Rodin Traicu: “Mulți ar spune că nivelul de radiații ar trebui să fie cel mai mare în zona Cernavodă, pentru că acolo există cele două reactoare nucleare. Nici vorbă de așa ceva, acolo nivelul este foarte mic”
“Mulți ar spune că nivelul de radiații ar trebui să fie cel mai mare în zona Cernavodă, pentru că acolo există cele două reactoare nucleare. Nici vorbă de așa ceva, acolo nivelul este foarte mic”, a declarat Rodin Traicu, Președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activelor Nucleare – CNCAN, într-o conferință de presă.
Potrivit acestuia, nu au existat cazuri nici în România, nici în Uniunea Europeană, când nivelul radonului a ridicat semnale de alarmă. Potrivit datelor CNCAN, Zimnicea, Timișoara și Turnu Severin sunt orașele cu cele mai mari radiații naturale din România, aproape de 5 Bq/mc, însă cu mult sub limita de avertizare de 50 Bq (Becquere)/mc sau decât limita de alarmare de 200 Bq/mc. Traicu a explicat că radon este un gaz radioactiv care există în solul pământului și face parte din radiațiile naturale, iar gradul de periculozitate este foarte mic.
În schimb, nivelul de radiații din interiorul clădirilor este mai mare decât cel din exterior. Românii sunt expuşi radiaţiilor cu radon în propriile case și la birou. „Odată cu apariția aglomerărilor urbane și modificarea substanțială a tehnologiilor de construcție, coroborat și cu directiva europeană referitoare la eficiența energetică transpusă în legislația românească, a apărut, la nivel global, o tendință de control al acestei cantități de gaz, radon, care era în mod normal vehiculat prin aerisirea care se făcea zilnic în locuințe, spații de lucru, hale, subsoluri, tuneluri, birouri și așa mai departe”, a afirmat președintele CNCAN, insistând asupra necesității de măsurători și norme unitare referitoare la materiale de construcții și la alte tipuri de materiale.
CNCAN va realiza în următorii doi ani o hartă a nivelului de radiații din interiorul clădirilor și caselor de locuit și va face toate demersurile pentru preluarea unei directive europene în legislația națională până în aprilie 2018.
Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) este autoritatea naţională în domeniul reglementării, autorizării şi al controlului activităţilor nucleare din România. CNCAN are în prezent 93 de angajaţi, din care 25 inspectori. Comisia a emis anul trecut 2.673 de autorizaţii doar pentru aparatura din domeniul medical.