Prețurile la energie electrică și gaze naturale au crescut între 2008 și 2014 mai puțin decât nivelul general al prețurilor și continuă să fie printre cele mai scăzute din Europa. Pentru consumatorii casnici, acestea sunt în continuare semnificativ mai mici în România comparativ cu ţările din Europa Centrală și de Est (ECE) și cu media din Europa de Vest şi uşor mai mici decât media europeană în ceea ce îi priveşte pe consumatorii industriali, sunt concluziile unui studiu realizat de Boston Consulting Group pentru ACUE – Federația Patronală a Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie.
Potrivit sursei citate, în perioada 2008 – 2014, prețurile la energie electrică și cele la gaze naturale pentru consumatorii casnici au crescut cu o rată medie anuală sub nivelul inflației. Pentru clienții non-casnici, creșterea prețului energiei electrice a rămas sub nivelul inflației, în timp ce, pentru gaze naturale, creșterea procentuală a depășit acest nivel ca urmare a calendarului de aliniere a preţurilor gazelor din producţia internă cu cele europene.
Deși consumatorul casnic din România are unul dintre cele mai mici venituri nete din Europa, prețurile energiei electrice și gazelor naturale rămân relativ reduse, chiar dacă le raportăm la puterea de cumpărare, susțin reprezentanții ACUE. Se atrage atenția că ponderea costurilor totale cu energia în cheltuielile uzuale ale consumatorilor cu venituri mici rămâne relativ ridicată, ceea ce face ca suportabilitatea prețului energiei să devină o problemă pentru acești clienți. De aceea, consumatorii vulnerabili trebuie să fie protejaţi prin mecanisme corespunzătoare, consideră ACUE.
O altă problemă cu care se confruntă România este existenţa unor rețele de electricitate şi gaze naturale care trebuie întreținute chiar şi în zone unde operarea acestora este nerentabilă din punct de vedere economic din cauza densităţii reduse a consumatorilor, ceea ce implică costuri mai mari de întreținere.
Potrivit datelor ACUE, între 2008 și 2014, au fost realizate investiții semnificative în rețelele de transport și distribuție a energiei electrice, în valoare de 9,7 miliarde de lei. Alte 1,9 miliarde de lei au fost investite, în perioada 2008-2013, în rețelele de distribuție a gazelor naturale în scopul întreținerii, extinderii și îmbunătățirii calităţii acestora. De la privatizare până în prezent, companiile de gaze naturale și electricitate, membre ale Federației ACUE, au investit în România circa 8,7 miliarde de euro și au planuri de investiții pentru 2015 de aproximativ 600 de milioane de euro, ceea ce dovedește angajamentul lor față de sectorul energetic românesc. Investiții semnificative suplimentare sunt însă necesare în viitor pentru a îmbunătăţi calitatea rețelei şi a o aduce la nivele similare cu cea existentă la nivel european, spun reprezentanții ACUE.
Federația ACUE numără 27 de membri, care desfășoară activități în sectorul energetic, cum ar fi E.ON România, GDF SUEZ Energy România, Distrigaz Sud Rețele, ENEL România, CEZ România, Electrica SA, Electrica Furnizare, Transelectrica, Congaz, WIEE, Wirom Gas, GAS EST, cu un total de aproximativ 30.000 de angajați și o cifră anuală de afaceri de peste 5,4 miliarde de euro.
Sper ca statul roman sa nationalizeze resursele energetice cum face Viktor Orban in Ungaria.Nenorocitii astia care vor maximizarea profitului sa plece la ei acasa sa faca studiile acestea.Fiindca in Romania e saracie si somaj masiv iar salariile sint foarte mici.Hotii naibii!