prețul gazelor din import și costul înmagazinării gazelor, a spus Vâlcov. Prin această măsură „statul român nu câștigă niciun ban în plus, din contră, bugetul va fi văduvit de circa 1,5 – 2 miliarde de lei, bani care nu se vor mai încasa, dividente încasate de la companiile de energie se vor reduce”, potrivit consilierului premierului.
Guvernul a avut însă grijă ca acest cost să fie suplinit prin impunerea unei taxe de 2% pe cifra de afaceri pentru toate companiile din energie. În varianta inițială a proiectului de OUG s-a propus un procent de 3%. Guvernanții susțin că această reducere s-a operat în urma solicitărilor companiilor.
Taxa a fost ușor redusă, însă noutatea este că nu doar companiile din sectorul energiei electrice, ci și cele din domeniul gazelor naturale, precum și cele din cogenerare vor plăti această contribuție bănească.
„Această decizie s-a luat în urma unei discuţii cu aceste companii. Iniţial, se propusese un procent de 3%. A coborât acest procent la 2%, având în vedere şi istoricul acestor companii, care nu le avantajează deloc, şi am să dau şi câteva exemple. E-ON ENGIE România, cu o cifră de afaceri de 4,8 miliarde de lei anul trecut, a plătit un impozit raportat la cifra de afaceri de 0,9 la mie. Electrica Furnizare, companie unde statul român are 49% din acţiuni, la o cifră de afaceri de 3,8 miliarde, a plătit un impozit de 0,7 la mie. Şi exemplele pot continua”, a afirmat Vâlcov, la finalul ședinței de Guvern.
„Aprobăm astăzi un set de măsuri care au scopul principal de a creşte bunăstarea românilor, nivelul investiţiilor, şi de a corecta unele practici incorecte în domeniul bancar şi în domeniul energiei”, a subliniat, la începutul ședinței de Guvern, premierul Viorica Dăncilă. De partea cealaltă, reacțiile dure venite din întreg mediul de afaceri contrazic deciziile luate de onor Guvernul Dăncilă. De remarcat și că președintele Klaus Iohannis a absentat chiar la ședința de guvern în care s-a aprobat controversata Ordonanță de urgență ce afetează întreaga economie, deși anunțase că va fi prezent la toate ședințele!