Conferința anuală AFEER. Laurențiu Urluescu, despre decontare în noua ordonanță aplicabilă din aprilie: Furnizorii vor fi plătiți “în limita sumelor disponibile”! Fondul pentru Tranziția Energetică nu prea se mai alimentează: nu mai are intrări, are doar ieșiri!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Conferința anuală AFEER. Laurențiu Urluescu, despre decontare în noua ordonanță aplicabilă din aprilie: Furnizorii vor fi plătiți “în limita sumelor disponibile”! Fondul pentru Tranziția Energetică nu prea se mai alimentează: nu mai are intrări, are doar ieșiri!

“În limita sumelor disponibile” care le dă bătăi mari de cap furnizorilor de energie care susțin schemele de ajutor pentru consumatori finali. La conferința anuală AFEER, Laurențiu Urluescu, Președintele Asociației, a precizat că textul ordonanței care aduce schimbări la OUG 27, adaugă –  referitor la decontare – sintagma “în limita sumelor disponibile”. “Acest lucru ne stresează cel mai tare. Ne face să credem că vor întârzia și mai mult, în condițiile în care plafonul de decontare a scăzut deja de trei ori”, a semnalat Urluescu.

Fondul pentru Tranziția Energetică nu prea se mai alimentează, pentru că producătorii vând la 450 de lei/MWh, traderii nu prea aduc nimic pentru că la 98% taxe totul e înghețat. Nu se mai fac tranzacții! Avem o problemă de fond a Fondului, pentru că nu mai are intrări, are doar ieșiri”, a subliniat președintele AFEER.

Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER a organizat cea de-a VIII-a ediție a conferinței anuale, cu tema ”Pregătiri pentru o piață de energie competitivă“.

Președintele AFEER a declarat: “Ultimii ani au fost extrem de provocatori pentru sectorul energetic, în general, și pentru furnizorii de energie, în special, care au susținut, într-o primă etapă, schemele de ajutor pentru consumatori finali. În calitate de integrator al pieței de energie, furnizorul este cel mai puternic afectat de toate modificările legislative, modificări care au fost extrem de frecvente, complexe și deseori neclare începând cu 2020 . În acest context, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la incertitudinea decontării de la bugetul statului a cheltuielilor făcute de către furnizori pentru susținerea schemei de sprijin de plafonare/compensare a facturilor, respectiv o posibilă limitare a decontării, întrucât Fondul de Tranziție Energetică s-a dovedit a fi clar insuficient.

Potrivit declarațiilor autorităților, sistemul energetic a contribuit mult mai mult decât a primit în contextul crizei energetice şi ca urmare a tuturor măsurilor fiscale, sumele colectate de la companiile din energie depăşind 45 de miliarde de lei. În același  timp, potrivit ANRE, facturile aferente consumurilor până în luna noiembrie 2023, verificate și transmise spre decontare, prevăd o sumă totală de 23,3 miliarde de lei. Conform execuției bugetare pentru anii 2022 și 2023, publicată pe site-ul Ministerului Finanțelor, suma totală decontată pentru facturile clienților casnici și non-casnici s-a ridicat la 21,51 miliarde de lei. Ceea ce înseamnă că statul este dator circa 2 miliarde de lei către furnizori, doar pentru facturile emise până în luna noiembrie 2023, verificate și acceptate de către ANRE. Urmează lunile cu cele mai mari consumuri, cele de iarnă, care, cel mai probabil, vor majora sumele datorate de stat furnizorilor de energie electrică și gaze naturale”.

Urluescu a făcut referire la faptul că autoritățile responsabile lucrează, în prezent, la modificarea OUG 27/2022, insistând pe necesitatea ca schimbările ce se vor aduce începând cu 1 aprile  să se facă în deplină consultare cu actorii pieței de energie. Ne dorim să fie luate în considerare observațiile și propunerile transmise de specialiștii AFEER și ai celorlalte asociații de profil, a spus reprezentantul AFEER.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *