• O decizie în arbitrajul de la Paris, inițiat de SAPE, este așteptată în 2017

“ Arbitrajul de la Paris, inițiat de SAPE, este în desfășurare, fiind acum în mâna arbitrilor. Credem că o să se ajungă la o decizie probabil nu în 2016, ci în 2017. Deci așteptăm să vedem”, a declarat Francesco Starace, CEO-ul Grupului Enel, la Londra, în cadrul conferinței de presă care a urmat prezentării Strategiei grupului pe următorii 4 ani.
Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) a deschis o acţiune la Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Paris împotriva grupului energetic italian Enel, solicitând plata a 521,58 milioane de euro. SAPE invocă opţiunea Put, care prevede că Electrica are dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpăra un pachet de 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud, în conformitate cu mecanismul de stabilire a preţului, cuprins în contractul de privatizare semnat în iulie 2007. Enel a plătit statului român, în 2008, suma de 394,8 milioane euro pentru 50% din acţiunile Electrica Muntenia Sud, la care se adaugă 425 milioane de euro după o majorare de capital, grupul italian ajungând astfel la o participaţie de 64,4%. Ulterior, preţul de vânzare a acţiunilor a fost ajustat în urcare cu 38 de milioane euro, astfel că suma plătită statului a ajuns la 432,9 milioane de euro.
Referindu-se la investițiile în energia din surse regenerabile, Starace a precizat:” Nu am crescut mai mult decât dimensiunea actuală pentru că noi generăm exact numărul de certificate verzi de care avem nevoie. Nu avem nicio nevoie să creștem mai mult, pentru că am produce certificate în exces față de propria noastră cerere. Deci situația pe care o avem în România este una de echilibru și suntem mulțumiți cu aceasta”.
Potrivit Ziarului Finaciar, italienii de la Enel, importanți investitori în energie din surse regenerabile în România, în special proiecte eoliene, au fost obligaţi să aplice o depreciere de 155 milioane euro activelor din piaţa locală din cauza incertitudinilor legislative şi a înrăutăţirii condiţiilor de piaţă.
Nou plan strategic pe următorii 4 ani: Enel apasă pedala de accelrație. Interes maxim pentru simplificarea grupului
Noul plan strategic al grupului Enel pe următorii 4 ani se bazează pe cel prezentat în martie 2015, accelerând crearea de valoare de-a lungul celor patru piloni strategici: eficienţa operaţională, dezvoltare industrială, managementul portofoliului de active, politica de dividend, la care se adaugă “simplificarea grupului” drept a cincea zonă de interes. Conducerea Grupului Enel a prezentat azi la Londra strategia pe perioada 2016–2019.
„Sectorul de utilități se confruntă cu un ritm foarte rapid de schimbare, iar flexibilitatea inerentă în modelul de afaceri al Enel ne permite să ne poziționăm în consecință, accelerând executarea strategiei noastre. Planul lansat în martie, susținut de îmbunătățirile organizatorice pe care le-am implementat în ultimele 18 luni, ne-a dus în direcția corectă. Buna execuție de-a lungul acestor linii ne permite să accelerăm, în baza îmbunătățirii eficienței și în traiectoria de creștere. Enel conduce tranziția în domeniul energiei, cu o viziune clară pentru oferirea de randament total acționarilor, profitând de oportunitățile din sectorul energetic în evoluție”, a declarat Francesco Starace, CEO-ul Grupului Enel, la Londra.
Planul grupului pe următorii 4 ani este axat pe următorii piloni strategici:
• eficientizare actualizată, cu economii de 1,8 miliarde de euro în perioada 2014-2019;
• timp mai scurt până la îndeplinirea EBITDA și creșterea CAPEX cu 2,7 miliarde de euro pentru a stimula creșterea industrială;
• simplificarea în continuare a structurii corporative a grupului pentru a spori crearea de valoare, prin integrarea propusă a Enel Green Power și reorganizarea în desfășurare a operațiunilor în America Latină;
• management de portofoliu activ: țintă crescută de reciclare capital de la 5 miliarde de euro la circa 6 miliarde de euro;
• politica de dividend confirmată: dividend per acțiune de minim 0,16 euro în 2015 și minim 0,18 euro în 2016; cotă de plată 65% până în 2018.
Reprezentanții Enel au anunțat, la Londra, demararea procesului de reintegrare a diviziei de energie regenerabilă. Participaţia în Enel Green Power SpA, vândută printr-o ofertă publică iniţială în 2010, va fi delistată şi reintegrată în Enel, a anunţat grupul italian. Actualii acţionari ai Enel Green Power vor primi 0,486 titluri Enel pentru fiecare acţiune deţinută la divizia de energie regenerabilă. Enel deţine 69% din companie, conform datelor transmise mass-media, în cadrul conferinței de presă cu ocazia prezentării strategiei grupului pe următorii 4 ani.Tranzacţia urmează să fie încheiată până în martie 2016.
Potrivit datelor companiei, veniturile Enel Green Power au crescut cu 8% în primele nouă luni din acest an, la aproximativ 2,2 miliarde de euro (2,3 miliarde de dolari), majorarea vânzărilor în America Latină şi America de Nord compensând performanţele mai scăzute din Europa.