Conferință CNR-CME: Impozitele nu stimulează investițiile în sectorul petrolier

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Conferință CNR-CME: Impozitele nu stimulează investițiile în sectorul petrolier

Nivelul actual de impozitare al sectorului petrolier din România – 13,9% comparativ cu 9,6%, media în UE
Companiile de servicii petroliere, în insolvență!

IMG_1489

Nivelul actual de impozitare al sectorului petrolier din România – 13,9% comparativ cu 9,6% media în UE – nu stimulează investițiile, iar in noul cod fiscal nu au fost eliminate impozitele asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale; impozitul pe veniturile din activităţile de exploatare a resurselor naturale, altele decât gazele naturale și taxa pe construcții speciale, au semnalat participanții la conferința “Stadiul actual al industriei internaționale de țiței si gaze din amonte (upstream)”, organizată de CNR-CME.

Totodată, operatorii din industria petrolieră au reclamat lipsa unei legislații care să favorizeze accesul la terenurile necesare operațiunilor petroliere, la informațiile geologice precum și neadoptarea pâna în prezent a noii legi a redevențelor, toate acestea contribuind la reducerea atractivității sectorului upstream pentru investitori.

În același timp, companiile de servicii petroliere se confruntă cu mari dificultăți financiare datorită reducerii volumelor lucrărilor contractate, multe dintre aceste companii fiind in insolventă. Practic, pe fondul reducerii prețului țițeiului, respectiv a veniturilor, companiile producătoare au fost obligate să iși optimizeze portofoliile, să diminueze cheltuielile inclusiv cele de prospecțiune, explorare și dezvoltare și să renegocieze contractele cu companiile de servicii petroliere.
Neorganizarea de către ANRM a unor noi runde de concesionare de perimetre petroliere contribuie la agravarea crizei cu care se confruntă companiile de servicii, s-a subliniat în cadrul conferinței.

Lucrările conferinței organizate de CNR-CME au abordat principalele probleme cu care se confruntă în prezent industria de țiței și gaze în contextul reducerii drastice a prețului țițeiului brut.

Scăderea prețului țițeiului a determinat reconsiderarea volumului activităților upstream pentru majoritatea agenților economici din domeniu, iar contextul geopolitic actual nu oferă perspective mai optimiste pe termen scurt şi mediu. Astfel, este necesară o evaluare mai atentă a proiectelor de investiţii din upstream, cu potenţial risc asupra producției și consumului de hidrocarburi și produse derivate şi prin rostogolire, asupra întregii economii, susțin reprezentanții CNR-CME, insistând asupra faptului că un rol esenţial îl va avea noul sistem fiscal – echilibru între asigurarea unor venituri juste la bugetul de stat şi asigurarea continuităţii proiectelor de investiţii în upstream.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *