IOANA PETCU:
- Mă bucur să dau voce ideilor și idealurilor unei asociații de experți, care lucrează în spiritul european, pentru un mediu mai curat, mai sustenabil, mai sănătos pentru toți cetățenii
- Mă pun în pielea jurnaliștilor și îmi dau seama că atunci când sunt contra cronometru, trebuie să le pun la dispoziție rapid informații concrete și corecte
Avem specialiști în domeniul comunicării care lucrează pentru instituții și companii în întreaga lume. Ne mândrim cu ei. Românca Ioana Petcu este unul dintre aceștia. Ea lucrează pentru EURELECTRIC – Uniunea industriei energiei electrice europene, care reprezintă peste 3500 de companii de energie din întreaga Europă, de 2 ani și jumătate. Se ocupă de tot ce înseamnă comunicare și relația cu mass-media. Anterior, a fost ofițer de comunicare la NATO și consilier al Secretarului de stat pentru política de apărare și planificare, din cadrul Ministerului Apărării Naționale.
În interviul acordat InvesTenergy, vom afla de la Ioana Petcu cum este să lucrezi pentru o asociație europeană importantă, cum se face comunicare la EURELECTRIC, care sunt provocările, de ce a ales să fie PR-istă, care sunt planurile de viitor.

–Mulțumesc Ioana că ai acceptat să îmi acorzi acest interviu. Te rog să te prezinți pentru cititorii de acasă. Cine este Ioana Petcu?
-Am crescut în Otopeni, județul Ilfov, într-o familie de profesori dedicată trup și suflet comunității și educației tinerilor. Aceștia mi-au insuflat pasiunea pentru implicarea în proiecte în beneficiul comunității, dragostea pentru arte și natură. Liceul l-am urmat la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” din București, unde am învățat să apreciez diversitatea, libertatea și creativitatea. Studiile universitare le-am făcut la „Universite catholique de Louvain”, Belgia, și la „Universidad Complutense”, Madrid. Acolo, m-am format ca expert în comunicare și relații internaționale, dar mai presus de toate am descoperit valoarea multiculturalității și nenumăratele beneficii ale cooperării cu persoane provenite din medii diferite. Atât în viața personală, cât și în cea profesională – la NATO, Parlamentul European, Ministerul Apărării Naționale și EURELECTRIC – fac totul cu multă pasiune și determinare. Accept provocările profesionale cu zâmbetul pe buze, căci știu că îmi vor permite să învăț ceva nou în fiecare zi. Și mă bucur să dau voce ideilor și idealurilor unei asociații de experți, care lucrează în spiritul european, pentru un mediu mai curat, mai sustenabil, mai sănătos pentru toți cetățenii.

–De ce ai ales să profesezi în domeniul comunicării?
-Când am plecat la studii în Belgia, doream să mă orientez spre marketing și publicitate, însă cursurile pe care le-am urmat m-au făcut să înțeleg că o mare parte din conflictele și neîntelegerile dintre state sunt cauzate de o comunicăre deficitară. Așa că m-am specializat în diplomație și soluționarea conflictelor armate. Crezând în puterea cuvintelor, dar și în importanța contextului în care anumite mesaje sunt transmise, am abordat în dizertația de Master principiile comunicării cuantice aplicate discursului politic. Faptul că acum profesez în domeniul comunicării, al relațiilor publice europene, este pentru mine ceva natural: atât rodul unei pasiuni, cât și al cunoștințelor tehnicie și al expertizei acumulate prin studiu.
–Lucrezi pentru Uniunea industriei energiei electrice europene. Sunt sigură că este o provocare, dar și o mare responsabilitate ….
-Este într-adevăr o mare provocare. Asociația noastră reprezintă o gamă foarte largă de actori din lanțul valoric, incluzând producători, rețele de distribuție și furnizori. Cele peste 3500 de companii, provin din 32 de state europene, fiecare confruntându-se cu realități diferite – de la geografie la structura pieței – dar având un scop comun: alimentarea constantă și fiabilă a consumatorilor de electricitate. În acest peisaj eterogen, comunicarea internă și externă este esențială. În urma Acordului de la Paris privind schimbările climatice, liderii companiilor pe care le reprezentăm s-au angajat să reducă emisiile de dioxid de carbon produse de sectorul nostru pentru a contribui la atingerea obiectivului de neutralitate climatică, stabilit și la nivelul Uniunii Europene. Numeroase studii riguroase au arătat că electrificarea marilor consumatori de energie, precum transportul, industriile sau clădirile, reprezintă o alternativă viabilă folosirii de combustibili fosili.
Dar această transformare necesită schimbări profunde la toate nivelurile: investiții, modernizare, digitalizare și aș spune și o schimbare de mentalitate. De exemplu, multe persoane privesc cu reticență mașinile electrice deoarece alimentarea lor nu se face în câteva minute. Dar, în general, mașinile, fie ele electrice, diesel sau pe benzină sunt parcate 90% din timp. Ceea ce înseamnă că avem o bună parte din zi, când autovehiculul electric poate fi „alimentat”, fără a reduce posibilitatea proprietarului de a circula. Acest lucru trebuie adus la atenția consumatorilor, pentru a le reduce temerile și a accelera această tranziție.
–Cum se face comunicare într-o asociație europeană care reprezintă interesele a peste 3500 companii?
-La Eurelectric, reunim aceste companii în grupuri de lucru și comitete tematice, unde se discută oportunitățile și provocările aduse de fiecare proiect legislativ european și se stabilește, prin consens, poziția asociației. Aceste poziții ghidează acțiunile noastre de comunicare și interacțiunile cu actori din domenii conexe, precum alte asociații din domeniul energiei, transportului și industriei, dar și cu decidenți politici – de la Parlamentul European, Comisie, Consiliul, etc. Pentru o reprezentare eficientă în domeniul relațiilor publice, echipa noastră a crescut în ultimii ani și portofoliile noastre s-au diversificat.
Pentru mine este fascinant să fac parte din acest mediu colaborativ, în care companii din toată Europa se reunesc în jurul unor idealuri comune.
–Care sunt provocările și cum le faci față? Despre lecții învățate…
-Fiecare zi aduce o nouă provocare, în special atunci când interacționezi cu presa, deoarece interesele jurnaliștilor variază în funcție de publicație și de publicul lor, dar și de realitățile naționale. Într-o singură zi, pot primi întrebări despre Brexit, hidrogenul curat și electroliză, rolul consumatorilor casnici în tranziția energetică și așa mai departe. Din acest motiv, acord o atenție deosebită știrilor locale și interacțiunilor constante cu jurnaliști din fiecare țară. Citesc frecvent articole semnate de aceștia – chiar dacă trebuie să folosesc Google Translate, căci înteleg doar cinci din cele 24 de limbi oficiale ale UE. Dar pentru mine, este foarte important să citesc presa, deoarece una din lecțiile pe care le-am învățat este că pentru a dezvolta o relație apropiată, trebuie să asculți și să cunoști interesele interlocutorului.
Totodată, știm cu toții că meseria de jurnalist a suferit multe transformări în ultimii ani: de la dezvoltarea mediului online, care a redus timpul pe care un jurnalist îl poate dedica unui subiect, la reducerea seminificativă a redacțiilor în ciuda unui de val de informații care crește constant. Mă pun în pielea jurnaliștilor și îmi dau seama că atunci când sunt contra cronometrului, trebuie să le pun la dispoziție rapid informații concrete și corecte. Din acest punct de vedere, mă bucur că mă pot baza pe o echipă de experți, atât din secretariatul Eurelectric, cât și din companiile și asociațiile membre.
-În cadrul asociației, lucrezi cu PR-iștii de la companiile membre?

-Nu avem un grup de lucru specializat pe comunicare, dar colaborăm și la acest nivel, în special pentru promovarea rezultatelor studiilor cheie, precum „Decarbonisation Pathways”, „E-quality: Shaping an inclusive energy transition” sau „15 pledges to customers: Together for a sustainable, inclusive and smart energy future”. La nivel național, avem o colaborare de excepție cu Institutul Național Român pentru Studiul Amenajării și Folosirii Surselor de Energie, și reprezentanți ai companiilor active pe piața de energie, precum Electrica, Enel, CEZ, E.ON.
Anul acesta, discuțiile cu PR-iștii au jucat un rol esențial în momentul declanșării crizei COVID. Încă din primele zile ne-am mobilizat pentru a facilita schimbul de informații, pentru a putea urmări evoluția crizei și potențialul impact, diferite abordări etc. Am ținut legătura și am creat o pagină web, pe care am centralizat zilnic știri din fiecare țară, dând astfel acces la informații de ultimă oră, atât jurnaliștilor cât și membrilor Comisiei sau ministerelor, care s-au confruntat într-un timp foarte scurt cu o criză de ample dimensiuni. Printr-un efort comun al experților tehnici și al PR-iștilor, am adus la cunoștința liderilor europeni impactul crizei asupra sectorului nostru. Am lansat împreună acest proces de #BuildBackBetter, #BuildBackGreener, având rezultate semnificative, prin includerea sectorului nostru în planul de relansare și redresare economică.
–Ca să poți să faci comunicare în domeniul energetic trebuie să ajungi să îl cunoști, să înveți, să te specializezi la rândul tău. Cum ai reușit tu? Cum este să lucrezi cu și pentru specialiști în domeniu?
-Cred că este destul de ușor să înveți, atunci când faci ceva cu pasiune și determinare. Am trecut de la apărare la energie, două domenii pe care eu le consider înfrățite. Infrastructura, implicit cea energetică, joacă un rol cheie în politicile de apărare. Așa că tranziția nu a fost dificilă. Totodată, îmi place foarte mult domeniul de activitate și scopul asociației noastre. Vorbim de o infrastructură critică și de un seviciu pentru comunitate.
Când am venit la Eurelectric, am avut șansa de a mă baza pe colegii mei, care din primele zile, mi-au prezentat punctele cheie ale dosarelor politice pe care le urmăream și pozițiile membrilor noștri. În același timp, am onoarea de a-l avea ca mentor pe Kristian Ruby, Secretarul General al Eurelectric, care în trecut a fost jurnalist, iar lucrul acesta mă ajută enorm.
Pot spune că la Bruxelles procesul de învățare este constant. Fiecare nou proiect de lege aduce în discuție noi aspecte și concepte. Uitându-ne doar la pachetul „Green Deal” observăm zeci de tematici, printre care multe abordează subiecte noi sau mai vechi dintr-o perspectivă diferită. Astfel fiecare discuție și conferință la care particip sau studiu pe care-l citesc îmi îmbogățesc cunoștințele și mă ajută să progresez.
–PR-ul tradițional versus PR-ul digital…
-Prefer un sistem hibrid, între PR-ul tradițional și cel digital. Imi place să interacționez direct cu jurnaliștii, chiar dacă responsabilitatea este mai mare. Înainte de COVID, era destul de simplu să ne întâlnim întâmplător la câte un eveniment de la Bruxelles, sau să ne vedem la o cafea. Interacțiunea aceasta, oarecum informală, este foarte valoroasă, întrucât ne permite să dezvoltăm relații puternice, bazate pe încredere.
Dar și PR-ul digital este important, iar faptul că lucram deja la o strategie digitală ne-a ajutat foarte mult anul acesta, când a trebuit să trasferăm rapid totul în mediul online. Din martie, numărul celor care ne urmăresc pe Twitter și LinkedIn a crescut cu aproximativ 50%. În contextul pandemiei, prezența pe rețelele de socializare și organizarea conferințelor virtuale, ne-a permis să rămânem aproape de cei care sunt interesați de industria noastră și care au nevoie de informațiile noastre. Am dezvoltat produse noi, precum videoclipuri scurte prin care prezentăm într-un minut și cu un limbaj accesibil pozițiile asociației, sau interviuri cu diverse companii partenere, pentru a arăta că transformarea și decarbonizarea sistemului de electricitate continuă.
În același timp, gândindu-ne la formula „o imagine valorează cât 1000 de cuvinte”, am încercat să transformăm grafice complexe, în imagini simple și grăitoare. Facem lucrul acesta de 2 ani, prin Barometrul electricității („Power Barometer”), un proiect prin care traducem în fapte și cifre angajametul nostru pentru decarbonizare.
-Prezintă-ne câteva proiecte de succes și de suflet…
-Mă gândesc la includerea „Valului de renovare” (Renovation Wave) în strategia de redresare economică. In 2018, Comisia Europeană a estimat că în Europa, clădirile consumă 40% din toată energia utilizată pe continent și, făcând acest lucru, sunt responsabile pentru 36% din emisiile de CO2. Acest consum ridicat, este cauzat de izolarea deficitară, de electrocasnicele de clasă energetică joasă, dar și de folosirea combustibililor fosili care au o eficiență energetică scăzută. Persoanele cu venituri joase și acelea care provin din medii defavorizate, sunt cele mai afectate. Prin valul de renovare, avem acum oportunitatea de a „reconstrui mai bine” (cf. #BuildBackBetter), și de a pune bazele unor clădiri rezistente la viitor, mai ecologice și mai eficiente din punct de vedere energetic în beneficiul tuturor.
„Leading the charge” este un alt proiect de suflet, care anul acesta ne-a adus premiul pentru cea mai bună campanie de comunicare, în cadrul „International and European Association Awards”. Împreună cu BBC Storyworks am produs o serie de videoclipuri care prezintă povestea electrificării și decarbonizării, demonstrând că angajamentul liderilor noștri devine realitate.
Anul acesta ne-am permis să fim ludici, într-un moment în care toți ne confruntam cu pandemia și impactul ei. În luna mai, împreună cu colegii, am scris și interpretat cântecul „Eurelectric Lockdown Song”. Acesta prezintă continuarea angajamentului nostru pentru decarbonizare și electrificare, în ciuda crizei, care peste noapte a schimbat radical modul în care lucrăm. Am făcut haz de necaz, în încercarea de a încuraja oamenii să rămână puternici și optimiști.
-Relația cu mass-media, cât de importantă este pentru Eurelectric?
-Relația cu mass-media este extraordinar de importantă pentru noi. Știm că menționarea unei poziții de către un mass-media respectat, întru-un articol care prezintă opiniile – chiar și divergente – ale diferiților actori, este mult mai valoroasă decât publicitatea plătită. Este acestă confruntare între Earned media și Acquired media.
În același timp, sectorul în care lucrez se află într-un proces de deschidere și de continuă transformare. Am trecut de la tradiționala relație de tip „connect and forget” (un fel de „branșează și uită”) la o interacțiune între consumatori și sistemul de energie electrică. Fiecare consumator, casnic sau comercial, va juca un rol esențial în tranziția energetică și atingerea obiectivului de neutralitate climatică. Presa, ca formator de opinie, poate contribui semnificativ, la transmiterea acestor informații și prezentarea acestor oportunități către consumatori.
-Cum vezi viitorul comunicării în energie?
-Cred că acest proces de deschidere și interacțiune cu consumatorii se va intensifica în anii care vin. Sistemul energiei electrice este în plină decarbonizare, descentralizare și digitalizare. Consumatorii, care devin și producători de electricitate, precum și cei care optează pentru vehicule electrice sau sisteme de tip Smart Home vor interacționa din ce în ce mai mult cu sistemul de electricitate. Vorbim de această interacțiune bi-direcțională, facilitată de dezvoltarea soluțiilor digitale precum contoare inteligente sau stații de încărcare inteligente. Pentru multe persoane, aceste elemente par încă futuriste. Dar pentru a atinge obiectivele de neutralitate în carbon și a limita efectele nefaste ale schimbărilor climatice, trebuie să accelerăm adoptarea acestor servicii, iar comunicarea, atât la nivelul consumatorilor, cât și al liderilor politici va juca un rol cheie.
-Mulțumesc Ioana pentru interviul acordat InvesTenergy.
PR la Eurelectric a fost dominat in ultima perioada de romance. Inaintea Ioanei a fost tot asa o fata dedicata profesiei , Eurelectric si Romaniei!
Felicitari fetelor! si tie Cristina ca le promovezi pe merit !