- Ministrul Burduja: Mulțumesc tuturor celor care își fac datoria pentru a aprinde lumina din nou pentru toți românii
Alimentarea cu energie electrică în județele Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța continuă să fie afectată din cauza condițiilor meteorologice – cod portocaliu de viscol, cu rafale ale vântului de 85-90 km/h și vizibilitate sub 50 m. Echipele de intervenție ale companiei Rețele Electrice Dobrogea și ale contractorilor, dar și ale colegilor de la Rețele Electrice Muntenia și Rețele Electrice Banat se află în continuare pe teren pentru restabilirea alimentării cu energie electrică.
În urma eforturilor acestora, în ultimele două ore au fost remediate avarii care au permis reconectarea pentru alți aproximativ 40.000 de clienți din județele Constanța (25.000 de clienți), Călărași (17.000 de clienți) și Tulcea (6.000 de clienți), prioritară fiind alimentarea consumatorilor cu activități critice.
Potrivit Rețele Electrice Dobrogea, intervențiile sunt îngreunate de drumuri blocate, vânt puternic și lipsa vizibilității pe timp de noapte. Întrucât condițiile meteo continuă să fie severe, iar accesul în multe zone este blocat, din cauza drumurilor închise, durata de intervenție este mărită.

Situația alimentării cu energie electrică este una dinamică, la ora 18:00 alimentarea era întreruptă în 177 de localități, pentru circa 179.000 de clienți, în special în județele Constanța, Călărași și Tulcea. Un număr de 247 de linii de medie tensiune sunt afectate.
Sunt înregistrate un număr mare de apeluri simultane în call-center, ceea ce duce la o întârziere în preluarea individuală a acestora. Compania asigură clienții că echipele interven pentru remedierea avariilor de îndată ce condițiile meteorologice și starea drumurilor permit acest lucru. În acele zone în care rețeaua poate fi pusă în siguranță, vor fi conectate grupuri electrogene ale companiei, ale firmelor contractoare, precum și grupuri puse la dispoziție de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), căruia îi mulțumim pentru tot sprijinul acordat.
Echipele de intervenție ale Distribuție Energie Electrică Romania sunt mobilizate și acționează neîntrerupt pentru limitarea efectelor produse de condițiile meteorologice extreme din cursul zilei de astăzi❗️
Vântul care a suflat în rafale de peste 1️00 km/h viscolind zăpada, a creat troiene și a rupt arbori pe care i-a aruncat peste liniile electrice și pe căile de acces, iar intervențiile echipelor operative să desfășoară cu greutate în anumite zone.
Informații actualizate privind situația rețelelor afectate de condițiile meteo din ultimele ore, găsiți aici: https://www.distributie-energie.ro/…/anunturi…/
Ministerul Energiei anunță reunirea Comandamentului energetic de iarnă și transmite situația din teren și măsurile luate.
Comandamentul energetic de iarnă a fost convocat de urgență, sub conducerea ministrului energiei, Sebastian Burduja, și a secretarului de stat Casian Nițulescu.
Transelectrica, Transgaz și companiile din distribuție au raportat situația din teren și stadiul măsurilor de intervenție. Totodată, producătorii au subliniat că nu există probleme, Hidroelectrica preluând o parte din sarcina adițională necesară pentru sistemul energetic național, precizează Ministerul Energiei.
Transgaz a informat că nu există probleme semnificative în sectorul de gaze naturale. În ceea ce privește transportul și distribuția energiei electrice, la ora 12 erau afectați peste 390.000 de clienți, mai ales în regiunea Dobrogei. La ora 16, în urma intervențiilor efectuate în ciuda condițiilor meteorologice extrem de dificile, numărul de clienți afectați a scăzut la mai puțin de 313.000. Situația în țară la ora 18.00 : 363 localități afectate, cu 237.674 locuri de consum nealimentate. Un progres semnificativ față de ora 16.00. Mulțumesc tuturor celor care își fac datoria pentru a aprinde lumina din nou pentru toți românii, transmite Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.
“Am luat mai multe măsuri astăzi în reuniunea Comandamentului energetic de iarnă. Transelectrica și distribuitorii vor raporta imediat către Comandament orice blocaje apărute în deplasările echipelor de intervenție, pentru a putea asigura ajungerea lor în toate locurile unde se constată probleme. Totodată, am luat legătura cu IGSU pentru punerea la dispoziție a unui număr de generatoare pentruonele afectate. Acestea sunt deja în drum spre locurile indicate de distribuitori.
Există peste 175 de echipe de intervenție în teren, în toate județele afectate, ceea ce reprezintă un nivel de mobilizare foarte bun, în condiții excepțional de dificile. Le mulțumesc tuturor specialiștilor care își fac datoria pentru a asigura restabilirea alimentării cu energie electrică în termenul cel mai scurt. Odată cu ameliorarea vremii, ritmul reparațiilor la rețele va putea să crească și mai mult.
În final, am dispus prioritizarea intervențiilor în funcție de numărul de consumatori afectați și efectuarea unei analize imediate privind timpul necesar pentru remedieri, pe fiecare localitate în parte”, a mai spus ministrul.