Mihai Păun, Vicepreședinte CRE: Proiectul NRG-5 va cerceta și dezvolta un nou cadru de software compatibil Parteneriat Public Privat (PPP) 5G adaptat special pentru domeniul energetic
Un nou proiect european în care asociaţia Centrul Român al Energiei (CRE) este partener împreună cu membrul său ROMGAZ este acceptat pentru finanţare de Comisia Europeană, ne-a declarat Mihai Păun, Vicepreședinte CRE. Proiectul “NRG5” – “Enabling Smart Energy as a Service via 5G Mobile Network advances” a fost selectat în vederea finanţării în cadrul Programului Orizont 2020, parte a tematicii H2020-ICT-2016-2017 (Information and Communication Technologies Call).
CRE este partener în acest proiect impreună cu Societatea Natională de Gaze Naturale „ROMGAZ” S.A., în coordonarea ENGINEERING – Ingegneria Informatica SPA din Italia, şi alaturi de ERICSSON GMBH din Germania, BRITISH TELECOMMUNICATIONS PLC din Marea Britanie, HISPASAT, S.A. Spania, OPTIMUM S.A. Grecia, Institut Jozef Stefan Slovenia, Thales Communications & Security SAS Franţa, RUTGERS – The State University of New Jersey SUA şi alti parteneri într-un consortiu de 20 organizatii profesionale in domeniul energiei si telecomunicaţiilor din 8 ţări europene şi SUA.
Coordonatorul de Proiect a semnat, în data de 22 mai, “Grant Agreement”-ul cu Comisia Europeană. Proiectul are o durată de doi ani şi jumătate şi va începe în Septembrie 2017.
“O serie de cadre de software și arhitecturi de referință au pus la dispoziție tehnologii generatoare de 5G. Există insă un decalaj clar pentru a trece la o aplicaţie continuă 5G cu un număr de sectoare „verticale”. Energia verticală reprezintă unul dintre cele mai semnificative „cazuri de testare” pentru tehnologiile generatoare de 5G. Aceasta se datorează nevoii de abordare a unui număr mare de cerințe foarte diverse pentru a face față unei varietăți de aplicații (capacitate stringentă de contorizare inteligentă versus latent pentru controlul de supraveghere și localizarea erorilor). Pentru a sprijini eficient utilitățile energetice în tranziţia către sisteme mai descentralizate, orientate către surse regenerabile, mai rămân câteva probleme deschise privind managementul automatizării, securitatea, reziliența, scalabilitatea și portabilitatea rețelelor 5G.Pentru a face față acestor probleme, Proiectul NRG-5 va cerceta și dezvolta un nou cadru de software compatibil Parteneriat Public Privat (PPP) 5G adaptat special pentru domeniul energetic”, preciează Vicepreședintele CRE.
Acest nou cadru c de software ombină sustinerea sigură, scalabilă și de blocare fara restricţii pentru o varietate de dispozitive controlate cu abstractizarea dispozitivelor 5G. Cadrul permite demonstrarea comunicațiilor cuplate cu securitate parțial distribuită și sigură de la capăt la capăt și permite comunicații sigure, scalabile și eficiente din punct de vedere energetic. Validarea extinsă în laborator va fi completată cu demonstrații reale în două locații pilot (Italia, Franța), în care sunt oferite gestionarea optimizată a rețelei de distribuție si implementari de probe de concept pentru electricitatea și gazele cu emisii de 5G.
Asociaţia CRE este partener direct în trei proiecte finanţate de Comisia Europeană aflate în derulare începând din 2016: SUCCESS – Securing Critical Energy Infrastructures, împreună cu ELECTRICA, RE-SERVE – Renewables in a Stable Electric Grid şi WISEGRID – Wide scale demonstration of Integrated Solutions and business models for European smart GRID, împreună cu TRANSELECTRICA. CRE şi Consortiul Proiectului European RE-SERVE în care CRE este partener organizează evenimentul “Milestones Towards 100% RES for all Europeans”, vineri 23 iunie 2017, la Hotel Radisson Blue in Bucureşti. Acest eveniment face parte din Programul Săptămânii Energiei Sustenabile Europene – EUSEW 2017 – Ziua Energiei (Link). Evenimentul are în vedere promovarea principalelor două teme ale Zilelor Energiei: integrarea surselor regenerabile de energie (SRE) şi eficienţa energetică (EE).