- Guvernul a decis ștergerea datoriile bugetare ale companiilor energetice vitale, prin darea în plată a activelor acestora
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o ordonanţă de urgență care va permite Ministerului de Finanţe, prin ANAF, să extragă din sistemul energetic toate activele eficiente (…) şi a le da ulterior în concesiune printr-o procedură care va fi stabilită, a declarat Florin Ciocănelea, consilier pe probleme de energie al prim-ministrului Viorica Dăncilă.
Prin darea în plată, activele profitabile ale sistemului vor fi extrase, reorganizate şi constituite în nişte entităţi care vor putea funcţiona strict pe termenii de eficienţă, fără a mai crea datorii în sistemul energetic. Acest lucru le va permite şi obţinerea de fonduri în diferite modalităţi, fie fonduri europene, fie împrumuturi directe care să le permită modernizarea şi eficientizarea, a adăugat acesta.
Sub incidenţa prevederilor actului normativ, intră Complexul Energetic Hunedoara și ELCEN. „Sunt nişte active importante aici pe care nu vrem să le pierdem din vedere şi pe care vrem să le vedem funcţionând şi să contribuie în continuare la siguranţa sistemului energetic naţional”, a precizat Ciocănelea, citat de Agerpres.
Ordonanţa de Urgenţă privind darea în plată a activelor din energie, aprobată joi de Guvern, face parte dintr-un plan pe care autorităţile de la Bucureşti îl discută cu Comisia Europeană în ceea ce priveşte restructurarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH), care implică închiderea minelor de huilă şi salvarea centralelor Paroşeni şi Mintia, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
„Cele două grupuri energetice care vor continua să funcţioneze sunt cel de la Paroşeni şi unul de la Mintia, care vor primi şi subvenţii prin viitoarea schemă privind piaţa de capacitate, întrucât vor furniza servicii pentru echilibrarea sistemului”, a precizat acesta, scrie Agerpres.