Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a fost notificată că trei instalaţii radiologice ce conţineau uraniu slab radioactiv au dispărut dintr-un laborator din Arad. A fost anunţată dispariţia containerelor la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA), se precizează într-un comunicat transmis de CNCAN. Totodată, se face mențiunea că acele containere nu prezintă pericol radiologic.
”În data de 1 iulie, ora 18.00, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a fost notificată cu privire la dispariţia dintr-un laborator de control nedistructiv al societăţii comerciale SC Amarad, din judeşul Arad, a trei instalaţii radiologice şi colimatorii aferente acestora, ce conţineau uraniu sărăcit (slab radioactiv). În urma sesizării, un inspector CNCAN s-a deplasat la faţa locului, în data de 2 iulie, pentrua efectua un control care să constate starea instalaţiilor nucleare şi a condiţiilor de depozitare, în conformitate cu autorizaţia de deţinere VI 103/2016 dată pentru SC Amarad SA, emisă de CNCAN. Am sesizat lipsa a două instalaţii de gammadefectoscopie de tip GDP-U5 şi a unei instalaţii de tip Gammamat TSI 3/1 şi colimatorii aferente instalaţiilor radiologice având o cantitate totală de uraniu sărăcit de 35.068 grame, deţinute de societate conform autorizaţiei de deţinere, fără drept de utilizare, cu valabilitate până la 22 mai 2018. Potrivit normelor internaţionale, CNCAN a notificat dispariţia celor două containere la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA)”, se menționează în comunicatul ce poartă semnătura președintelui Comisiei, Rodin Traicu.
Reprezentanţii CNCAN spun că, în urma controalelor făcute împreună cu Institutul de Cercetări Nucleare (ICN) de la Piteşti, s-a constatat că acele containere din uraniu sărăcit sunt construite pentru protecţia biologică la radiaţii ionizante şi ”ca urmare, containerele de material slab radioactiv nu prezintă pericol radiologic”. ”CNCAN consideră că proprietarul instalţiilor radiologice, respectiv SC Amarad SA, precum şi firmele identificate a fi implicate în tranzitul şi depozitarea acestora au încălcat prevederile Legii nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă a activităţilor nucleare, motiv pentru care CNCAN a sesizat organelle abilitate să ancheteze persoanele implicate şi să se pronunţe privind vinovăţia acestora”, se specifică în comunicat.
CNCAN precizează că este exclusă poluarea râului Mureş cu radionuclizii proveniţi de la instalaţiile radiologice de control nedistrictiv, la fel şi suspiciunea unui eventual trafic ilicit cu material fisionabil, deoarece instalaţiile de gammagrafiere nu conţin material fisionabile.