Corina Popescu, CEO Electrica: Revin contractele bilaterale negociate direct, însă tranzacţionarea energiei pe platformele centralizate este garanţia formării unui preţ corect

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Corina Popescu, CEO Electrica: Revin contractele bilaterale negociate direct, însă tranzacţionarea energiei pe platformele centralizate este garanţia formării unui preţ corect

Electrica a demarat toate proiectele prevăzute în Strategia de business a companiei pentru 4 ani.”Dorim să creștem anorganic,să ne dezvoltăm şi să ne axăm pe investiţii. Ne propunem să avem un mix diferit, vom investi  în energie solară, eoliană și în cea bazată pe gaze. Toate proiectele din strategia de business sunt inițiate”, a declarat Corina Popescu, CEO Electrica.

Referindu-se la prevederile Regulamentului european 943, Popescu a precizat: “Contractele bilaterale negociate direct între companii revin pe piaţa de energie de la 1 ianuarie 2020. Însă, în opinia mea, este mult mai avantajoasă tranzacţionarea energiei pe platformele centralizate, aceasta  reprezintă garanţia formării unui preţ corect. Cu cât este tranzacţionată mai multă energie pe bursă, cu atât piaţa devine mai lichidă şi putem avea un semnal de preţ corect”.

Regulamentul european prevede, printre altele, şi dereglementarea totală a pieţei, însă România a cerut şi a obţinut de la Comisia Europeană  derogare.

De la 1 aprilie 2020 se vor elimina barierele de preţ de pe piaţa de echilibrare (s-a obținut o derogare de la implementarea prevederilor regulamentului 943 de 3 luni – n.r.). Acest lucru va determina operatorii din piaţă să-şi îmbunătăţească activitatea şi prognoza, astfel încât să existe dezechilibre cât mai mici, a precziat Corina Popescu, CEO Electrica. De la 1 ianuarie 2021 se va implementa și decontarea la 15 minute. Pentru definirea noțiunii de agregator, care nu este clară, este necesară implicarea Ministerului Finanțelor (implementare TVA, stornări etc).


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.