Conferința anuală InvesTenergy: Criza din energie se va atenua anul viitor, însă 2023 va fi un an de cumpănă. Marele risc al României este să nu investim. Să fim responsabili!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Conferința anuală InvesTenergy: Criza din energie se va atenua anul viitor, însă 2023 va fi un an de cumpănă. Marele risc al României este să nu investim. Să fim responsabili!
  • Dan Drăgan, Secretar de Stat, Ministerul Energiei: Nu va fi un deficit de carburanţi pe piaţa din România

Criza din energie se va atenua anul viitor, însă 2023 va fi un an de cumpănă, apreciază specialiștii din energie. Este necesar să fim focusați pe problemele prezentului, să căutăm soluții și să acționăm cu responsabilitate, dar nu ne este permis să nu fim vizionari, să nu facem planuri de viitor, să nu ne preocupe ce se întâmplă cu sectorul energetic peste 10, 20,30 de ani, chiar 50 ani. Statul nu ar trebui să-şi folosească forţa pentru a interveni în sector, ci să concureze alături de actorii privați, atrage atenția reprezentanta ACUE, Daniela Dărăban. Marele risc al României este să nu investim. Să fim responsabili!

Acestea sunt doar câteva dintre mesajele transmise în cadrul dublului eveniment, organizat de InvesTenergy: Conferința InvesTenergy cu tema “ENERGIA este PUTEREA noastră. Să fim responsabili!”, ediția a 6-a și Gala InvesTenergy dedicată specialiștilor „Să punem Oamenii din Energie în lumină!”, ediția a 2-a.

Cu precizarea că vom prezenta în perioada imediat următoare, într-o serie de articole, însoțite de VIDEO, dezbaterile conferinței, precum și momentele de premiere ale specialiștilor din Gala InvesTenergy, redăm câteva declarații ale speakerilor prezenți la evenimentul organizat în data de 29 noiembrie, ce a reunit peste 120 de participanți.

Dan Drăgan, Secretar de Stat, Ministerul Energiei: Nu va fi un deficit de carburanţi pe piaţa din România

Nu va fi un deficit de carburanţi pe piaţa din România, a asigurat Dan Drăgan, Secretar de Stat în Ministerul Energiei. Embargoul impus de Uniunea Europeană asupra ţiţeiului rusesc adus pe mare începând cu data de 5 decembrie nu va duce la un deficit de carburanţi pe piaţa din România, a afirmat oficialul ministerului.

Una dintre cele trei rafinării din România, Petrotel, deţinută de Lukoil, importa ţiţei din Rusia adus prin Marea Neagră până în Portul Constanţa.

“România este parte a Uniunii Europene şi suntem activi în toate dezbaterile şi comunicările şi toate măsurile pe care UE le implementează. Prin aceste măsuri, nu ne dorim să afectăm piaţa din România şi întotdeauna căutăm alternative la aceste probleme, care sunt cauzate în cea mai mare parte de invazia Rusiei în Ucraina. Cu siguranţă căutăm alternative care să ne asigure necesarul de consum şi căutarea acestor alternative se desfăşoară alături de celelalte state europene”, a arătat Drăgan, în conferinţa “Energia este puterea noastră. Să fim responsabili!”, organizată de InvesTenergy.

Întrebat dacă Ministerul Energiei a discutat cu Lukoil şi dacă au fost găsite soluţii pentru ca rafinăria să nu se închidă, ceea ce ar duce la o lipsă de carburanţi pe piaţa din România, oficialul a răspuns: “Întotdeauna există mesaje care sunt provocatoare, caută lucruri care să atragă atenţia, acelaşi lucru se discuta şi la începutul acestui an. După cum am observat, nu am avut o întrerupere a furnizării de combustibili în România şi cred că nici în perioada următoare nu există un asemenea risc major”.

În ceea ce priveşte intenţia UE de a plafona preţul ţiţeiului rusesc venit prin conducte, el a precizat că discuţiile în acest sens nu au fost finalizate.“Vă pot spune că există discuţii, chiar la ultima reuniune a Consiliului miniştrilor energiei au existat discuţii în acest sens şi va exista un nou Consiliu la începutul lunii decembrie. Toate statele transmit şi colaborează pentru găsirea unei soluţii, unei alternative, care să ofere predictibilitate şi să nu creeze panică sau întreruperi în furnizarea de combustibil pentru piaţa europeană”, a completat Drăgan, citat de Agerpres.

Daniela Dărăban, ACUE: Sper că statul român va înţelege că trebuie să intre în competiţie chiar şi cu actori privaţi şi să nu-şi folosească această forţă, că nu este deloc sănătos

„Criza se va linişti anul viitor. Probabil va mai fi un vârf, dar din câte citesc, la nivel internaţional sunt foarte multe tancuri de LNG care se pregătesc să vină în Europa. Tristeţea mea – şi este strict opinia mea personală – vine din faptul că statul român se reaşează mult prea prezent în mai toate zonele. Eu sper că statul român va înţelege că în multe zone trebuie să intre în competiţie chiar şi cu actori privaţi şi să nu-şi folosească această forţă, ceea ce, din punctul meu de vedere, pe termen lung nu este deloc sănătos”, a spus reprezentanta ACUE”, a afirmat Daniela Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie – ACUE, la Conferința InvesTenergy.

Dan Prodan, Vienna Energy: Riscul e să nu investim. România încă are un potențial fantastic

Dan Prodan, Director General al Vienna Energy Forța Naturală & Vicepreședinte PATRES, a declarat: „Riscul e să nu investim. România încă are un potențial fantastic. Față de Italia care are o suprafață ca a României și unde sunt instalați 22.000 MW în regenerabile, România are 4.000 MW”.

Cătălin Niță, FPPG: Dacă nu ne mobilizăm, să avem noi runde de concesiuni şi producţie în platforma nouă a Mării Negre, o să ratăm oportunitatea

Pentru România, riscul este să nu-şi poată valorifica oportunitatea de a avea propriile resurse de gaze.Noi chiar avem gaz. Dacă nu reuşim să ne mobilizăm, să avem noi runde de concesiuni şi producţie în platforma nouă a Mării Negre, o să ratăm oportunitatea, a declarat Cătălin Niţă, director executiv la Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG).

El a atras atenția că Europa nu are deocamdată terminale cu o capacitate suficientă de a prelua gazele lichefiate. „Trebuie să luăm în calcul că tot ce înseamnă depozite de gaze în Europa au fost umplute cu gaze ruseşti de anul trecut, ieftine. Dacă vine iarna grea, la anul vom avea o problemă. Anul acesta suntem acoperiţi, dar iarna următoare vom avea o problemă. În ceea ce priveşte LNG-ul, din păcate ne lipseşte capacitatea de transfer de la lichid la gazos, nu este atât de mare încât să umple rezervoarele şi durează 4-5 ani pentru a construi astfel de capacităţi”.

Delia Pachiu, D&B David și Baias: 2023 va fi un an de cumpănă. Îmi pun bazele în finanțările care se anunță în energie

Delia Pachiu, Senior Energy Expert, D&B David și Baias, a spus: „2023 va fi un an de cumpănă. Sper să începem proiecte frumoase. Îmi pun bazele în finanțările care se anunță în domeniul energie”.

Partenerii au adus plus valoare Conferinței anuale și Galei InvesTenergy dedicată specialiștilor. Ca și la precedentele ediții, conferința anuală Investenergy s-a desfășurat sub patronajul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE. Partenerul oficial al conferinței –  Distribuție Energie Electrică România – DEER.  Hidroelectrica, Enel, PNE și Romgaz – Partenerii Gold; Alro, Transelectrica, Vienna Energy Forța Naturală, Nuclearelectrica, E.ON – Parteneri Silver; Rompetrol, RWEA, Entera, David și Baias (firma de avocatură parte din PwC România), Repom, ENGIE, Delgaz Grid – Parteneri.

Sprijin oferit de: CNR-CME, AFEER, ACUE, PATRES, ADAA, HENRO, Voitin, EFdeN, FEL România, Phoenix Training, Boof Media, Asociația Energia Inteligentă. AIEE.

Partenerii Media: Focus Energetic, Energy Center, E-nergia.ro, Financial Intelligence, NewsEnergy, Media Uno, Bursa, The Diplomat Bucharest.

Revenim.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *