SEN, la un pas de avarie! Criză în energie în lipsa investițiilor. Ce fac autoritățile? Trec iarna cu măsuri pompieristice

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential SEN, la un pas de avarie! Criză în energie în lipsa investițiilor. Ce fac autoritățile? Trec iarna cu măsuri pompieristice

Sistemul energetic național este la un pas de avarie. În plină iarnă, situația este, din nou, critică, însă autoritățile, șefii companiilor din energie evită să vorbească despre un risc de avarie în sistemul energetic. Poate, cu măsuri pompieristice, se va reuși ieșirea cu bine și din această iarnă, însă este cât se poate de evident că, fără investiții, sistemul energetic este în mare suferință și se poate ajunge la situație de criză dificil de gestionat, generată în principal de lipsa capacităţilor de producţie care nu pot susţine consumul mare din această perioadă. Prețul la energie pe bursă crește de la o zi la alta, ajungând la 650 de lei MWh – un nou record al ultimilor doi ani; importurile de energie cresc; greva minerilor continuă la CE Oltenia și nu mai este cărbune.

De câteva zile, autoritățile se agită, au avut loc întâlniri cu responsabilii din energie la Guvern și Ministerul Energiei. Sunt semnalate probleme de gestionare a situației, în lipsa stocurilor de cărbune necesare pentru astfel de perioade. Iar problemele nu s-au terminat aici: urmează alte zile cu temperaturi foarte scăzute, practic o nouă perioadă de risc pentru SEN.

CE Oltenia este la limită cu stocurile de cărbune, cea mai afectată de această situaţie fiind Termocentrala Rovinari, unde există pericolul ca trei grupuri să fie oprite, ceea ce ar afecta grav siguranța sistemului energetic național și nu numai, potrivit declarațiilor directorului Ion Pisc, confirmate și de președintele Directoratului Sorin Boza. Ceea ce s-a și întâmplat, un grup s-a oprit în timpul nopții! Este vital ca minerii să își reia lucrul în cariere. Ministrul Anton Anton și Secretarul de Stat Doru Vișan se află astăzi la sediul CE Oltenia și negociază iar cu sindicatele, urmare a reluării grevei. La întâlnirea organizată ieri la Guvern, premierul Viorica Dăncilă a  solicitat o analiză a situației de la CE Oltenia, a stocurilor de cărbune și a revendicărilor minerilor și Ministerul Energiei să ia măsuri urgente pentru rezolvarea crizei.

Minerii sunt deciși să își obțină drepturile salariale. După ce Complexul Energetic Oltenia a anunțat,  ieri dimineță,  că au reluat producția minerii de la Jilț Nord și Jilț Sud, cei de la cariera Jilț Nord au reluat greva odată cu intrarea în schimbul II. Compania a comunicat totodată că, în data de 16.01.2019, Tribunalul Gorj a pronunţat sentinţa judecatorească prin care a constatat nelegalitatea grevei şi a dispus încetarea acesteia.

Reprezentanții CE Oltenia au atras atenția că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 62/2011 a dialogului social, riscurile/consecinţele participării la o grevă nelegală sunt:

-sanctiune disciplinara, inclusiv prin concediere;

-raspunderea pentru prejudiciul produs angajatorului, prin solicitarea de despagubiri nu numai de la organizatorii grevei, dar si de la simplii participanti la aceasta;

-sanctiuni contraventionale sau penale, in cazuri grave, cand greva este continuată prin violenţă, când salariaţii recurg la blocarea drumurilor, etc.

În comunicatul transmis de societate se precizează că, în această perioadă, preţul pe piaţa de echilibrare pe care trebuie să îl plătească C.E. Oltenia pentru compensarea energiei nelivrate este la un nivel deosebit de ridicat. “În aceste condiţii, paguba adusă societăţii pentru nefuncţionarea grupurilor energetice, ca urmare a nerespectării hotărarii instanţei de judecată, poate depăşi zilnic suma de cca 15 milioane lei. Totodată, pagubele pe care C.E. Oltenia le va înregistra în instalaţiile termocentralelor ca urmare a nepornirii si, respectiv, neasigurarii aburului tehnologic pentru grupurile repornite din stare rece, vor fi aditionate la cele reprezentand cantităţile nelivrate de energie electrică”, se subliniază în comunicat.

Conducerea CE Oltenia a transmis către catre salariații protestatari un apel la înțelegere, responsabilitate și raționament. De partea cealaltă, minerii vor fapte, nu vorbe!

Redăm în cele ce urmează postarea lui Gabriel Dumitrașcu pe pagina sa de facebook:

“S-au împlinit 4 ani de când mi-am dat demisia din Ministerul Energiei, scârbit de incompetența și practicile politicianiste ale noii conduceri ministeriale. Atunci prețul energiei electrice pentru ziua următoare era de 140 lei/MWh. Dupa 4 ani prețul energiei electrice pentru ziua următoare este de 600 lei/MWh.

Atunci nu se punea problema insuficienței stocurilor de combustibili pentru iarnă și nici nu erau grupuri energetice indisponibilizate accidental sau intrate în revizii în plină iarnă.

Azi, mai sunt stocuri de cărbune pentru o săptămână.

Lista grupurilor energetice oprite de la începutul anului e mai lunga ca un acatist:

3 grupuri Turceni-CE Oltenia

2 grupuri Rovinari-CE Oltenia

1 grup Ișalnița-CE Oltenia

1 grup Porțile de Fier-Hidroelectrica

1 grup Iernut-Romgaz

1 grup Paroșeni-CE Hunedoara

1 grup Mintia-CE Hunedoara

1 grup București Vest-ELCEN. Opririle neprogramate, avariile, incidentele sunt rezultatul lipsei de investiții din ultimii ani în sectorul energetic, dar mai ales al lipsei de viziune, profesionalism, înțelegere și soluții din partea celor ce au alterat politic profesionalismul din Ministerului Energiei. Sistemul electro-energetic național merge mai departe cu centrale vechi și uzate. Politica guvernului de a lua 90% din profitul companiilor pe care le deține și, mai nou, taxa de 2% din cifra de afaceri, lasă la dispoziția companiilor tot mai puține resurse financiare pentru modernizări și investiții. Dacă nimic nu se schimbă, sfârșitul e aproape….Vă sfătuiesc să aveți în casă măcar un mănunchi de lumânări.

Când plătiți facturile la energie, faceți și o primă cruce mare și rugați-vă pentru sănătatea celor ce trudesc să mențină în funcțiune instalațiile învechite și o a doua cruce mare, să scăpăm cât mai repede de molima guvernării PSD-ALDE”.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *