De 8 luni de zile, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – instituție cu rol cheie în sectorul energetic – funcționează cu o echipă incompletă de conducere. În lipsa unui vicepreședinte și a doi membri în Comitetul de Reglementare, ceilalți membri în funcție au fost obligați, în toată această perioadă, să fie prezenți la toate ședințele în cadrul cărora s-au luat hotărîri importante pentru buna funcționare a pieței de energie și de gaze naturale, pentru ca acestea să poată fi validate. Este de apreciat efortul acestora de a nu absenta sub niciun motiv de la ședințe, însă se tărăgănează o situație de neacceptat din cauza unor jocuri politice, cu riscul de a se bloca activitatea Comitetului de Reglementare a ANRE.
Sunt voci pe piața energiei care susțin că există dovada că se poate și ar trebui să se mai renunțe la o parte din șefii Autorității. Alții spun că numirile nu ar trebui să fie politice în cazul unei instituții cu rol de reglementare și control, care se dorește a fi independentă, transparentă și responsabilă. Legea care reglementează funcționarea ANRE spune însă clar că instituția este sub control parlamentar: „Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (…) este o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel naţional necesar funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor“.
Practic, ANRE este la mâna Parlamentului, iar deciziile parlamentarilor pot afecta instituția, cu repercursiuni asupra pieței de energie. Se apropie vacanța și aleșii poporului nu au reușit, după 8 luni, să rezolve problema numirilor la ANRE. Miza e mare – Autoritatea are grijă de venituri de miliarde de euro ale companiilor energetice, cărora le acordă licenţe şi autorizaţii, prin urmare bătălia pentru un loc în conducere este acerbă.
Surse parlamentare ne-au declarat că a fost dat ultimatum Comisiilor reunite de specialitate să numească candidații pentru funcțiile vacante săptămâna aceasta, spre a fi aprobați în Plenul Parlamentului înainte de vacanță. Între timp însă, s-a schimbat Guvernul și nu ar mai fi aceeași favoriți din luna septembrie – Rodin Traicu pentru poziția de Vicepreședinte al ANRE, fostul secretar de stat Mihai Albulescu și Claudiu Florin Roman, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alba (candidat propus de PNL), pentru cele două poziții de membri ai Comitetului de Reglementare.
“Se dorește acum să se urmeze exemplul Guvernului tehnocrat și să fie propuși specialiști în energie, dintre cei audiați de Comisiile de Specialitate”, potrivit acelorași surse. Nu că Albulescu și Traicu nu ar avea experiență în domeniul energetic, însă greii din partidele nu-i mai vor… la șefia ANRE!! Interesant este că tocmai Claudiu Florin Roman, care și-a îmbunătățit CV-ul pentru a fi placul parlamentarilor, după ce a fost acuzat că nu îndeplinește condițiile legate de experiența profesională în energie, are cele mai mari șanse pentru funcția de membru în Comitetul de Reglementare!
De pe lista candidaților înscriși și audiați, 16 la număr, parlamentarii au de ales, pe lângă Rodin Traicu și Mihai Albulescu, între: Teodor Bobiş, care a mai avut un mandat în Comitetul de Reglementare; Virgil Muşatescu – specialist în domeniul energetic, consilier CNR-CME, membru în CA-ul Fondului Român de Eficienţă Energetică; Dumitru Chisăliţă – administrator Romgaz și Enel Energy; Mihai Octavian Râmniceanu – director în cadrul ANRE din 2001 şi până în prezent; Valentin Macec – şef serviciu în cadrul Transgaz; Victorel Florin Rădoi – director ANRE; Radu Ioan Puşcariu – director adjunct comercial al Electrica Furnizare – filiala Transilvania Sud Braşov; Mitricofd Crum – inspector ANRE; Florin Urcan – deputat Grupul PNL, membru Comisia de administrație publică și amenajarea teritoriului, Rares Ion Popescu – șef birou inspecție energetică Electrica Transilvania Sud.
Dacă și cum s-au înțeles în privința numirilor, rămâne de văzut, însă parlamentarii ar trebui să se grăbească să ia o decizie până nu se sesisează Comisia Europeană!