- Motive invocate: suprapunere de activități, dificultăți financiare cauzate de cheltuielile cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră ale companiei mamă
- CEO Trading nu-și poate atinge scopul cât timp legislația nu permite producătorilor să exporte direct; prețurile actuale din piață nu oferă posibilitatea obținerii de profit prin revânzarea acesteia la export
După 5 ani pe pierdere și cu datorii, Complexul Energetic Oltenia renunță, de bună voie, la firma proprie de trading energie. Acționarii, convocați în ședința AGEA în data de 1 iulie, sunt solicitați să aprobe radierea societății CEO Trading SRL, având ca asociat unic CE Oltenia.

Considerăm că radierea CEO Trading este necesară, posibilele activități ale firmei pe piața de energie electrice fiind desfășurare de către CE Oltenia, se precizează în nota explicativă ce urmează a fi prezentată acționarilor. Având în vedere dificultățile financiare ale acționarului unic CE Oltenia cauzate de cheltuielile cu certificatele de emisii de gaze cu efect de sera, se impune conservarea resurselor financiare, inclusiv prin diminuarea până la eliminare a cheltuielilor rezultate din valabilitatea licențierii și a cheltuielilor rezultate din legislația primară și secundară, susțin reprezentanții CE Oltenia.
Înființată în 2014, ca o necesitate de vânzare la export a energiei produse de CE Oltenia, este evident că CEO Trading nu-și poate atinge scopul cât timp legislația nu permite producătorilor să exporte direct. Plus că în toți anii de la înființare, firma a avut pierderi, după cum urmează: 8.000 lei (2014), 17.000 lei (2015), 19.000 lei (2016), 4.000 lei (2017), 4.000 lei (2018), 4.000 lei pe primele 10 luni ale anului 2019.
În acest moment, CEO Trading poate cumpăra energie de pe piețele administrate de OPCOM sau de la CE Oltenia la prețul bugetat de 65 euro/MWh incluzând costul certificatelor de CO2. Prețurile actuale din piață nu oferă posibilitatea obținerii de profit prin revânzarea acesteia la export, precizează reprezentanții producătorului de energie.
Date fiind prioritățile actuale financiare ale companiei mama, CEO Trading a fost exclusă de pe PCCB și alte piețe urmare a neplății taxelor către OPCOM pentru 2016. Firma nu mai poate participa pe PZU deoarece garanția de participare a fost disponibilizată în favoarea CE Oltenia, după cum reiese din documentul consultat de InvesTenergy.
O reînscriere pe piețele administrate de OPCOM presupune constituirea de garanții și achitarea debitelor restante, iar CE Oltenia nu își permite efectuarea acestor plăți. Reprezentanții companiei subliniază și că lansarea ofertelor de cumpărare presupune o concurență pentru producătorul CE Oltenia, care este și furnizor active pe piața cu amănuntul, având perfectate contracte pt toată capacitatea disponibilă a grupurilor energetice din portofoliu.
În nota explicativă se evidențiază că costurile cu înscrierea firmei în piața angro de energie electrică având licență de la ANRE, precum și cu convențiile de participare pe PCCB, PZU și PI ca piețe administrate de OPCOM. De notat și că între CEO ca acționar unic și CEO Trading a fost perfectată o convenție de 1.000.000 euro pentru garantarea activităților pe piețele de energie electrică.
Urmare a creșterii prețului la licitațiile ATC organizate de Transelectrica la 5 euro/MWh în 2015, firma a fost pusă în imposibilitatea participării pe piața de energie electrică, neatingându-și astfel scopul pentru care a fost înființată.
În notă se vine cu exemplu concludent pentru situația CEO Trading. Pentru a acoperi costul de achiziție a energiei de la CE Oltenia, firma trebuie să vândă energie electrică la export cu prețuri mari decât cele înregistrate pe bursa din Ungaria, ceea ce nu s-a întâmplat în niciun an de la înființare.
Vânzarea de energie pe granița România-Ungaria: în 2018, în PZU prețul mediu al energiei electrice tranzacționate a fost 48,19 euro/MWh în România și de 51,00 euro/MWh în Ungaria. Pentru luna martie 2019, prețul mediu pe PZU România a fost de 38,47 euro/MWh, iar în Ungaria – 39,72 euro/MWh. Prețul pentru rezervarea de capacitate cu granița cu Ungaria este de 3,46 euro/MWh. Din analiza prețurilor prezentate rezultă că prețul de achiziție este mai mare decât prețul de vânzare și imposibilitatea efectuării de acțiuni transfrontaliere pe granițe de vest, afirmă reprezentanții CE Oltenia. Participarea activă presupune și un capital minim de 10 milioane euro pentru achiziționarea de energie cu taxe și constituirea de garanții, fără cunatificarea costurilor impuse de legislație cu privire la înregistrarea ca contraparte în țara de destinație, se punctează în documentul consultat de InvesTenergy.
CEO Trading SRL a fost înființată în baza hotărârii AGEA din septembrie 2014 a asociatului unic CE Oltenia. Are ca principal obiect de activitate comercializarea, trasnportul și distribuția energiei electrice, precum și comercializarea combustibililor gazoși, prin conducte, putând desfășura și activități de import export. Societatea nu are salariați.