Șefii CE Oltenia au planuri mari pentru companie. O nouă informare privind privatizarea CE Oltenia este în atenția acționarilor. Directoratul propune încheierea unui nou act adițional, cu numărul 6, la Contractul de Intermediere din 2013, încheiat de CE Oltenia cu Sindicatul de Intermediere format din BRD – Groupe Societe Generale și S.S.I.F. Swiss Capital .
Strategia de privatizare prin ofertă publică de majorare a capitalului social a CE Oltenia, prin care se oferă spre subscriere prin mecanisme ale pieței de capital un pachet de acțiuni nou emise reprezentând 12% din capitalul social, la care se adaugă acțiuni nou emise reprezentând până la 3,29% din capitalul social nesubscrise de acționarii privați existenți, a fost aprobată în martie 2013. În iulie 2013 s-a aprobat încheierea Contractului de intermediere, pe o durată de 12 luni, aceasta fiind prelungită prin acte adiționale. Ultima prelungire a fost operată în februarie 2018 până în august 2019.

În cadrul procesului de privatizare, Sindicatul de intermediere a elaborat o serie de rapoarte privind rezultatele discuțiilor și investigațiilor preliminare; analiza due diligence pe aspecte juridice, de mediu și financiare; de analiză a pieței busiere; privind energia termoelectrică în România. Toate aceste rapoarte, realizate în 2013 și 2014, ar urma să fie actualizate.
Într-un document al companiei se prezintă motivele pentru care nu a fost finalizat la termen contractul de intermediere, respectiv: nerealizarea majorării capitalului social cu valoarea terenurilor pentru care au fost eliberate certificate de atestare a dreptului de proprieatte, precum și a unui raport de resurse minerale ce implică angajarea unui nou consultant specializat. Un alt motiv este implementarea de către CE Oltenia a unui program de reorganizare și restructurare a activității, în vederea eficientizării acesteia și creșterii atractivității pentru investitori.
Un impediment în calea privatizării este situația dificilă în care se află societatea ca urmare a rezultatelor negative înregistrate, se specifică în nota CE Oltenia. Pentru un proces IPO de succes, este recomandat ca CE Oltenia să aibă un istoric pozitiv din punct de vedere al rezultatelor obținute.
Alt punct de blocaj în ceea ce privește derularea procesului de privatizare îl constituie faptul că termenul de finalizare, prevăzut în actul constitutiv al CE Oltenia – 31 mai 2017 – a expirat. Compania a întreprins demersurile necesare în vederea prelungirii acestui termen convocând AGA de 4 ori în acest sens, precizează reprezentanții companiei.
Prin proiectul adițional nr 6 la Contractul de Intermediere, se propune prelungirea duratei contractului cu încă 12 luni și modificarea graficului de etape și termene în mod corespunzător. Neaprobarea de către acționari a actului adițional ar impune derularea unei noi proceduri de selecție în vederea angajării unui intermediar autorizat care să presteze servicii de investiții financiare, fapt ce ar conduce la cheltuieli suplimentare pentru CE Oltenia, susține conducerea companiei.
Termenul inițial pentru listarea CE Oltenia era de 24 de luni. Compania a fost mai mulți ani la rând pe pierderi, ceea ce nu a permis continuarea procesului. După 3 ani pe pierdere, CE Oltenia a înregistrat un profit brut de aproximativ 276 milioane de lei în 2017. Societatea Complexul Energetic Oltenia va avea, în 2019, un profit de un milion de lei, potrivit proiectului bugetului de venituri şi cheltuieli, publicat de Ministerul Energiei pe site-ul propriu.
Secretarul de stat Doru Vișan anunța, în februarie 2019, că Ministerul Energiei analizează realizarea unei companii formată din Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia. „Cea mai buna combinație, în opinia mea, este cărbune cu hidro, să se realizeze o companie nouă. Statul să răscumpere acțiunile de la Fondul Proprietatea. Această variantă este la minister în analiză, urmează să se dezbată”, a declarat Vișan.