Consiliul Concurenței încă analizează situația din ianuarie de pe piața de energie. Chirițoiu: Avem suspiciuni, daca vor fi indicii vom demara o investigație

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Consiliul Concurenței încă analizează situația din ianuarie de pe piața de energie. Chirițoiu: Avem suspiciuni, daca vor fi indicii vom demara o investigație

Victor Ionescu, OPCOM: “Ne uităm la istoricul fiecărui participant la piață, la schimbările bruște în ce privește modalitatea de ofertare”

A trecut o jumătate de an și autoritățile continuă să monitorizeze situația de pe piața energiei. Președintele Consiliului Concurenţei admite că are suspiciuni în legătură că situaţia înregistrată în luna ianuarie, când preţurile electricităţii pe piaţa spot a bursei OPCOM au explodat. Dacă există indicii că legislaţia a fost încălcată, vom demara o investigaţie, a declarat preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, la Conferința Focus Energetic.

“Momentan doar analizăm, dar nu suntem surzi la plângerile dumneavoastră şi nu ignorăm semnalele pe care le primim din piaţă. Pe fondul unor condiţii climaterice excepţionale, preţul electricităţii a crescut la începutul anului, vedem pe Piaţa pentru Ziua Următoare că lucrurile s-au stabilizat sau au revenit la nivelul din anii anteriori. Dar nu ne uităm doar la PZU, ci şi pe alte segmente ale pieţei”, a spus Chiriţoiu, cu precizarea că mai mulți jucători din piaţă au contactat autoritatea de concurenţă pentru discuţii privind evoluţia preţului.

În lunile ianuarie – februarie, preţul pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM s-a dublat faţă de nivelul înregistrat la finele anului trecut.

Prezent la conferința Focus Energetic, Victor Ionescu – Director General OPCOM a comunicat că a transmis ANRE un raport de 80 de pagini în care au fost analizate aspecte privind supravegherea și monitorizarea pieței de energie, un raport dedicat lunii ianuarie. Autoritatea nu a solicitat informații suplimentare, probabil efectuează propria analiză, a spus Ionescu. “Ne uităm la istoricul fiecărui participant la piață, la schimbările bruște în ce privește modalitatea de ofertare. Există o dinamică foarte mare în ce privește tranzacționarea. Sperăm să existe un dialog între bursă și participant”, a afirmat Directorul General al OPCOM.

Ce se întâmplă în prezent cu prețul energiei pe bursă? De ce este în continuare la un nivel ridicat?

Președintele ANRE, Niculae Havrileț, a precizat că, în prezent, prețul energiei pe piața spot (PZU) a bursei de energie este mult mai mare decât anul trecut. Potrivit datelor bursei OPCOM, prețul pentru ziua de 27 iunie 2017 a fost de 257 de lei pe MWh, în creștere cu 55% față de 27 iunie 2016, a relatat Agerpres.

„Această scumpire este propagată din perioada ianuarie-februarie, pe fondul unei lipse de energie ieftină din surse hidro și eoliene. Și în regiune se constată acest fenomen. România este cuplată cu piețele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, pe toate aceste piețe, prețul pe PZU este aproximativ același, cu unul sau doi euro mai mic în România. În Serbia și Bulgaria prețurile sunt și mai mari”, a susținut oficialul ANRE. El a adăugat că prețul pe bursă poate reveni odată cu apariția unor condiții climatice propice pentru a crește producția de energie eoliană și hidro, adică vânt și ploi. „Ne așteptăm ca, până la toamnă, aportul de energie regenerabilă să nu crească”, a spus Havrileț.

Refuzând să facă comentarii privind nivelul prețurilor pe bursă, Directorul General al OPCOM a îndreptat atenția spre ponderea și segmentele de piață a surselor primare, care s-au modificat. Pe motiv de secetă, putem vorbi de un comandament de vară, a spus Ionescu.

ANRE: Prețul la energie crește cu 3 lei pe lună, 36 de lei pe an

„Creşterea tarifelor la energia electrică de aproximativ 8% reprezintă o medie naţională, există regiuni cu creşteri de 15%, dar şi regiuni cu 5% şi chiar una cu scăderi, dar per ansamblu este vorba despre trei lei pe lună, 36 de lei pe an”, a declarat  Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, la Conferința Focus Energetic.

Referitor la evoluţia preţurilor aşteptată pentru această iarnă, Havrileţ a arătat că procentajul de 10% tarif reglementat în coşul casnic „nu a fost relevant, probabil nu va fi relevantă nici dispariţia acestuia”. La iarnă, „preţul va depinde foarte mult de aportul energiilor regenerabile în coş, care aduc scăderi semnificative, dar şi de capacitatea furnizorilor de ultimă instanţă de a obţine de la producători tarife mai mici”, a spus preşedintele ANRE.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *