Protecția rețelelor electrice moderne este din ce în ce mai importantă, având în vedere automatizarea acestora și conectarea la Internet prin intermediul unor protocoale deschise și nesigure. Conform unui studiu Kaspersky Lab, 92% dintre dispozitivele ICS disponibile în mediul extern folosesc astfel de protocoale deschise pentru a se conecta la Internet. În acelasi timp, numărul de vulnerabilități ale componentelor sistemelor ICS a crescut de 10 ori, din 2010 și până acum, transformându-le într-o pradă ușoară pentru infractorii cibernetici.
Riscul, în cazul unui atac cibernetic reușit, este ca o comunitate întreagă să rămână fără energie electrică, dacă furnizorul afectat nu mai poate livra serviciile către populatie.
Potrivit unui studiu recent realizat de către Ernst & Young, Global Information Security Survey, 42% dintre companiile de electricitate și utilități cred că, cel mai probabil, nu ar fi capabile să detecteze un atac cibernetic complex.
Kaspersky Lab a anunțat disponibilitatea Kaspersky Industrial CyberSecurity for Energy, un pachet complex pentru companiile din domeniul energiei. Rețelele electrice moderne sunt sisteme complexe cu automatizare integrată și funcții de control. Însă, deoarece ele comunică prin intermediul unor protocoale deschise, nu au suficiente funcții de securitate cibernetică integrate, care să combată amenințările tot mai complexe. Kaspersky Industrial CyberSecurity for Energy (KICS) este menit să ajute companiile din domeniul energiei să își securizeze fiecare nivel al infrastructurii industriale, fără niciun impact asupra continuității operaționale și a proceselor tehnologice. Soluția de Securitate Kaspersky Lab protejează centrele de control SCADA și sistemele de automatizare a substațiilor electrice la fiecare nivel al infrastructurii.
”Automatizarea, controlul și protecția echipamentelor de energie electrică nu mai sunt operate de sisteme închise și, după cum stau lucrurile, detectarea unei potențiale amenințări este extrem de dificilă atât din punct de vedere tehnic, cât și organizațional”, precizează Andrey Suvorov, Head of Critical Infrastructure Protection la Kaspersky Lab. “Din acest motiv, companiile din domeniul energiei trebuie să-și consolideze tehnicile de apărare pentru a combate atacurile cibernetice, din ce în ce mai răspândite, și a evita scenariul în care ar fi în imposibilitatea să-și livreze serviciile, precum și impactul pe care acest lucru l-ar avea asupra cetățenilor.”