- ANRE va aproba calendarul naţional de implementare al sistemelor de măsurare inteligentă până la 15 martie 2017
Facturile de energie electrică pot fi cu 20 la sută mai mici dacă consumatorii dețin contoare inteligente. Operatorii de distribuție au montat deja astfel de contoare, în cadrul unor programe pilot, străduindu-se să-i convingă pe români de utilitatea și avantajele acestora. Când totul părea să meargă ca pe roate, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE nu se mai grăbește cu implementarea contoarelor inteligente, eliminând ţinta propusă pentru anul 2020 privind implementarea de contoare inteligente de energie electrică la aproximativ 80% din clienţii finali.
Un ordin ANRE vine și modifică Ordinul 145/2014, cu abrogarea articolului 3:”Pentru implementarea sistemelor inteligente de măsurare a energiei electrice, ritmul aplicat de către operatorii de distribuţie concesionari este aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi are ca ţintă până în anul 2020 implementarea la circa 80% din numărul de clienţi finali”.
Într-o notă de fundamentare, Autoritatea își motivează decizia prin faptul că nu s-a realizat o analiză relevantă privind costurile şi beneficiile acestui proiect, urmând ca aceasta să se facă pentru implementarea sistemului de contorizare inteligentă în perioada 2017-2020. În urma proiectelor-pilot implementate până acum, rezultatele nu au fost uniforme, fiind necesară o analiză cost-beneficiu pentru toţi operatorii de distribuţie „prin intermediul unui consultant/ audit de terţă parte, susțin reprezentanții ANRE.
În 2016, contorizarea inteligentă ia o pauză, operatorii de distribuţie concesionari urmând să monitorizeze proiectele pilot privind implementarea sistemelor de măsurare inteligentă realizate în anul 2015 și să evalueze costurile și beneficiile aferente acestora. Tot în acest an, distribuitorii sunt invitați să propună spre avizare la ANRE proiecte pilot în zone rurale și urbane cu reţele neretehnologizate, dimensionate astfel încât să fie finalizate până la data de 31 iulie 2016.
Propunerile privind planurile de implementare a contoarelor inteligente de către companii sunt așteptate până la data de 1 decembrie 2016. Pe baza rezultatului analizei cost benficiu și a propunerilor operatorilor de distribuţie concesionari, ANRE va aproba până la 15 martie 2017, prin ordin al preşedintelui, calendarul naţional de implementare al sistemelor de măsurare inteligentă.
ANRE: Rezultatele proiectelor pilot – pozitive pentru Enel, E.ON Distribuție România și FDEE Transilvania Sud, negative pentru CEZ Distribuție
ANRE a avizat 18 proiecte pilot în valoare de 69.639.770 lei, pentru cei 8 operatori de distribuție a energiei electrice concesionari: Enel Distribuție Muntenia, Enel Distribuție Banat, Enel Distribuție Dobrogea, CEZ Distribuție, E.ON Distribuție România, FDEE Electrica Transilvania Sud, FDEE Electrica Transilvania Nord și FDEE Electrica Muntenia Nord. Potrivit raportului de analiză a ANRE la data de 1 noiembrie 2015, gradul de realizare a proiectelor pilot este de aproximativ 85%. FDEE Muntenia Nord și Transilvania Nord nu au raportat datele aferente realizării proiectelor pilot, acestea aflându-se în derulare, având în vedere că au fost avizate în luna august 2015, se precizează într-un document al ANRE.
Rezultatele post-implementare referitoare la beneficiile vizate sunt nerelevante pentru toate proiectele pilot datorită perioadei foarte scurte de la data finalizării implementării proiectelor pilot și data raportării realizărilor, susțin reprezentanții ANRE. În opinia acestora, este necesară o perioadă de monitorizare de cel puțin 6 luni a proiectelor realizate.
Potrivit raportului ANRE, rezultatele analizelor cost-beneficiu sunt pozitive pentru societățile Enel, E.ON Distribuție România și FDEE Transilvania Sud și negative pentru CEZ Distribuție.
Măsurile propuse de ANRE:
- Stabilirea unui termen de 6 luni sau 1 an pentru perioada de monitorizare a proiectelor pilot realizate în anul 2015, astfel încât cuantificarea beneficiilor și a costurilor să se bazeze pe rezultate concrete, înregistrate de toți operatorii de distribuție, inclusiv FDEE Transilvania Nord și Muntenia Nord;
- Modificarea Ordinului nr. 145/2014 cu privire la termenele stabilite pentru aprobarea calendarului naţional de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă, precum a şi planului naţional de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă;
- În cursul anului 2016 să se realizeze monitorizarea proiectelor pilot realizate în anul 2015 și să se implementeze proiecte-pilot SMI în zone urbane si zone rurale cu rețele neretehnologizate recent, care să ofere informații pertinente pentru dimensionarea implementării SMI la nivel national;
- Contactarea unui consultant extern pentru stabilirea modelului adecvat de analiză-cost beneficiu pentru proiectele realizate/viitoare.