Președintele României, Klaus Iohannis: “Trebuie să găsim metode să-i ţinem pe oameni aici. Asta înseamnă, cu siguranţă, un parcurs, o carieră previzibilă, dar înseamnă şi salarii decente”
O temă de maxima actualitate în sectorul energetic o reprezintă specialiștii, mai degrabă lipsa acestora. România riscă să rămână fără specialiștii atât de necesari și valoroși! Mulți dintre ei au plecat în alte țări pentru salarii de 3 ori mai mari, dar și pentru recunoaștere, performanță, o calitate a vieții. Sunt la fel de mulți cei care se gândesc să urmeze exemplul colegilor și, maxima problemă, este că nu mai sunt specialiști care să-i înlocuiască. Se poate spune că sectorul energetic se confruntă cu o criză de specialiști.
Sursa foto: Nuclearelectrica
În intervenția sa cu ocazia vizitei la Centrala de la Cernavodă, președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit despre specialiști ca fiind factor decisiv pentru viitorul sectorului energetic. “Trebuie să găsim metode să-i ţinem pe oameni aici. Asta înseamnă, cu siguranţă, un parcurs, o carieră previzibilă, dar înseamnă şi salarii decente”, a declarat șeful statului.
Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, a declarat în cadrul conferinței cu tema: „Resursele umane – cea mai mare provocare pentru proiectele actuale și de viitor în domeniul nuclear”, organizată de ROMATOM și publicația Energy-Center: “Specialiștii pleacă pentru că nu găsesc calitate și recunoaștere… Nu avem nevoie de 200 de oameni într-un minister. 50 sunt suficienți, dar să fie bine plătiți și să fie capabili să livreze strategii, să aibă studii corespunzătoare, să participe activ la dezbateri. Într-un cuvânt: să fie lideri”.
Criza specialiștilor se simte la nivelul companiilor energetice. La Nuclearelectrica a devenit o preocupare retenția resursei umane înalt calificate din industria nucleară. Compania, care operează centrala nucleară de la Cernavodă și are în plan construirea altor două reactoare, se confruntă cu plecarea specialiştilor-cheie. „Cei care pleacă din Nuclearelectrica trec printr-un interviu de exit. Peste 80% cei intervievaţi au menţionat drept principal motiv al plecării salariul. Sunt plătiţi de trei ori mai bine în ţările din jurul României „, a precizat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.
„Un specialist de acelaşi nivel în România este plătit cu o treime din cât primeşte un specialist din ţările din jur, precum Cehia şi Slovacia. Deci aproape, unde omul poate să zboare de două ori pe lună să-şi vadă familia. Nu mai vorbesc de ţările din Orientul Mijlociu, sau de China sau ţările dezvoltate, unde raportul este mult mai mare. Deocamdată nu ne confruntăm cu plecări masive, dar sunt în ultima perioadă plecări ale unor specialişti-cheie şi am constatat că trebuie să fim capabili să venim cu o altă schemă de compensare a lor”, a completat Lulache.
Pentru că legea nu le permite, companiile de stat nu pot majora salariile angajaților
Legislația actuală nu permite companiilor de stat să majoreze salariul angajaţilor decât în condiţiile creșterii productivității. Or, în cazul Nuclearelectrica, producţia nu poate creşte mai mult decât este în prezent, pentru că reactoarele nucleare sunt utilizate la maximum de capacitate.
„Este vorba despre Ordonanţa 26 (OG 26/2013 – n.r.), act normativ aplicabil societăţilor comerciale cu capital de stat, care de fapt nu îţi permite să îţi motivezi salariaţii. Noi nu avem cum să creştem productivitatea, nici în unităţi valorice, nici în unităţi fizice, pentru că avem acelaşi număr de MW pe care îi putem produce, suntem cei mai buni în lume la factor de capacitate şi nu avem de unde să scoatem mai mulţi MW. În condiţiile în care noi nu putem avea o producţie mai mare, nu avem cum să ne recompensăm angajaţii mai mult decât dacă îi dăm afară pe unii dintre ei”, a explicat directorul general al Nuclearelectrica.
Anual, Nuclearelectrica investește milioane de euro în programe de cercetare-dezvoltare, în pregătirea angajaților săi. „Cheltuim milioane de euro anual pentru pregătirea profesională a angajaţilor şi pentru participarea la misiuni tehnice”, a spus Daniela Lulache, nutrind speranța că va putea astfel să-și păstreze specialiștii cheie în companie.
Despre coruptie ce spuneti? Câti absolventi de facultate ați angajat pe merit?
La Centrala nucleara de la Cernavoda functioneaza cela mai mare grup infractional organizat la care resursele umane se angajeaza numai pe spaga nu pe competente profesionale,asa ca nu va mirati ca nu aveti specialisti.Doamna Lulache pastoriti un sistem mafiot in toata regula,ma mir ca dna nu se ocupa de crima organizata de la cernavoda!!
Bine punctat Ionel