Se pregătește creșterea taxelor miniere de prospecțiune, exploarare și exploatare a resurselor minerale, activități desfășurate de titularii actelor de dare în administrare sau de concesiune. Agenția Națională pentru Resurse Minerale a pus în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind reactualizarea valorii taxelor pentru activitățile miniere, prevăzute de Legea minelor nr. 85/2003, în funcție de rata inflației, conducând astfel la creșterea veniturilor la bugetul de stat.
În nota de fundamentare se precizează că a fost reactualizată valoarea taxelor miniere cu rata inflaţiei de 10,4 %, pentru anul 2023, valoare comunicată de Institutul Naţional de Statistică. Ultima reactualizare a valorii taxelor miniere a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 882/ septembrie 2023.
Potrivit proiectului de act normativ, operatorii economici, titulari ai licențelor de explorare/exploatare și ai permiselor de prospecțiune/exploatare, vor fi obligați să plătească către bugetul de stat următoarele taxe reactualizate:
- taxa anuală pentru activitatea de prospecţiune se stabileşte la 528 lei/km2 (creștere de la 478 lei/km2 în 2023);
- taxa anuală pentru activitatea de explorare se stabileşte la 2122 lei/km2 (majorare de la 1.922 lei/km2 în 2023);
- taxa anuală pentru activitatea de exploatare se stabileşte la 53041 lei/ km2 ( majorare de la 48.044 lei/km2 la 53.041 lei/km2).
Conform estimărilor ANRM, reactualizarea taxelor miniere va conduce va conduce la o creștere a veniturilor bugetare cu 3216.30 mii de lei, pentru anul 2024. Prin extrapolare, pentru următorii 5 ani, de la data intrării în vigoare a actului normativ se estimeză o creștere medie a veniturilor bugetare provenite din taxele anuale pentru activitatea de prospecțiune, explorare şi exploatare a resurselor minerale, de aproximativ 11095,66 mii de lei.
Adoptarea prezentului proiect de act normativ se va reflecta în creșterea nivelului prețurilor, se specifică în nota de fundamentare.
Valoarea taxelor anuale este determinată de numărul contractelor în vigoare, de suprafețele perimetrelor prevăzute în contractele de concesiune, pe care se vor desfășura activitățile miniere specificate în actele de concesiune și de contractele noi care se vor încheia începând cu anul 2024.
.