Cum să obţii preţ corect la energie şi gaze? Consumatorii, îndemnaţi să angajeze manageri energetici şi să meargă pe bursă

Publicat pe Categorii Actual, Info Consumatori, Petrol si gaze
Prima Pagina Info Info Consumatori Cum să obţii preţ corect la energie şi gaze? Consumatorii, îndemnaţi să angajeze manageri energetici şi să meargă pe bursă

“Menţinerea preţurilor actuale în contractele de furnizare energie şi gaze depinde de consumatori. Regulamentul de furnizare energie electrică, în vigoare din octombrie 2014, vă permite să daţi o importanţă deosebită achiziţiei de energie şi de gaze în afacerile dvs. Sunteţi penalizaţi că nu vă ştiţi istoricul de consum şi nu puteţi previziona consumul. Informaţiile pe care le aduceţi în piaţă sunt foarte importante. Aveţi posibilitatea să stabiliţi reguli pentru a primi servicii de calitate”, este îndemnul reprezentanţilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei- ANRE pentru consumatorii non-casnici.
IMG_1958

O dezbatere cu tema: „Consecinţele liberalizării pieţelor de gaze şi energie electrică – avantajele concurenţei corecte pentru furnizori şi consumatori”, organizată de Bursa Română de Mărfuri şi Energy-Center, a avut loc la Iaşi, la finele săptămânii trecute, cu scopul unei bune şi corecte informări a consumatorilor.

Participanţii la conferinţă – consumatori non-casnici şi autorităţi locale – au fost sfătuiţi să-şi angajeze un manager energetic, să îşi facă o analiză a activităţii desfăşurate pentru a vedea care este ponderea energiei în total cheltuieli, să găsească modalităţi de reducere a consumului de energie şi – tot ca o recomandare – să îşi controleze evoluţia consumului. Utilizarea la maxim a unui manager energetic este o condiţie foarte importantă pentru obţinerea unui preţ corect la utilităţi, a declarat Anca Niţă, reprezentant ANRE. Managerul energetic este o necesitate pentru consumatorii non-casnici în condiţiile în care preţul utilităţilor va creşte, aceasta fiind tendinţa mondială, a spus şi Florin Tobescu, Şef Serviciu în cadrul ANRE.DSC00466

Consumatorii non-casnici au la îndemână şi ringul bursier – o soluţie rapidă, sigură şi eficientă în vederea obţinerii de preţuri corecte la utilităţi.

Valeriu Gheorghe, Director Executiv BRM, i-a îndemnat pe participanţii la dezbatere să vină la bursă, comunicându-le că la BRM primesc asistenţă de specialitate. El a evidenţiat că licitaţia se organizează în doar 7 zile de la primirea ordinului iniţiator şi că furnizorii îşi respectă obligaţiile contractuale, altfel primesc cartonaş galben de la ANRE!

“Tranzacţionarea gazelor pe Bursa Română de Mărfuri are ca principale avantaje: scurtarea timpului de negociere şi încheierea tranzacţiei în condiţiile contractuale solicitate, respectiv termenii de plată doriţi. Şi furnizorii au avantaje, aceştia având parte de o concurenţă loială, fiind egali în drepturi”, a precizat Arta Ţurcanu, Director Departament Gaze Naturale BRM.

În ringul bursier de la BRM au fost organizate, respectiv încheiate – până în prezent 300 de licitaţii pe gaze naturale, toate cu discount-uri. De reţinut că la BRM se pot tranzacţiona gaze cu servicii incluse, se pot obţine discount-uri (de regulă, între 5 şi 25 de lei. Un discount record s-a obţinut săptămâna trecută, de 37 de lei) sau se pot cumpăra gaze ca şi marfă şi, separat, să se încheie contracte cu operatorii.
BRM funcţionează pe legislatia specific europeană, sub licenţa acordată de ANRE în vara anului 2013. Conform datelor BRM, în 2014 s-au înregistrat: 3,8 TW tranzactionaţi, 140 de licitaţii organizate, 104 membri activi ai bursei, 29 furnizori plus 3 mari producători, plus 75 consumatori (toata paleta posibilă – autorităţi contractante, unităţi militare, spitale, consumatori industriali: Azomures, Amonil, Alro tc).

Potrivit reprezentanţilor BRM, apelând la tranzacţiile bursiere, consumatorii non-casnici au predictibilitatea preţului, furnizorul tradiţional fiind stimulat să-şi îmbunătăţească serviciile. Consumatorii care vin la bursă, nu înseamnă neapărat că îşi schimbă furnizorii tradiţionali. La licitaţie participă şi aceştia, care – prin bursă – pot îmbunătăţi preţul chiar şi cu 60% în beneficiul clienţilor.

“BRM este un instrument care vă ajută foarte mult să economisiţi cheltuielile cu utilităţile, să aveţi un preţ corect la gaze, puteţi încheia contracte bilaterale, veţi avea o imagine de ansambu a ceea ce se întâmplă în piaţă. Este o soluţie modernă, rapidă, eficientă – în 30 de minute puteţi fi faţă în faţă cu unu până la 50 de furnizori, aflaţi într-o competiţie reală pentru a vă oferi cel mai bun preţ, în condiţiile contractelor dvs. Practic, aveţi posibilitatea să cumpăraţi cu contractul dvs, în condiţiile proprii, nu ale vânzătorului! Repet, este o modalitate simplă, lipsită de birocraţie. În timpul şedinţei de tranzacţionare, rezultă un mediu de tranzacţionare eficient, transparent, furnizorii nu se cunosc între ei (au coduri alocate). Preţul nu poate fi influenţat!”, a afirmat Arta Ţurcanu, Director Departament Gaze Naturale BRM.

Ca o concluzie a dezbaterii organizate de BRM şi Energy-Center, trebuie să luăm cu toţii decizia corectă. Degeaba ai un preţ corect la energie şi gaze dacă nu beneficiezi de condiţii contractuale bune. Noi, românii, să decidem în cunoştinţă de cauză.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Un comentariu la “Cum să obţii preţ corect la energie şi gaze? Consumatorii, îndemnaţi să angajeze manageri energetici şi să meargă pe bursă”

  1. Pretul Corect La Gaze este pretul cu care consumatorul se trezeste pe factura care este implict rezultatul conditilor contractuale (apropo si pretul este o conditie contractuala).
    Astfel concluzia „Degeaba ai un preţ corect la gaze dacă nu beneficiezi de condiţii contractuale bune”, este o concluzie manipulatorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *