Comisia Europeană recomandă o reducere netă cu 90% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2040 comparativ cu nivelurile din 1990, în baza unei evaluări detaliate a impactului privind posibilele căi de atingere a obiectivului convenit de a face ca Uniunea Europeană să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050 şi, pe baza acestei evaluări a impactului, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Se preconizează astfel că sectorul energetic va realiza decarbonizarea completă la scurt timp după 2040, pe baza tuturor soluţiilor energetice cu emisii zero şi cu emisii scăzute de dioxid de carbon, inclusiv energia din surse regenerabile, energia nucleară, eficienţa energetică, stocarea, CSC, CUC, eliminările de dioxid de carbon, energia geotermală şi hidroelectrică. Alianţa industrială pentru reactoarele modulare mici, lansată marţi, este cea mai recentă iniţiativă de consolidare a competitivităţii industriale şi de asigurare a unui lanţ de aprovizionare puternic al UE şi a unei forţe de muncă calificate. Un beneficiu important al acestor eforturi este reducerea dependenţei de combustibilii fosili datorită scăderii cu 80% a consumului lor de energie în perioada 2021-2040.
“În anii 2030, ar trebui să constatăm progrese majore în ceea ce priveşte tranziţia de la combustibilii fosili şi o pondere tot mai mare a surselor regenerabile de energie în mixul nostru energetic. Transmitem investitorilor un semnal clar că Europa rămâne pe drumul cel bun şi le oferă previzibilitate şi stabilitate pe termen lung. Pentru cetăţenii noştri, oferim un semnal clar că soluţii mai curate sunt pe drumul cel bun şi că îi sprijinim în tranziţie”, a declarat comisarul pentru Energie, Kadri Simson.
Eurelectric, Uniunea industriei energiei electrice europene, a transmis un comunicat cu privire la obiectivele UE pentru 2040.
Astăzi, Comisia Europeană și-a dezvăluit obiectivul climatic pentru 2040. Deși avertizează cu privire la o accelerare în continuare a ritmului de decarbonizare, industria electrică salută recunoașterea de către Comisie a rolului cheie al electricității și solicită măsuri pentru promovarea electrificării.
Viitorul sistemului energetic al Europei este, fără îndoială, electric. Comisia Europeană precizează acest lucru în comunicarea sa din 2040, care prevede o dublare a cotei de energie electrică în consumul final de energie al UE până în 2040.
Analiza de sprijin oferită de Comisie sugerează, de asemenea, că eforturile de a împinge reducerea emisiilor cu mult peste ritmul actual vor necesita implementarea cuprinzătoare a tehnologiilor nemature, cum ar fi captarea directă a aerului, precum și captarea și stocarea carbonului în majoritatea sectoarelor industriale din Europa. Acest lucru va necesita investiții suplimentare în fiecare an, într-un moment în care conflictele armate, dezindustrializarea, ratele mai mari ale dobânzilor și o criză a costului vieții reprezintă un mediu mai provocator pentru transformarea economiei europene.
Secretarul general al Eurelectric Kristian Ruby a avertizat cu privire la o accelerare ulterioară: „Pentru a reuși cu obiectivul pe termen lung al neutralității climatice, este esențial să păstrăm sprijinul întreprinderilor și cetățenilor europeni. Prin urmare, noi susțin o strategie de decarbonizare care să mențină un ritm gestionabil și să se concentreze pe tehnologiile dovedite.”
Electrificarea necesită un sistem de alimentare fiabil
În diferite scenarii, utilizarea energiei electrice va crește substanțial, în special în încălzire și transport. Numai pentru transportul rutier, rata de electrificare este de așteptat să se dubleze de patru ori în mai puțin de două decenii în cel mai agresiv scenariu al Comisiei.
Dependența sporită a societății de energie electrică va necesita un sector electric la fel de fiabil. Și având în vedere că vântul și solarul vor deveni coloana vertebrală a sistemului electric, este necesară o modernizare rapidă a infrastructurii rețelei europene. În același timp, va fi necesară o capacitate fermă și flexibilă, cum ar fi stocarea, energia nucleară și hidroelectrică, pentru a completa generarea variabilă din surse regenerabile.
Potrivit evaluării Eurelectric, analiza Comisiei subestimează nevoia de tehnologii ferme și flexibile, presupunând o reducere generală semnificativă a tehnologiilor de energie dispecerabilă până în 2040, în timp ce ponderea energiei electrice în consumul final de energie crește la aproximativ 50%.
De asemenea, vor fi necesare investiții și noi instrumente de reducere a riscurilor pentru a crește ritmul transformării. Prin urmare, Eurelectric salută inițiativa investițională anunțată de Comisie.
„Electrificarea de mare viteză a societății necesită investiții masive și măsuri la nivel general. Prin urmare, salutăm inițiativa de investiții și solicităm factorilor de decizie să lanseze un plan de acțiune pentru electrificare în primele 100 de zile ale noului mandat” – conchide Ruby.