Conpet face promisiuni pentru 2016!
Companiile listate din sectorul energetic și nu numai trebuie să se conformeze noului Cod de Guvernanță Corporativă, emis de Bursa de Valori București în septembrie 2015. Cu scopul de a se alinia la principiile Codului de Guvernanță Corporativă, societățile și-au elaborat, în anii trecuți, propriile Regulamente de Guvernanță Corporativă, cu respectarea celor mai bune practici internationale, care trebuiesc actualizate
.
OMV Petrom și-a făcut temele și a prezentat stadiul conformării cu Codul de Guvernanță Corporativă la 31 decembrie 2015. Potrivit raportului transmis BVB, compania și-a actualizat și dezvoltat în mod continuu principiile privind guvernanța corporativă pentru a se alinia cerințelor, precum și pentru a crea oportunități și a crește gradul de competitivitate. OMV Petrom s-a aflat în deplină conformitate cu majoritatea prevederilor Codului, se precizează în Raport. Cu unele mici excepții, ce sunt puse pe seama particularităților și istoricului companiei!
OMV Petrom nu s-a conformat astfel secțiunii Justa recompensă și motivare, nepublicând pe pagina proprie de internet politica de remunerare. Compania nu s-a achitat nici de includerea în raportul anual a unei declarații privind implementarea politicii de remunerare în cursul perioadei anuale care face obiectul analizei. În consecință, schimbările esențiale intervenite în politica de remunerare nu au fost publicate în timp util pe pagina de internet a societății.
Comparativ cu OMV Petrom, la Conpet, care a aderat la Codul de Guvemanță Corporativă în martie 2014, prpcesul de conformare la noul Cod este anevios. Multe dintre prevderi nu sunt respectate sau sunt respecate parțial de către Conpet. Societatea nu are încă o politică/ghid privind evaluarea Consiliului de Administrație. Lipsesc declarațiile privind guvernanța corporativă care trebuie să conțină informații privind numărul de întâlniri ale Consiliului și comitetelor în cursul ultimului an, participarea administratorilor și un raport al Consiliului și comitetelor cu privire la activități ale acestora. Comitetul de audit trebuie să efectueze o evaluare anuală a sistemului de control intern, precum și conflictele de interese înlegatură cu tranzacțiile societății și ale filialelor acesteia cu părțileafliate, prevederi ce nu au fost implementate de Conpet.
La acest moment, nu există o procedură privind adunările generale ale acționarilor. Societatea nu are o politică în legătură cu previziunile, ce fac referire la concluzii cuantificate ale unor studii ce vizează stabilirea impactului global al unui număr de factori privind o perioadă viitoare.
Nu a fost rezolvată nici cerința de participare a specialiștilor, consultanților, experților sau analiștilor financiari la adunarea acționarilor în baza unei invitații prealabile din partea Consiliului de Administrație. De notat și faptul că jurnaliștii acreditați pot, de asemenea, să participe la AGA, cu excepția cazului în care președintele Consiliului hotărăște în alt sens.