Conferința RWEA “Energy Transition 2017″: Marii investitori se tem că România va rata ținta de regenerabile pentru 2020. Suntem deja în urmă cu planul privind capacităţie eoliene!

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Opinii / Analize, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Conferința RWEA “Energy Transition 2017″: Marii investitori se tem că România va rata ținta de regenerabile pentru 2020. Suntem deja în urmă cu planul privind capacităţie eoliene!
Claudia Brânduș, Președinte RWEA (Asociația Română pentru Energie Eoliană), în deschiderea Conferinței "Energy Transition 2017":Ce înseamna o strategie bună? În primul rând trebuie să avem un plan coerent și integrat în realitățile si tendințele europene pe termen lung, pentru ca orice decizie a noastră de astăzi să fie câștigătoare și mai târziu. Dacă Germania își va atinge țintele ambițioase de energie regenerabilă, și sunt convinsă că și le va atinge, iar energia produsă de centralele eoliene va fi ieftină în toată Europa, după cum s-a întâmplat în week-end-ul trecut, trebuie să ne asigurăm că deciziile noastre de astăzi ne vor ajuta să fim competitivi la momentul respectiv. În al doilea rând, trebuie sa asigurăm un mediu de afaceri stabil și predictibil și un dialog susținut și transparent între autorități și investitorii strategici, pentru că astfel România va putea atrage experiență vastă la un cost mic, și trebuie să recunoaștem că investitorii strategici au această experiență. Doar atrăgând experiență internațională și la costuri mici ne putem gândi la un model românesc, un model care să devină la un moment dat un sol al progresului în afara României. Nu în ultimul rând, trebuie să ne gândim la întreaga societate și la impactul pe care o strategie îl poate avea, punând în prim plan obiectivele de mediu și de calitate a vieții, pentru că altfel niciun proiect nu este sustenabil.
Care este rolul energiei eoliene în acest proces? Avem în România o capacitate instalată în energie eoliană de 3 GW, exact cum prevedea planul de acțiune național pentru energie regenerabilă de acum câțiva ani, deci am ajutat Romania să își îndeplinească planul. Energia eoliană nu este aici pentru a înlocui alte surse ci pentru a-și aduce propria contribuție la mixul energetic și să ajute România în procesul de tranziție energetică.

Modificările repetate de legislaţie din sectorul energiei regenerabile îi determină pe jucătorii din acest sector să sufle în iaurt şi să nu mai aibă încredere în promisiunile autorităţilor. Deşi în primăvară Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care a pus cumva capăt instabilităţii, acum producătorii se tem că ordonanţa ar putea fi din nou modificată în Parlament.

Adrian Borotea, membru al boardului CEZ România, susține că România ar putea rata ţinta de regenerabile pentru anul 2020, dacă acel an se va dovedi a fi unul secetos.

“Avem nevoie de toate capacităţile, de vânt, solar, biomasă, cu cât mai multe avem, cu atât mai bine, inclusiv hidro. Dacă anul 2020 va fi un an hidrologic mediu, ne vom atinge ţinta. Dacă va fi un an secetos, vom avea probleme”, a spus Borotea, în cadrul conferinţei Energy Transition 2017, organizată de Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) în  parteneriat cu Asociația Europeană WindEurope. Potrivit acestuia, este foarte important să păstrăm capacităţile existente, nu doar în România, ci în toată lumea, nu doar pentru a atinge ţintele, ci să securizăm consumul.

„Toţi investitorii caută stabilitate şi predictibilitate. A fost bine la început, a fost cumva rău la mijloc, iar acum facem paşii corecţi. Dar trebuie să păstrăm trendul, să aprobăm ordonanţa în Parlament în aceste zile, spre exemplu săptămâna viitoare ordonanţa va fi dezbătută în Camera Deputaţilor. Este bine că durata de viaţă a certificatelor verzi a fost prelungită pentru 15 ani”, a continuat Borotea. El a mai spus că este nevoie de noi capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile, subliniind că, anul acesta, când preţul energiei pe bursă a fost mare, energia se ieftinea când producţia de energie regenerabilă era mare.

“Pe viitor, având în vedere ţintele pentru 2020, avem nevoie de mai multă capacitate de energie regenerabilă cu siguranţă. Aşteptările de la Bruxelles vor creşte”, a afirmat oficialul CEZ România.

Eric Stab, CEO Engie România: Dacă ar fi să decidă din nou, marea majoritate a producătorilor de energie regenerabilă nu ar mai investi în România

Speaker la Conferința RWEA, Eric Stab, CEO al Engie România, a declarat că, dacă ar fi să investească din nou, este convins că marea majoritate ar companiilor din regenerabile nu ar mai lua această decizie.

„Singurul mod de a câştiga încrederea este să creştem cererea de certificate verzi. Nu este o decizie uşoară, are efect asupra preţurilor. Dar sunt convins că marii producători de energie regenerabilă, precum şi cei mici, nu pot spune că investiţiile pe care le-au făcut sunt investiţii bune. Dacă ar fi să luăm această decizie din nou, sunt aproape sigur că marea majoritate a celor de aici de la masă nu ar investi din nou”, a susţinut Eric Stab, CEO al Engie România, la acelaşi eveniment, coleg de prezidiu cu reprezentanţii Enel, CEZ, Verbund şi Vestas.

El a atras atenţia că deja suntem în urmă cu planul privind capacităţie eoliene, în ceea ce priveşte ţinta pentru anul 2020. „Întrebarea noastră este ce se va întâmpla în viitor. România este în urmă în ceea ce priveşte atingerea ţintei din 2020 din Planul Naţional de Energie Regenerabilă în ceea ce priveşte energia eoliană. Dacă ar fi să ne raportăm la ţinta din 2020, suntem cu 800 de MW mai puţin decât ţinta. Acest lucru înseamnă că va exista o îmbunătăţire a sectorului eolian în România? Mi-aş dori, dar am dubii”, a arătat Stab.

Primul lucru care ar trebui să ne preocupe dacă vrem să fie instalată o nouă capacitate este să recâştigăm încrederea investitorilor, a continuat şeful Engie România.  „Este foarte uşor să distrugi încrederea, dar este foarte greu să o recâştigi. Aceasta ar trebui să fie prioritatea noastră numărul unu”, a mai susţinut Stab.

Georgios Stassis, Enel România: România are nevoie de politici clare care să fie definite pentru a atrage noi investitori. Eu cred că viitorul este luminos

Totodată, Georgios Stassis, şeful Enel România, prezent la aceeași conferință, spune că proiectele, investiţiile şi viziunea în domeniul energetic pot fi doar pe termen lung. România are o poziţie foarte bună, crede el, însă trebuie să gândim un viitor corelat cu strategia europeană, apoi să fixăm ţintele naţionale.

„Este foarte important să avem un dialog să finalizăm strategia energetică. România are resurse foarte importante de energie şi potenţial mare de energie eoliană, astfel că poate creşte foarte mult. Însă România are nevoie de politici clare care să fie definite pentru a atrage noi investitori. Eu cred că viitorul este luminos, dar pentru asta este nevoie de un dialog pe tema viitorului”, a susţinut Stassis.

În cadrul conferinței dedicate industriei regenerabilelor s-a prezentat situația actuală, precum și tendințele la nivel global și european în domeniul energiei, cu precădere al energiei regenerabile, și s-a analizat cum se poziționează România în acest context. Experți naționali și internaționali au discutat despre oportunitățile tranziției energetice eficiente, despre provocările și pașii parcurși de România și strategia de viitor, cât și despre cele mai recente inovații tehnologice din industria eoliană.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *